Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Cyklistický trénink » Jak skloubit kolo a běh -

Jak skloubit kolo a běh -

Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 11.09.2012 11:45:09

To zalezi i na konkretnim cloveku. Obecne ale je beh a kolo velice odlisne z hlediska biomechaniky. Beh je o hopsani a to absolutne a jednoznacen nejdulezitejsi pro posun dopredu je pruznost. Pri dopadu se svaly a slachy natahoun, napruzi a pri odrazu tu energii vrati. Tusim je to vic nez 2/3celkove energie potrebne pri kazdem kroku, ktera prave pochazi z pruzinoviteho pohybu. Proto je u behu taky absolutne nezbytna presna sinchronizace zapojovani a uvolnovani svalovych skupin. Proto je kazdy nabehany kilometr dobry – zlepsuje se nervosvalove spojeni, mozek ze porad uci jak bezet efektivneji. Tohle samozrejme kolo nahradit nemuze. Ba prave naopak jde proti. Na kole nepotrebujeme pruznost ani co nejrychlejsi odraz. Naopak, ucime se plynulemu a trvalemu zaberu – takzvane okrouhle slapapi.

Z hlediska metabolizmu, srdce a dychani, to je jina… Zatez je velice obdobna a rozhodne bych netvrdil ze je potreba jet na kole 4krat delsi dobu pro stejny efekt. Jen to chce i na kole makat, ne se vezt na setrvacnost. Ale na kole proste nezlepsujes bezeckou efektivitu. Takze intenzivni kratky cyklotrenink ti moc pro behani neprinese, kdezto delsi lehky ano.

avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 11.09.2012 23:55:10

Mám to dost jinak než většina zde přispěvších. Posledních 6 let trávím každoročně na kole cca 430 hodin, a do 15 hodin běhu – kromě posledního roku, kdy občas nepravidelně a krátce vyklušu, běhávám jen přes zimu. Plus v zimě další sporty.

Přesto mi běh připadá lehčí, a porovnávání jako třeba hodina běhu = 4 hodiny na kole mně hlava nebere. Na kole se trénuje tak dlouho jen kvůli tomu, že (obecně) cyklistické závody jsou časově výrazně delší. A delší mohou být mimo jiné i proto, že cyklistika představuje minimální zátěž pro klouby, nepůsobí otřesy (neberme v úvahu MTB, kde ale otřesy mají úplně jiný charakter než při běhu).

Co se týče svalové zátěže, připadá mi to naopak. A to je právě důvod, proč jsem použila slovní spojení „běh mi připadá lehčí“. Nedělá mi potíž po půlroce neběhání vyběhnout na hodinu, nízkou intenzitou a pomalu, aniž bych měla bolesti. I jen dvoutýdenní výpadek od kola mě ale bolí, i když jedu klidně, pomalu a po rovině. Nelze zapřít, že cyklistika je silově vytrvalostní sport, běh vytrvalostní, v běhu cítím obdobné svalové zatížení jen při výběhu/seběhu prudkých kopců.

Samozřejmě, pokud udělám blbost jako loni, že si uprostřed cyklistické sezóny znenadání čtyřikrát vyklušu v kompenzaci a pak běžím 12 km kros na krev, sakra to bolí, a dlouho.

Když po sezóně párkrát vyklušu, můžu brzy vyrazit do kopců na 4 hodiny klusu střídaného s chůzí. Únava je jak při obdobné intenzitě na kole = daná časovou délkou zatížení, kdy s rostoucím časem vzrůstá náročnost i velmi lehkého, čistě vytrvalostního tréninku. Plus maximálně z nezvyku otupělá chodidla apod. Hodinu běhu vnímám únavově obdobnou kolu. Ale i kdybych běhala mnohem častěji a měla svaly navyklé na běh a ne na kolo, asi bych nemohla kumulovat tolik dlouhých běžeckých tréninků za sebou jako cyklistických – právě kvůli otřesům. Proto si myslím, že pro běžce má ježdění na kole největší přínos tehdy, když se jezdí pomalu, dlouho, na lehké převody. Prostě pro rozvoj vytrvalosti, kdy více dlouhých tréninků znamená lépe. Svalový přínos kola – jiná mechanika pohybu, použití jiných svalových skupin, mnohem menší náročnost běhu na svalové vybavení – tak možná jako doplněk pro krosové běhání, běh do vrchu?

