Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Boty obecně » Kvalitní boty s kvalitním tlumením a technika

Kvalitní boty s kvalitním tlumením a technika

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

ManOfSte..Copper muž 12.10.2019 13:51:09

Ahoj, uvažuju, že bych si koupil nějaké kvalitnější běžecké boty (cenově tak 2500–3000, klidně k těm třem), protože už tak rok běhám ve skechers za 1200, které už pochopitelně dávno netlumí a taky jsou trochu děravé :), což na nadcházející podzim, zimu a jaro není úplně ideální :). Z kvalitnějších bot mám ovšem tu obavu, aby mi nekazily běžeckou techniku, protože ty levné křusky člověka víceméně do správné techniky dotlačí (teda pokud při běhu aspoň trochu používá hlavu) a za poslední rok jsem neměl jediné běžecké zranění, kdežto u dražších bot s kvalitnějším tlumením bych možná podvědomě více dupal, dopadal na patu a měl delší krok. Jen je teda pravda, že ve svých současných botech neběhám z kopce (hlavně pokud je prudší a ještě navíc je cesta kamenitá), protože to mi bez tlumení úplně zdravé nepřijde – na druhou stranu neběhám závodně, tak to zase taková oběť není. Nějaké “běžecké charateristiky“: běhám v terénu (lesní cesty), váhově se pohybuju okolo 67 kg a běhám tak odhadem 100 km měsíčne (a tak dalších něco přes 100 km v terénu nachodím rychlejší chůzí). Co si o tom myslíte? Nejsem zrovna profesionální běžec :) a nevím, jak by se moje klouby chovaly, když bych do budoucna prodloužil trasy, upravil poměr běh/chůze…atd. atp. Díky za odpovědi :)

avatar

Žlababa muž 16.10.2019 11:47:57

>> ManOfSte..Copper, 12. 10. 2019 13:51:09

Ahoj, nevím jestli jsem dobře pochopil tvůj dotaz, ale vyznívá z něj Tvoje obava o běžeckou techniku při změně boty z neběžecké na běžeckou. Myslím, že by bylo škoda se domnívat, že kvalitní běžecká bota v překladu znamená „odtlumená“ bota. Tak to zcela jistě není. Pokud chceš pracovat na své běžecké technice a počasí ti nedovolí zařadit do svých běhů např. běhat bosky, je celá řada kvalitních běžeckých bot od barefoot s nulovým tlumením i dropem přes boty minimalistického ražení kde ti bota poskytuje podporu jen minimálně. Dále boty které mají velké tlumení ale přitom nulový drop. Nezbývá než si to vyzkoušet ve specializované prodejně, pokud máš tu možnost. Skoro si myslím, že by ti pořízení kvalitní běžecké obuvi mohlo přinést novou radost z běhu, pokud se ti podaří dobře trefit – já mám v současnosti na běhání k dispozici 5 značek/druhů od výrazně objemových po barefoot a super mi na tom přijde možnost to střídat a dopřát nohám tu variabilitu podle terénu a kilometráže, kterou jdu zrovna běhat. A kupodivu moc neřeším tlumení na patě, ale třeba jak bota drží na patě v místě úponu achilovky, když jdu prudší stoupání, jak je to s torzní pevností, když poskakuju mezi kořeny a kamínky v lesních cestách, jak bota dýchá když běžíš v parném létu a nebo třeba v dešti .. Chtěl bych Tě povzbudit, aby ses nebál, že Ti kvalitní běžecká bota pokazí techniku, to určitě ne, protože se nenecháš :) Marek.

