Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Ziskani fyzicky na fotbal - spravny beh, jak na to?

Ziskani fyzicky na fotbal - spravny beh, jak na to?

Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Zakoush muž 10.08.2020 17:11:04

Dobry den, je mi 29let a cely zivot jsem sportoval, prevazne micove sporty, pozdeji pouze fotbal a futsal. Bohuzel, jak to tak byva, diky praci jsem musel prestat. Ridim autobus, skoro vzdy jsem cca 5–20h pryc.

Pred cca 3 tydny jsem se nahodou dostal opet k fotbalu. Je to vesnicka 1.B trida, trenink jednou za tyden a pak zapas, nic velkeho na treninku, ale tak me to opet chytlo, ze kazdy den chodim behat (cca 3–5km).

Moje otazka zni: Je spravne po cca pul roce nic nedelani zacit kazdy den behat? Po 3km uz jsem vetsinou dost v haji, kolikrat se pletou nohy, ale vzdy se hecnu a proste dobehnu to. Nejaky 3.trenink uz jsem se citil vyrazne lepe, ale az naskocim do zapasu, chci byt platny a v pohode zvladnout 90min, nejlepe byt nejlepsi a ne se jen plouzit nebo byt po par sprintech vyrizeny.

Mam strach, kdyz nejaky den beh vynecham, ze treba po 2 dnech volna pak zase budu K.O. hned co vybehnu :-) jak je to vlastne spravne, dojde vysledek rychleji a lepe, kdyz beham kazdy den nebo je prijemnejsi a naopak lepsi, kdyz se vzdy nejaky den da volno?

Jinak se snazim alespon 1×tydne dat i kolo (cca 20km), obcas posilit bricho. Ale nejvic se zameruji na beh, abych vytrval a svaly/nohy nebyly unavene hned.

Jinak mam 190cm a 100kg, vetsinou beham po asfaltu, i kdyz je to pry nezdrave.

Dekuju za kazdou radu nebo info.

Edit: jinak beham rychlosti cca 5:30–6min/km. Spis se zameruji na delku nez jak dlouho bezim. Vetsinou ta pul hodina a staci.

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.08.2020 17:52:22

>> Zakoush, 10. 08. 2020 17:11:04

nejaky den volna je nutny aj re profikov

suvisly beh ti rozvija zakladnu vytrvalost

ale pre samotny zapas potrebujes iny typ vytrvalosti

ktory spociva v tom ze vydrzis bezat sprint o neikolko metrov dlshi a ze ho dokazes velakrat opakovat teda schopnost rychlej regeneracie

skus si simulovat zapas

davaj opakovane sprinty 30 metrov a s chodzou a pomalym poklusom ako regenraciu

zistis ake dlhe prestavky potrebujes a kolkokrat to dokazes zopakovat napriklad za tych 45 minut

taky trenink by ale mal byt iba 1–2 x za tyzden

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Zakoush muž 10.08.2020 18:24:17

>> rudo, 10. 08. 2020 17:52:22

Ahoj a diky za bezva info. Rekneme, ze si to tedy rozvrhnu a max 2× tydne si vymyslim tento trenink co pises. Pak jeden den trenink a vikend zapas. To mame tedy 2× trenink tech sprintu, trenink fotbal a zapas. Je dobre k tomu jeste pridat treba jeden den vybehu jako mam ted cca ty 3km/30min normalne? Nebo je to zbytecne?

Zitra si dam pauzu a ve stredu to rozjedu. Nejhorsi je to zjistovani a rozvrh, pak uz to pujde.

Edit: Chapu to dobre, ze 30m sprinty a potom regenerace bud vyklus nebo chuze nejakou minutu a znovu 30m sprint.. tzn toto cele opakovat tech 45min. A zjistim, jake pauzy potrebuju a kolik techto serii zvladnu, abych nebyl vyrizeny?

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.08.2020 18:31:06

>> Zakoush, 10. 08. 2020 18:24:17

myslim ze pauza bude viac ako 1 minutu

skor 2–3 minuty

a ak mas v tyzdni aj zapas aj trenink a potom este 2× trenink sprintov, to by bolo vela

4 tazke treninky za tyzden nezvladnes ako amater co nema moznost dokonalej regenracie atd.

maximalne 3 tazke akcie za tyzdne takze ak hras zapas, tak uz len 1 takyto trenink

ovsem zalezi co trenujete spolocne, ak je tam skor technika s loptou a nacvik situacii a nie je to teda sprintersky narocne tak taky trenink neratas a mozes dat 2× svoj

a ano potrebujes aj dni pomaleho volneho pobehovania

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Zakoush muž 10.08.2020 18:42:45

>> rudo, 10. 08. 2020 18:31:06

Prave, ze ten trenink s tymem je vetsinou max 6 lidi, asi 4 sprinty, nejake preskoceni prekazky (2opakovani), bago a pak fotbalek nebo strelba. Takze nijak narocne to neni, pocitam tedy s mym treninkem jak jsi psal 2× tydne, ten fotbalovy s tymem, pripadne jeden den normalni beh cca ty 3–5km a 1–2dny regenerace pred zapasem.