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

Praha 6

Celkem 1848 km
Minulý měsíc 0 km

klarusjaa žena 12.09.2012 11:33:27

Taky přihodím svou trošku do mlýna :-) Můj názor je ten, že pokud mám nedostatek času, je mnohem lepší a přínosnější hodina běžeckého trénink nežli hodina cyklistiky. Už jen proto, že na kole nešlapeme pořád, musíme támhle zastvait, tuhle zastavit.. Ale pokud chci opravdu jen regenerační pohybovou aktivitu, lze to na kole splnit mnohem snáz. Pokud mám málo času, a ipřesto potřebuju potrénovat na kole, sedám na válce, tam člověk opravdu může ject pořád:-) Nicméně svalově je, alespoň pro mě náročnější kolo, a to silniční, přece jen tam člověk šlape pořád (mluvím o závodě), a ty nohy nemjí kde si opočinout a na jakou jinou část těla tu zátěž hodit.Při MTB e to jiné, tam si nohy odpočinou při technickém sjezdu, singlu..A taky je tam víc rozptýlená koncentrace, takže úsilí člověk tolik nevnímá. Při běžeckém závodě sem takové pocity nikdy neměla, a to ani přiběhu do vrchu, ale možná jsem jenom divná já :-D

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 12.09.2012 12:49:55

>> muflon, 10. 09. 2012 22:04:41

Protože také kombinuji kolo a běh, pokusím se předložit svůj náhled. Občas se budu opakovat po ostatních, ale snad to přežiješ. :-). Jízda na kole a běh zatěžují jiné svaly. Takže pokud budeš hodně jezidt na kole, „zapomeneš“ běhat. Jako extrém uvedu, že když jsem se vrátil z cyklocesty po Evropě, tak jsem 5 km musel běžet s pauzou a zakopával jsem si o nohy (opavdu!!). Kolo má tu výhodu nebo nevýhodu, že se na něm můžeš flákat. Abych běžel, musím mít nějakou rychlost. Dejme tomu 6–7 km/hod. Na kole se můžu klidně pohybovat i pod 10 km/hod. a to je energeticky srovnatelné s pomalou chůzí. Naopak pokud zabereš naplno, bude to dost stejné, dokonce možná kolo náročnější. Nedávno jsem byl ve štafetě na triatlonu. 30 km na kole mi trvalo hodinu a 10 km běhu přibližně taky. A to kolo bylo určitě víc nadoraz. Jako u všech aktivit záleží na výkonu. Pokud budeš 45 minut poklusávat a 45 minut na kole pojedeš co to dá, tak to kolo ti dá určitě víc zabrat.

avatar

Sloviensko

rudo muž 12.09.2012 21:50:01

v podobnej debate kolo-beh alebo beh-chodza a podobne vzdy jednotlivec pride k zaverom specifickym jeho telu, podla toho kde ma svalove slabiny. Ak by bol jedinec superatlet s dokladne rozvinutymi funkcnymi svalmi celeho tela, kazdym jednym aj tym najmensim schovanym svalikom a mal ich vsetky trenovane aj na max silu aj na explozivny vykon aj na vytrvalost aerobnu a anaerobnu, tak by porovnaval sporty medzi sebou uplne inak. Takze individualne pocity alebo porovnavacie zavery su v podstete autodiagnoistika svalovych disbalancii.

Mal som prave debatu na temu beh-chodza, statistcky mi vychadza za atlet ktory ma rovnako kvalitne rozvinute (alebo rovnako nekvalitne nerozvinute) svaly aj bezecke aj chodecke bude mat na 10km rozdiel 11 minut a pri roznych inych dlhsich vzdialenostiach postaci orientacne asi 1 min/km rozdiel. Bol som upozorneny ze musim neustale zdoraznovat rovnakost rozvoja svalov pretoze vacsina debatujucich si to neuvedomuje a debatu nepochopi.

Kolo-beh je snad este vacsi rozdiel, beh potrebuje rozvinute svaly CORE na super bezecky vykon, ale na slabsej bezeckej urovni sa to da odbehat aj len nohami hoci styl je biedny a vykon nikdy nedosiahne na skutocnu uroven kvality, bezec teda moze existovat bez rozvinutych svalov okolo chrbtice, spodnej aj hornej casti chrbta atd, ale na kole to uz bez toho nejde, da sa sice pomaly vozit ked sa len slape do pedalov, ale akonahle chcem tocit po celom kruhu 360 stupnov, chcem davat do toho sustavny vykon a chcem tahat kopec alebo rychlu solo jazdu musim pouzivat chrbat aby som mohol prenasat vykon tela cez ruky o riadidla. Prave v tomto je porovnanie beh-kolo dobra individualna diagnostika komu co chyba. Lepsie su na tom bezci na lyziach ktori prirodzene pouzivaju chrbat a prenos sily cez ruky a palice do zeme a preto cyklisti v zime ak mozu trenuju radsej beh na lyziach a lyziari zas v lete jazdie cyklo.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

muflon muž 13.09.2012 09:58:11

Díky všem za vyjádření :-)

Kolo budu brát „jen“ jako dobrý doplněk…:-) prostě podle počasí jezdit do práce na kole, s tím že NEZÁVISLE na tom kolikrát se dostanu v týdnu na kolo, tak bych rád aspoň 3× týdně dál pravidelně běhal (pokud bude týden bez byciklu, tak 4×týdně, a pro radost z běhání klidně i víckrát, ale zachovat nějaký volný den(dny) na regeneraci v průběhu týdne…).

