Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Bolestivé úpony svalů

Bolestivé úpony svalů

Nalezené položky: 26 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

shon@ muž 20.03.2009 21:01:16

Už asi 4 měsíce mě vždycky po cca 45 minutách běhu začne bolet v okolí levé kyčle a a po běhu cítím i jakoby celou vnější stranu nohy( někdy i mravenčení v chodidle).Ortoped mě řekl,že to jsou namožené svalové úpony a předepsal Dolminu (prášky) + elektroléčba a ultrazvuk.Je to už celkem otravné, většinou se po těch 45 minutách tak akorát dostanu do tempa a pocitově bych si klidně dal ještě jednou tolik,jenže to začnu cítim tak si dám tak max čtvrt hodiny výklus a radši skončím-nechci jít přes bolest,ikdyž by to šlo,protože není zase nijak velká. Nemáte někdo něco podobného?Zajímá mě,jestli s tím můžu dál běhat, případně jestli i jít přes tu bolest. P.S.Na zprávě od ortopeda mám diagnozu:Bursitis trochanteris. Díky za názory.

avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 21.03.2009 05:47:08

Tak na tohle pozor. To jsem nekolikrat mel (pokud je to to same)a dostalo se to az do faze, ze jsem nemohl 3 mesic behat. Pres bolest rozhodne nechod. Tak rozhodne to chce hodne poradne protahovat vnejsi stranu nohy. Za druhy bych se zameril na posilovani svalu, co ti stabilizujou nohu v bocnich smerech, adduktory a abduktory a dalsi. Na add a abd mas specialni stroje. Dobre je obecne posilovat nohy oddelene, aby se ti zapojovaly ty stabilizatory. Legpress jednou nohou, vypady, vystupy na lavicku, drepy na jedne noze atd. A za treti muze byt chyba v technice doslapu, pokud behas pres patu. Nesmis dopadat trvde na paty a spolehat jen tlumeni boty. Ta noha se musi do toho doslapu aktivne zapojit.

avatar

remo muž 21.03.2009 08:44:37

Ahoj, dg.: Bursitis trochanteris majoris – je zánět tíhového váčku v oblasti úponu hýžďových svalů na zevní stranu stehenní kosti, resp. na chocholík (trochanter) stehenní kosti. Často se zaměňuje s chronickým zánětem úponu hýžďových svalů na trochanter (bez sonografického vyšetření nerozlišitelné). Léčba tohoto onemocnění je jednak protizánětlivá celkově podávanými léčivy, jednak je možnost injekce protizánětlivého prostředku do bolestivého místa. Nejlépe, jako první krok k léčbě, je nyní k dispozici vysoce účinná léčba rázovou vlnou. Tato léčba rázovou je léčbou fyzikální, bez jakýchkoli vedlejších účinků nebo následků. Jiné doporučované druhy fyzikální léčby jsou rovněž oblíbeny a často ordinovány, ale mají prokazatelně menší účinek. www.revmacentrum.cz www.razovavlna.eu

avatar

keramik muž 23.03.2009 11:25:24

Také s tím mám občas problémy.Vypo­zoroval jsem,že problém je v terénu – konkrétně problémy se objevují na silnicích.Tím jak jsou nakloněné od středu ke krajům a běhám po levé straně,přetěžuje se celá levá strana.Kyčel,ko­leno,kotník.Tak­že se snažím pokud to jde střídat strany,běhat po postředku silnice,po rovných úsecích. Navíc se snažím kyčle posilovat.Cviky popisoval Miloš Škorpil ve své poradně.

avatar

Celkem 20446,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:30 (1992)
půlmaraton: 1:19:39 (2016)
maraton: 3:20:02 (1990)

