Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » Proč běžci jedí těstoviny a rýži. Udržte stálou hladinu energie [článek]

Proč běžci jedí těstoviny a rýži. Udržte stálou hladinu energie [článek]

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední

pbaberad muž 09.06.2011 16:54:38

Špagety a miska rýže, to je přece základ, to se ví. Jednou ze základních složek běžecké stravy jsou sacharidy, známé rovněž jako glycidy, uhlohydráty, uhlovodany a karbohydráty. Tvoří hlavní zdroj energie pro většinu buněk v lidském těle.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 09.06.2011 23:01:29

Článek je sice jen pro předplatitele, ale s prvníma třema větama nelze jinak než souhlasit…

Těším se na společnou diskuzi…

avatar

Sloviensko

rudo muž 09.06.2011 23:58:07

>> milan, 09. 06. 2011 23:01:29

podme diskutovat prve 3 vety zadarmo.

najpraktickejsi nazov je carbs.

Špagety a miska rýže, to je přece základ, to se ví.

Kto to vi, odpovi mi na otazku : zaklad ceho ?

spagheti ani ryzu nejedia elitni bezci
pokial sa bavime v zmysel zaklad pre beh.

ti najrychlejsi : JAM to nemaju v narodnej strave. ti najvytrvalejsi, KEN + ETH to niez nemaju v narodnej strave.

bunky v ludskom tele su prilis male na to, aby dokazali zhltnut zrnko ryze a uz vobec si neviem predstavit co by robili so spaghetou

to teda bude vyzerat diskusia zadarmo, uplne piano.

;-)
Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 10.06.2011 01:17:40

>> rudo, 09. 06. 2011 23:58:07

Rudo, tvůj výplod je stejný jako těstoviny, které projdou trávícím traktem. Nesnaž se vše mermomoci komentovat. Už to není vtipné, málokoho to nadchne.

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.06.2011 01:22:48

>> forest, 10. 06. 2011 01:17:40

"" Rudo, tvůj výplod je stejný jako těstoviny, které projdou trávícím traktem. Nesnaž se vše mermomoci komentovat. Už to není vtipné, málokoho to nadchne.""

och zase som zabudol si vypytat od Vasej Vysosti povolenie ze co mozem komentovat a ako mozem komentovat.

nenadchol som Vas Vasa Vysost ?. A mal som ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.06.2011 06:10:20

sacharidy OK, ale nemusi to byt nutne ryza a spagety.

pri zostave jedalneho listka treba brat do uvahy aj geograficke specifika – eskimak bude potrebovat mozno niekolko generacii, ak by sa mal adaptovat na takuto stravu.

v nasich zemepisnych sirkach mame zemiaky, rozne druhy zeleniny ako napr. cervena repa, a halusky.

mierne OT: vcera v relaci „jste to, co jite“ Ing. Havlicek tvrdil, ze na jedalnom listku ma byt 3× do tyzdna ryba, vo vyvazenom pomere sladkovodne a morske. Ale morske ryby sa predsa na jedalnicku nasich predkov v podtatranskej kotline a na ceskej vysocine nemali ako objavit. otazka pre nas vsetkych je, preco nejest stravu, na ktoru sa tu desiatky/stovky generacii adaptujeme?

myslim, ze v nasom teritoriu mame omnoho komplexnejsie moznosti jedalneho listka, oroti napr. japonsku, preto brat ryzu ako zaklad jedalnicka nie je podla mna nutne ani mudre.

pokial ide o spagety, ich konzumacia na cesko-slovensky sposob vyzera na 350–400g porcie s dalsou nalozou omacky, kecupu apd. pozrite sa do talianska, aky pomer v strave cestoviny zaberaju a zistite, ze to sice narodne jedlo je, ale nie hlavne jedlo…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 10.06.2011 06:46:02

>> PeterFabok, 10. 06. 2011 06:10:20

ano, úplně stejně „přirozené“ jsou brambory v Evropě jako mořské ryby ve vnitrozemském jídelníčku…

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 10.06.2011 07:20:40

>> forest, 10. 06. 2011 06:46:02

vdaka za chytenie za slovo :)

ale princip bol zrozumitelny, nie?

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 10.06.2011 07:30:14

>> PeterFabok, 10. 06. 2011 06:10:20

Souhlasím. Je to zajímavé téma. Vstřebávání sacharidů je velmi individuální. A třebaže jsou rýže nebo těstoviny z tvrdé, římské pšenice výborné, jsou lidé, kteří je v oblibě nemají. Z uvedených poživatin mám rád všechny, ale mám ve svém okolí sportovce, kteří nejsou schopni dlouhodobě jíst např. luštěniny. Chuťová paměť, kterou si neseme z dětství, je téměř nezničitelná. Dva lidé z téže rodiny přesto mohou mít a mívají odlišné stravovací návyky, přičemž se mnohokrát liší i hlavní část jejich stravy. Obsahem sacharidů konkurují rýži – (79) a hladké tmavé pšeničné mouce – (78): čočka – (60), fazole – (62), hrách – (60), kukuřičná polenta – (80). Soja (30) má dobrý poměr k bílkovinám (až 50%) a minerálním látkám. U všech jsou převládající sacharidy ukryté ve škrobu. Brambory – (20) mají nejméně zbytkových bezdusíkatých látek (kolem 19), nejvíc rýže (78) – hůř už na tom je jen bílý cukr (99,5). A jelikož je vhodné konzumovat potraviny a plody z blízkého okolí svého domova (alergická stopa), vycházejí z toho brambory lépe, než např. bangladéšská rýže nebo čínské těstoviny.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 4270 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:52 (2008)
půlmaraton: 1:41:52 (2008)
maraton: 3:45:50 (2010)