Kdyz to vypisu podle tydenniho rozvrhu, je to asi takto:

So/nedele zapas = vzdy jeden den co z toho nehrajeme bude volny

Pondeli- pokud byl zapas v nedeli = volno, pokud byl zapas v sobotu tak volny beh.

Utery – trenink muj Streda – trenink muj Ctvrtek – tymovy trenink Patek – volno Sobota – zapas nebo pred zapasem lehky beh/volno Nedele – bud zapas nebo volno (pokud byl zapas v sobotu)

Co rikas na takivy rozvrh? Je nutne dodrzovat nejak striktne, ze pred a po zapase jsou dny volne? Nebo je dobry lehky beh? Pripadne by jsi mi to nejak mirne upravil?

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.08.2020 08:38:04

>> Zakoush, 10. 08. 2020 18:42:45

tvoj trenink by nemal byt 2 dni po sebe

den volna pred zapasom moze byt problem, lebo telo pojde do utlmu

skus takto

P = tvoj trenink U = volno S = tvoj trenink C = timovy trenink P = pomaly beh (naozaj pomaly)

S= zapas N= pomaly beh

S= pomaly beh (naozaj pomaly) N= zapas

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Zakoush muž 11.08.2020 09:25:37

>> rudo, 11. 08. 2020 08:38:04

Skvely, budu se toho drzet. Pripadne pak napisu po nejake dobe jak se co zmenilo. Diky moc!

avatar

Zakoush muž 02.09.2020 20:37:22

Mam jeden mensi problem. Kdyz zacinam sprinty v ty urcene dny, pri sprintu naplno me zataha predni stehenni sval.

At se protahnu jak dlouho chci, nebo predtim treba 5min bezim klusem pro zahrati a pak protahnuti, posledni tydny porad stejne. Jine svaly uplne v pohode, ja se citim taky vyrazne lepe.

Nevite, co mi pomuze tento problem vyresit, abych nemusel vynechavat treba tyden zateze? Jak tyto svaly lepe vyzivovat, abych mohl sprintovat naplno bez omezeni?

Pri normalnim vyklusu a behu v pohode. Za pripadne rady dekuju, zde zmineny plan funguje a citim se na hristi vyrazne lepe, ale porad muzu byt o dost lepsi.

avatar

10 km: 0:39:00 (2020)
půlmaraton: 1:30:00 (2019)

check_drummer muž 03.09.2020 17:23:22

>> Zakoush, 02. 09. 2020 20:37:22

Ahoj, bolí tě to jen při sprintu nebo i po něm? Např. při výklusu po sprintu. Když běžíš hodně rychle ne sprintem, tak to nebolí? Nezvedáš zbytečně moc kolena? Při sprintu se to má, ale zas jestli to nepřeháníš. Bolí to při odrazu nebo při dopadu?

Motto: Spojení jako "běž nakoupit" ukazují, že běh je stejně přirozený jako chůze.
avatar

Zakoush muž 12.09.2020 12:55:42

>> check_drummer, 03. 09. 2020 17:23:22

Ahoj, omlouvam se, ze pisu az ted, vubec jsem se sem nedostal. Pri sprintu to bolelo spis pri doslapu, ale priznam se, ze jelikoz clovek maka naplno (nebo se snazi), nevnimam kdy presne to bylo. Po sprintu to mirne tahalo, poprve to druhy den bylo dost spatne, skoro jsem nechodil.

Dal jsem tomu asi 2–3tydny uplny klid, pak jsem zkusil nejdrive pted sprintem vzdy dobehnout v uplne volnem tempu treba 1–2km na misto kde delam sprinty. Pro lepsi zahrati svalu, pak dat strecink a prvni sprinty jsem zkusil bezet opatrneji.

Nastesti to pomohlo, ted naopak mam trosku natazeny zadni stehenni sval, ale to mam spise z nejake bezne cinnosti a je to celkem v poradku, kdyz jej prokrvim a protahnu, skoro jej necitim.

Citim se posledni tydny vyborne, je to strasne znat, ale jeste jsem nikdy nedelal sprinty, aniz by se mi neozval nejaky sval, pak bud zkousim po vetsim protazeni pokracovat v mensim tempu nebo uplne ptestat a treba jen vyklusat.

Kazdopadne mam 190cm a cca 102kg. Posledni rok jsem poradne nic nedelal, mam hodne sedave zamestnani, kdy sedim povetsinu dne, takze to musel byt pro svaly a telo dost šok najednou takto zacit. Ted uz bezim nebo delam sprinty a nejak me to ani po te skoro hodince neunavi natolik, ze bych uvazoval o preruseni. Mozna jen kdyz je delsi dobu kopec a stoupani a ja bezim i pomalejsim tempem.