Furi muž 24.03.2009 21:02:36

Ahoj Shon,

tak isto ma trápia úpony, len mňa na pravej nohe. Laborujem s tým už od jesene. U mňa je to tak, že sa mi bolesť opakovane vracia, úplne náhle. Týždeň, dva, trénujem, pri behu vôbec nič necítim ( nikdy netrénujem cez bolesť, poučenie z mladosti, keď som si takto zničil koleno a sľubne sa rozbiehajúcu výkonnosť ), potom ráno vstanem a ledva dokrivkám na autobus do práce ( bolesť v oblasti slabín, kedy nemôžem poriadne dopnúť nohu ). Ešte to doliečujem aj týždeň ( absolútne vysadím tréning, aj keď už nepociťujem žiadnu bolesť ) a potom začnem opatrne behať. Momentálne mám zas bolesti. Pred dvoma týždňami som mal pretek, kde bolo všetko OK. Hneď potom som mal ľahkú virózu ( 8 dní bez behu ), po nej som začal pomaly behať, regeneračne v troch dňoch 6, 7, 8 km, potom tri dni voľno s jedným dňom plávania. V nedeľu som šiel 11 km v tempe a: 4:40, absolútna pohoda, ani náznak bolesti. V pondelok ráno vstanem, skoro ma porazilo. Od pondelka chodím na ultrazvuk, uvidím, čo bude ďalej. Tieto zranenia vyžadujú nehoráznu trpezlivosť pri liečbe, čo mi bežci nedokážeme akceptovať a sami si môžeme za takéto pretrvávajúce komplikácie. Hovorím to nerád, ale je to tak.
Tak sa drž!!

avatar

shon@ muž 07.04.2009 09:16:01

No mě nepomohl ani ten uplný klid.Asi měsíc (celý prosinec) jsem vynechal běh a jenom jezdil na rotopedu a chodil do posilovny ale zlepšení se nedostavilo.Bolavé úpony v okolí levé kyčle mě trápí už od začátku prosince a ikdyž to není nijak hrozná bolest začínám se už bát abych si nepřivodil něco chronického.

avatar

Celkem 20446,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:30 (1992)
půlmaraton: 1:19:39 (2016)
maraton: 3:20:02 (1990)

Furi muž 08.04.2009 22:04:00

Nazdar Leszczynski,

diagnózu popisuješ akoby za mňa. Presne mám tieto symtómy, alebo lepšie povedané, takto mi tieto problémy s úponom začali ešte na jeseň minulého roku. Tiež som to týždeň, dva tvrdohlavo rozbehával, veď čo, pri chôdzi „ma to nebolí“. Potom som musel prestať úplne behať a po týždni som si vyvrtol členok tak, že som pauzoval prakticky ďaľšie 4 týždne ( len ku koncu som občas vybehol, či už nie je členok v poriadku ). Od polovice januára do konca februára som sa začal pomaly rozbehávať ( žiadne prehnané dávky, ozaj opatrne, možno vidieť z mojej kilometráže ), začiatkom marca sa mi to po pretekoch vrátilo a odvtedy sa toho nemôžem zbaviť.
Myslím, že to chce doliečiť absolútnym pokojom, fyzikálnou liečbou, ako spomínal vyššie pán doktor. Ja chodím na laser a ultrazvuk a zjavne mi to pomáha. Pomaly sa skúšam k behu vracať, odbehnem deň, dva ak to čo len zacítim, opäť zaradím pauzu. U mňa je teraz problém, že to pri behu necítim, mňa to začne ťahať až na druhý deň pri chôdzi. Strečing by som vynechal, hlavne „násilnejší“, môže narobiť viac zla ako osohu. Ešte ľadovať a protizápalové maste. Všetko vieme, len sme zlí pacienti, ako som už minule spomenul.
Daj vedieť, ako si pochodil.

avatar

shon@ muž 21.04.2009 21:41:59

Tak jsem byl dneska na kontrole u ortopeda a k mému překvapení mě běhání nezakázal.Říkal že to není žádná hrůza jenom je to prostě s úponama nadlouho.Doporučil mě ať si koupím tablety Gelatin plus sice stojí asi 650 Kč ale to rád obětuju když pomůžou.

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 08.06.2009 07:41:22

Tak jak jste na tom? Už jste všichni v pohodě? Co vám nakonec pomohlo? Já s tím má totiž trochu zrovna problém a zatím se jen protahuji a dávám si klid. Masí a léků je celá řada, zajímaly by mne zkušenosti. Díky a mějte se. Martin

avatar

shon@ muž 08.06.2009 09:11:06

NO já jsem na tom už půl roku skoro stejně tzn. po 50 minutách běhu začnu cítit okolí levé kyčle ale zdá se mi že už je to menší bolest.Naštěstí to nebolí nějak moc a ortoped mi běhání nezakázal, říkal že běhat můžu klidně dál žeprej to není nic vážného, čímž mi udělal velkou radost.Takže běhám většinou 3× týdně 60–80 minut a holt těch 10 –25 minut běžím s trochou té bolesti.Jinak beru COLAFIT ale zatím mě bolestí uplně nezbavil.V červenci jedu na 14 dní na dovolenou kde si dám od běhu pauzu tak uvidím co to udělá.No snad se toho někdy zbavím definitivně protože už to trvá opravdu dlouho (od prosince 2008).