zse muž 10.06.2011 08:02:45

>> rudo, 09. 06. 2011 23:58:07

„bunky v ludskom tele su prilis male na to, aby dokazali zhltnut zrnko ryze a uz vobec si neviem predstavit co by robili so spaghetou“

tak toto je perla :). A Rudo prosim nenic tu slovencinu slovami ako „spaghetou“, to nie je ani po slovensky ani po cesky ani po anglicky

a este k tomu ze elitni bezci nejedia ryzu : Vytah zo studie http://www.active.com/…he_world.htm :
ugali, with 23 percent of total calories
sugar, with 20 percent of all calories
rice, at 14 percent
milk, hitting 13 percent

takze 14 % prijmu z ryze.

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 10.06.2011 08:38:41

>> zse, 10. 06. 2011 08:02:45

U rýže je zásadní problém v její vstřebatelnosti. Pomineme-li desítky základních druhů seté, africké a horské rýže, způsoby zpracování, herbicidovou a genetickou „péči“, pak je třeba říct, že u Čechů oblíbená bílá rýže není příliš vhodnou potravinou. Jak už to tak bývá: zatímco Asiatovi stačí kolem 200g vařené rýže, Čech jí sní k obědu 1,5kg jako přílohu… Vymelou-li se z rýže otruby, stává se taková rýže něčím jako je „tukový bílý rohlík“, s velkým nedostatkem tiaminu. Když rýže, pak italská arborio. Jsme na předních místech ve světě s poruchami trávení, s rakovinou tlustého střeva a s problémy se zácpou. Nezdá se tedy, že by rýže byla tím, co nás zachrání. Co takhle zelenina a ovoce? Průměrně pracující evropský člověk vydá cca. 20% energie vůči pracujícímu kolem 2. poloviny 20. století, ale paradoxně konzumuje víc potravy. Čím to? P.S: Máme vůbec představu, jak vypadá skladba potravy průměrného či průměrné české ženy či muže z lidu? Viděl jsem před lety menší studii a to, jaká data uváděla, mně absolutně vyrazilo dech.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 4270 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:52 (2008)
půlmaraton: 1:41:52 (2008)
maraton: 3:45:50 (2010)

zse muž 10.06.2011 08:57:05

>> Komsomolec, 10. 06. 2011 08:38:41

neviem preco reagujes na mna, ale ja o vhodnosti ci nevhodnosti jedenia ryze nic nepisem ani si nemyslim ze nas zachrani – iba vyvraciam demagogiu z Rudovej strany , ze elitni bezci nejedia ryzu. Osobne je pre mna ryza (najme hneda nelupana) lahsie stravitelna ako zemiaky(po nich mi vie byt tazko) – je to moj cisto subjektivny nazor. Inak najradsej mam kukuricnu kasu (obdoba ugali). A neviem ako cesi ale na slovensku som este nikoho nevidel zjest k obedu 1,5 kg ryze (cim nechcem povedat ze to tak nie je). A mala poznamka k stravitelnosti – biely tukovy rozok je urcite lahsie stravitelny ako hneda ryza – aj je sucastou setriacich diet – co sa tyka vyzivnej hodnoty – to je uz samozrejme uplne iny pribeh.

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 10.06.2011 09:03:08

Má reakce nebyla na tebe, promiň. Ostatně, mé přesvědčovací schopnosti o výživě skončily tehdy, kdy mi sportovní kamarád s velmi dobrými výsledky opáčil, že nejedl a jíst nikdy nebude ořechy, zrní a mák, protože není pták:-)

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 4270 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:52 (2008)
půlmaraton: 1:41:52 (2008)
maraton: 3:45:50 (2010)

zse muž 10.06.2011 09:07:24

>> Komsomolec, 10. 06. 2011 09:03:08

Presne o tom to je – myslim si ze kazdy by mal najst sam to co mu vyhovuje. Ja mam napriklad overene ranajky pred dlhsim behom – hneda ryza s „presnidavkou“ alebo postruhanym jablkom – jednoducho to u mna funguje. A mohol by mi hovorit hocikto a hocico.

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.06.2011 09:43:41

>> zse, 10. 06. 2011 08:02:45

14 % sa nerovna zaklad.

Ja som nenapisal aby sa hneda ryza nejedla, kde si na to prisiel ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 4270 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:52 (2008)
půlmaraton: 1:41:52 (2008)
maraton: 3:45:50 (2010)

zse muž 10.06.2011 10:30:52

>> rudo, 10. 06. 2011 09:43:41

„spagheti ani ryzu nejedia elitni bezci“ to je tvoja veta. V studii su vymenovane potraviny ktore tvoria zaklad, tak podla mna je to jedna zo zakladnych zloziek potravy sledovanych bezcov – to je zhruba vsetko. Netvrdim ze ju jedia vsetci a ze bez nej to nejde. Mozno sme sa nepochopili spravne. Inak, v podstate to je jedno :) , teda aspon mne – ja si tu ryzu dam rad

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.