Stve me ale jedna vec. Od mladi a hrani na umelych travach mam uz kazdy kotnik alespon 2× vymknuty, nejsou tak stabilni. Tudiz trosku podvedome ty doslapy brzdim, jelikoz bud mam pocit podlamovani kotniku/kolene ke konci behu/sprintech nebo me v kotniku/achilovce jemne pichne. Pak prestanu nebo zvolnim tak, ze bolest nejde skoro citit. Vlastne nemuzu nikde najit, jak ma spravny sprint vypadat, jak moc zvedat kolena, jak moc je zakopavat, jakym zpusobem se odrazet, neni nekde dobra kniha/stranka co mi tim pomuze? :-)

Porad hledam dalsi zpusoby, jak nohy posilit, aby zvladaly v zapasech/treninku fotbalu delsi sprinty, zmeny smeru a nemusel jsem se dele vydychat nebo nechavat svaly odpocnout. Pomuze mi treba behat sprinty do kopce? Clunkovy beh? Vetsinou sprintuji na rovine.

Pripadne jake jidlo je dobre pred a po zapase/treninku. Nedoporucite mi nejakou knihu, kde je toto nejak pekne popsano?

Opravdu me beh a fotbal zase chytl, ale jsem kus chlapa, tak se musi telo nejspis dele zotavit z nic nedelani. Mensi zlepseni je znat urcite, uz po nejakem mesici.

Za dlouhy post se omlouvam, zajima me toho moc :-)

Edit: Jeste nechapu jednu vec. Mam v tymu kluky, co jsou kost a kuze, kouri dost, piji a mimo zapasu ani nechodi na treninky a behaji na lajne sem tam ve sprintech, chvili vydechnou a zase bezi a jsou vesmes nejrychlejsi na place. To maji z mladi takovou pripravu kdyz hrali treba na vyssi urovni? I kdyz ted treba rok nic navic nedelaji? V cem to spociva? Ja verim, ze treba dalsi rok pri stejne porci treninku budu mit jednu z nejlepsich fyzicek a vydrzim byt platny cely zapas a citit se dobre :) jen me proste stve, ze nekdo nedela skoro nic a je vesmes nejlepsi.

avatar

Sloviensko

rudo muž 13.09.2020 07:35:44

>> Zakoush, 12. 09. 2020 12:55:42

s tymi cigaretami to mas tak: vyrabaju sa vsetky velmi nekvalitene

zelany ucinok sa dosiahne az po vyfajceni uzasneho mnozstva v priebehu 10–20–50 rokov a niekedy nezaberu vobec.

ale fajciar to nechape a vraza do toho $$$ cely zivot

cigy koncerny maju strategiu vytahat z bojazlivych samovrahov $$$, predsa im neposkytnu rychlu euthanaziu v jednej krabicke

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Zakoush muž 13.09.2020 15:54:09

>> rudo, 13. 09. 2020 07:35:44

To mas vlastne pravdu, potrebuji zisky. Jen teda nechapu, jak zvladnou takto makat, kdyz navic nic moc nedelaji. To nekomu staci zaklad z mladi, kdy treba hrali na spickove urovni, ale cca 15 let uz nehraji a zadny velky beh a trenink mimo ten zapas v tydnu nemaji?

Jinak muj nejvetsi problem jsou ztezkle svaly a pokud sprintuji dele nebo casto v zapase nabiham, svaly mi nedovoli zabrat, protoze jsou jak beton nebo me tahnou dolu. Je to tim, ze ted druhy mesic jedu ten tydenni rozvrh a jsou pretazene? Muzu je nejak uvolnit at pracuji lepe a vydrzi dele?

Pri beznem behu bezim dobre, uvolnene, tam vidim uz ted posun. Sprinty povetsinou taky dobre. Ale jak dojde na zapas, po par sprintech a napadani mam nohy jak drevo a nemuzu se donutit pridat.

avatar

10 km: 0:39:00 (2020)
půlmaraton: 1:30:00 (2019)

check_drummer muž 14.09.2020 22:37:46

>> Zakoush, 12. 09. 2020 12:55:42

Z mládí to mít mohou, navíc jestli jsou lehčí, tak mají také výhodu. Zkus kombinovat delší volnější běhy a sprinty. Většina knih o běhu co znám popisuje techniku tak na 1 až 2 stránkách a zbylých 200 stran je o něčem jiném. Také bych uvítal knihu, kde bude každá část kroku popsána s tím co má jaký sval v daném okamžiku dělat. Sptint do kopce určitě pomůže. Když vidím dnešní hřiště nižších tříd, tak tam bych taky asi nesprintoval naplno. Každopádně i při sprintu naplno to chce běžet uvolněně, ne v křeči. Možná u toho zápasu to máš tak proto, že nejen sprintujš, ale i bežíš s míčem, takže dobré cvičení může být rychlý běh s míčem.

Motto: Spojení jako "běž nakoupit" ukazují, že běh je stejně přirozený jako chůze.
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 15.09.2020 07:29:52

>> Zakoush, 13. 09. 2020 15:54:09 Zkus zařazovat protahovací cviky. Pořádně se před zápasem rozcvičit a namazat stehna francovkou.

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Zakoush muž 15.09.2020 15:30:01

Dekuju, zkusim vse co je tu zmineno, jen proste nohy i den po treninku/zapasu jsou strasne slabe a tezke. Snad to bude casem lepsi :-)

Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.