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 08.06.2009 10:57:51

Já to mám od PIMu. Začalo to na 6 km kdy mě začal bolet kotník a úpony se ozvaly až druhý den. Od té doby mne to pobolívá, nic extra uběhl jsem s tím i půlmaraton. Ale minulou sobotu jsem to musel na 26 km zabalit, ozvalo se k tomu i koleno. Teď si dávám klid. Už jsem týden ani nepopoběhnul. Tak uvidím. Martin

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 20.07.2009 07:55:15

Navštívil jsem doktora, teb mi píchnul nějakou injekci. Fakt nevím co. Zkusil jsem změnit došlap a výrazně se to zlepšilo. Asi při tom došlapu jinka namáhám ty svaly a když doběhnu tak mě to nebolí. Ale citlivé to pořád je. Taky si to mažu nějakými čínskými bylinami. Začíná to být po dvou měsících lepší. Martin

avatar

shon@ muž 19.12.2009 16:11:45

Ahoj, byl jsem s tou mojí kyčlí u ortopeda, ten mě tam dal obstřik a nařídil 2 týdny klidu.To jsem dodržel a potom začal běhat,ale bolestivost byla o dost větší než před obstřikem! Takže teď jenom šlapu na rotopedu a chodím do posilovny, což mě potíže zatím nedělá.Ale zdá se mě divné, že to bolí o dost víc než před tím obstřikem, dokonce i při chůzi.Je to normální??Myslíte, že to časem odezní?Jinak je to trošku jiná bolest než předtím,která je na 99% vyvolaná tím obstřikem, který byl také docela bolestivý.P.S: od obstřiku je to už 6 týdnů.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154008,06 km
Minulý měsíc 822 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 19.12.2009 16:36:14

[quote=shon@]Ahoj, byl jsem s tou mojí kyčlí u ortopeda, ten mě tam dal obstřik a nařídil 2 týdny klidu.To jsem dodržel a potom začal běhat,ale bolestivost byla o dost větší než před obstřikem! Takže teď jenom šlapu na rotopedu a chodím do posilovny, což mě potíže zatím nedělá.Ale zdá se mě divné, že to bolí o dost víc než před tím obstřikem, dokonce i při chůzi.Je to normální??Myslíte, že to časem odezní?Jinak je to trošku jiná bolest než předtím,která je na 99% vyvolaná tím obstřikem, který byl také docela bolestivý.P.S: od obstřiku je to už 6 týdnů.[/quote] Stejnou chybu jsem udělal já před 4-mi lety, když mě Mudr. Mašek dal injekci tak nepříjemnou, že ještě nyní se mi o ní zdá :). A taky to nepomohlo, stejně jako omezení běhu! Pomůže jedině protahování, o kterém se zde psalo mnohokrát. A neběhat je vůbec ta největší chyba, však mě to při té chůzi tenkrát bolelo taky. Takže BĚHAT A PROTAHOVAT!

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

shon@ muž 19.12.2009 16:55:25

No to je super zpráva díky Mirku:) (myslím to že můžu běhat).Takže myslíš, že můžu jít i přes bolest?Nerad bych si vypěstoval něco opravdu vážného, doma do mě pořád tlačí,ať se na to vykašlu nebo ve třiceti nevyjdu do schodů.Nemám radši na čas nahradit ten běh rotopedem při kterém to nebolí?A nemohl bys mě poradit nějaké ty protahovací cviky?

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154008,06 km
Minulý měsíc 822 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 19.12.2009 17:41:22

[quote=shon@]No to je super zpráva díky Mirku:) (myslím to že můžu běhat).Takže myslíš, že můžu jít i přes bolest?Nerad bych si vypěstoval něco opravdu vážného, doma do mě pořád tlačí,ať se na to vykašlu nebo ve třiceti nevyjdu do schodů.Nemám radši na čas nahradit ten běh rotopedem při kterém to nebolí?A nemohl bys mě poradit nějaké ty protahovací cviky?[/quote] Těžko radit na dálku, člověk to nejlépe všechno vysleduje sám na sobě. Já se laicky domnívám, že ty úpony svalů jsou oslabeny, a tlačí na nervová vlákna. Já cvičím:

  1. ve stoje, kdy se opírám zády o zeď, a trupem se snažím střídavě vychylovat na levou a pravou stranu do maxim. možné polohy, v které se snažím vydržet 20–30s

ba) v leže, opět se snažím držet záda na zemi, a střídavě překřižuji levou a pravou nohu přes tu druhou, jako když si ji chci „vytáhnout“ z kyčle, bb) stejné jako ba) – pokrčím koleno a rukama se snažím přitahovat střídavě levé a pravé koleno k bradě, zadek v obou případech stlačuji k zemi. Při každém z cviků cítím mírnou bolest, jak se mi ty vazy (svaly) napínají. Určitě jsou dobré masáže (bublinky a vířivka, což mám doma), výborné je i plavání v bazénu, tam cvičím u břehu, a také chodím do páry, kde se snažím taktéž protahovat.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

kamila.336 žena 24.03.2016 15:04:30

Taky jsem na ty bolesti svalu trpela.. Hlavne stehen, ted jsem vyzkousela nejaky kapky co obsahuji vytazek z konopi a uleva je docela rychla ,uvolnuji svaly.

avatar

Desert muž 24.03.2016 15:12:51

>> kamila.336, 24. 03. 2016 15:04:30

" ..uleva je docela rychla ,uvolnuji svaly" to budou asi svěrače, :-)

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 03.07.2017 08:19:09

Ahoj, bolí taky někoho občas hýždový sval? Nevím vlastně přesně, jestli je to tento sval. Bolí mě ( a to hlavně pokud sedím ) na místě kde se zadek setkává se stehnem ( nevím jak to přesně popsat). Dole na zadku úplně vpravo. Trpíte na to někdo? Zkusím se objednat k masérce na masáž. Třeba mi poradí i nějaké protahování.

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Brno

Celkem 8372,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2015)
půlmaraton: 1:28:01 (2015)
maraton: 3:24:31 (2015)

kubba muž 03.07.2017 08:58:27

>> Alena77, 03. 07. 2017 08:19:09

Ahoj. Nemohl by to být sval hruškovitý?

http://rungo.idnes.cz/…/behani.aspx?…

Občas mě to bolí třeba při dlouhém sezení v autě – při řízení …

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 03.07.2017 09:02:13

>> Alena77, 03. 07. 2017 08:19:09

Vim presne. Chce to posilovat stred tela a hamstringy. A dukladne protahovat. Oboji pravidelne. Posilovani je vyborny "most. Lezis na zadech, pokrcis nohy – prisunes paty ka zadku, zpevnis bricho, podsadis panev a zvedas panev. Tezsi varianta – pod nohy balanc. Pomucku, ev. nohy zahaknes do trx a pritahujes k sobe/das na velky mic a stahujes pod sebe. Dalsi dobry cvik je kleknout – pozice kocky. Jednu nohu zvednes do urovne zada a hmitas kousek nahoru a dolu. Varianta na soucasne posilovani core je, ze si das pod operne koleno nestabilni podlozku. Varianta hams+core+zada = balancni mic pod kolenem a tvedas pomalu levou ruku a pravou nohu do vysky se zady, chvili podrzis a dolu. Pokud drzis dobre balanc, pak operna noha nema chodidlo na zemi, sle opiras se jen kolenem na mici/disku… a protilehlou rukou.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 03.07.2017 09:03:46

Kdyz tohle delam a protahuji, o danem miste nevim. Jak se na to vykaslu, hned se zacne hlasit…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 03.07.2017 16:01:05

Díky

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 28.07.2017 23:18:26

Ve středu jsem to přehnala se cvičením. Čtvrtek sedm hodin v autě, cesta od Baltu. A včera už nešlo ani vyběhnout. Stehno bolí fest. Na večer zavazují do tepla, přes den sval zatejpuji. V neděli jsem přihlášena na triatlon, tak to vidím tak pade na pade. :(((

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 29.07.2017 00:05:25

>> Skritek Hugo, 03. 07. 2017 09:02:13

>> Skritek Hugo, 03. 07. 2017 09:03:46

Nevim, KDE VUBEC JSOU (=neboli mne) ani „hamstringy“, ani úpony jakychkoliv svalů, ale po Tvem navodu na jejich posilovani & protahovani bych to nejspis zjistil… ;-)

Nalezené položky: 26 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.