Dá se brát den strávený normálním tempem (kromě pár kopců) na kole do práce cca 40 minut (15km), a z práce to samé, za „regenerační den“, nebo je lépe (když má tělo mít prostor na regeneraci) nejezdit v tom dni kdy neběhám, ani na kole? (za nejlépe regenerační beru svižnější chůzi, ale kde na to brát čas…vše je to dnes o skloubení nutného (u mne ta cesta do práce), s užitečným…(někdy místo kola těch 15km do práce dám během, nebo indiánským během, nebo popojedu část busem či vlakem a zbylou kratší trať doběhnu…a mám tak i v pracovní den „splněnou“ svou minimální tréninkovou dávku (podle okolností mohu to samé přidat i při cestě z práce…). O víkendech i delší trasy (ob 14 dní)… :-)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 13.09.2012 10:20:17

>> muflon, 13. 09. 2012 09:58:11

lehká aktivita je na regeneraci lepší než ležení. A kolo bude takové, jak pojedeš. Viděnou mojí optikou je 40 minut na 15 km dost leháro, pokud tedy nemáš cestou nějaké kopečky :-). Kolo do práce provozuji už řadu let a nemůžu si takové cestování vynachválit. Jenom to mám 2× tak daleko než Ty.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 13.09.2012 10:33:29

>> muflon, 13. 09. 2012 09:58:11

Také do a z práce střídavě běhám a jezdím na kole. Běh beru jako trénink, kolo jako aktivní regeneraci. Výhodou kola je, že se na rozdíl od běhu dá jet na opravdu minimální výkon, když mně někdy není dobře nebo se nechci zpotit.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

muflon muž 14.09.2012 00:37:47

Kámoš mi doporučil přečíst stránky dr. Vojtěchovského který je „guru“ ohledně spojení sportu (kolo) a funkce těla a hlavně jak nastartovat tělo aby se chovalo ekonomicky. Nakonec to je oč jde jak u běhu tak i u kola. Ujet/uběhnout co nejdelší vzdálenost s co nejmenším výdejem energie. To se tělo musí naučit.

články Fyziologie http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…/view/21/46/

Jinak o kole tento kámoš tvrdí: Mě okolo výrazně posunulo dál, jak plicním objemem tak srdeční činností. (Na kole výrazně zvýšíš aerobní prahy) Dříve pro mě bylo slovo běh skoro sprosté ale teď jsem sám VELMI překvapen jak se mi „lehce“ běží…

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

Rakovník

lassie žena 14.09.2012 09:49:40

>> muflon, 14. 09. 2012 00:37:47

Tady Ti svorně docela odpovídáme podobně jako ten kámoš, že na kole rozvíjíš aerobní vytrvalost. Ale záleží dost na tom, kolik na tom kole toho nalítáš a aspoň v nějakých intenzitách, střídavě síla, vytrvalost, rychlost, abys něco rozvíjel. Po téhle stránce se to dá trochu porovnat a kolo pomůže k „lehčímu“ běhu. Ale na druhé straně je ta rozdílnost obou sportů, co se týká té biomechaniky pohybu a zapojování jiných svalů. Prostě když chceš běhat, musí nohy běhat, když chceš nějak jezdit, musíš jezdit. Úplná náhrada jednoho za druhé nikdy nebude.

avatar

muflon muž 14.09.2012 17:04:00

>> lassie, 14. 09. 2012 09:49:40

no jasně :-) Švejk by dodal „nejsem přeci blbej néé…“. Zmínka o kámošovi tě možná irituje, ale nerad vydávám cizí názory za vlastní (i když je to dnes běžné)…Toho Vojtěchovského jsem tam dal pro ostatní, kteří si ověřují věci z více stran a jdou hlouběji, nikoli jako „nespokojenost“ s odpověďmi. Některým jsem v minulých dnech dal +.

…a viz moje poděkování všem pár příspěvků zpět… :-)

K tvému příspěvku bych dodal…záleží i na tom jaké kolo a vybavení kdo má aby se moh posunovat někam dál…(já sem teď dokupoval zámky na šlapky a boty. Nějaké to vícekolko navíc v převodech by se taky hodilo ::7 mi nestačí::, ale to už se nevyplatí-muselo by se měnit vícero věcí), …jinak samozřejmě s tebou souhlas)

Motto: ...během k endorfinům - se zdravým nasloucháním tělu
avatar

bjerndi muž 16.09.2012 13:34:36

Moje zkušenost je následující. Proti loňsku kdy jsem s kolem začal jsem najel cca okolo 4500 km ( loni tak touhle dobou 1500 k ) + další sporty a v běhu přišlo zlepšení na 1/2M o 12 minut a myslím, že objektivně je to zlpšení cca tak 15 minut ( před tím futsalovej zápas ) žádná rozcvička atd…

Takže celkově si myslím, že kolo pomůže hodně, ale jen do určitého bodu a pak už bude muset přijít běžecký trénink. Takže celkově vlastně potvrzuju už výše napsané :)

Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.