Motto: Kdo uteče vyhraje
avatar

ManOfSte..Copper muž 16.10.2019 21:27:39

>> Žlababa, 16. 10. 2019 11:47:57

Díky moc :)

avatar

ManOfSte..Copper muž 18.10.2019 14:06:35

Tak jo, půjdu do nějakých lepších běžeckých bot :) Tou hodně minimalistickou obuví to budu nějak tréninkově doplňovat pro posílení klenby a svalů okolo kotníku, ale na to, abych v nich běhal nějak víc, bych asi od dětství, kdy se vyvíjí kosti v chodidle, musel chodit a běhat bosky. Ale radost z toho svým způsobem nemám, protože se rád dívám na běhání jako na minimalistický sport, kde člověk kromě chuti k běhu v podstatě nic nepotřebuje a pak se ukáže, že potřebuje kvalitní boty,na podzim/zimu/brzké jaro funkční prádlo, nějakou běžeckou bundu…na druhou stranu je asi pravda, že „podobné“ věci se používají odjakživa – kdysi byly hi-tech novinkou kožené mokasíny a bederní rouška :) Nicméně mi i tak vadí, že toto člověka svým způsobem odvádí od běhání k nakupování věci na běhání.

avatar

foreteller muž 18.10.2019 17:54:51

No nie nepotrebuješ špeciálne tenisky. Dá sa kludne behať aj v lacných. Keď ťa bolia kolená pri behaní z kopca tak máš zlú techniku . Nauč sa zbiehať tak ,ako sa má po prednej strane chodidla a krátke kroky. Vtedy zaťažuješ stehná a kolená nie. A pri tvojej váhe . Prepáč ja mám 48 rokov 86 kilo a behať som začal neskoro . Mesačne cca 200 km iba v teréne aj v Minimusoch a kolená nič. Samozrejme ,že zbehy sa treba naučiť samé to nepôjde.

avatar

ManOfSte..Copper muž 18.10.2019 19:36:30

No mě kolena při běhu z kopce nikdy nebolela, ani když jsem ještě kopce sbíhal, ale je otázka, za jak dlouho se nějaké poškození vyvine a projeví ? Co se techniky týče, tak mám techniku “běh po žhavých uhlících“, tj. krátké kroky s vyšší frekvencí a dopadem na střední až přední část chodidla, ale těžko říct, jak by se mi to podařilo udržet při běhu z kopce, kdy je udržení takové techniky přece jen obtížnější…ale jo, dalo by se to a navíc by to byl dobrý technický trénink (jen pro vysvětlení: bavíme se o nějakých prudších delších kopcích s tvrdším povrchem, kameny a tak). Jinak docela by mě zajímalo, jestli běhání na boso jako dítě má nějaké trvalé pozitivní důsledky pro výšku klenby, šířku chodidla apod., nebo jestli je to něco, co se dá “dohnat“ běháním na boso nebo v minimalistické obuvi v dospělosti, tj. jestli to, že Keňani apod. dokáží běhat bosky/v těch nejvíc minimalistických botech/sandálech znamená, že to dokáže i člověk, který poprvé začne pořádně chodit bez bot až v dospělosti. Můj odhad: zčásti ano, protože člověk posílí svaly na chodidle, zlepší techniku a propriocepci, ale úplně asi ne, protože růst kostí v chodidle už je ukončený. Ale pokud vím, tak nikdo nesrovnával nohu lidí, kteří vyrostli s botama, ale teď běhají v minimalistické obuvi/na boso a nohu lidí, kteří vyrostli bez bot a běhají v minimalistické obuvi/na boso (našel jsem akorát srovnání chodidel dětí z Německa a Jižní Afriky, kdy bosé africké děti měly z běžeckého hlediska lépe vyvinutá chodidla, alee o tom, zda se to dá dohnat v dospělosti nic).

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 18.10.2019 20:04:19

>> ManOfSte..Copper, 18. 10. 2019 19:36:30 za jak dlouho se nějaké poškození vyvine a projeví

Obávám se, že toto je velmi individuální, ale fakt nechápu, proč se nutit do něčeho jiného, když Ti stávající přístup vyhovoval a žádné problémy nevnímáš. Mohu se ale zeptat, o jakých tempech se vlastně bavíme? Na to záleží riziko především, zejména u těch seběhů.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

ManOfSte..Copper muž 19.10.2019 14:37:48

>> Petr Kaňovský, 18. 10. 2019 20:04:19

No asi to nebude úplně přesné, protože to nijak neměřím, ale takových 10 km do mírného kopce zhruba za hodinu.

EDIT: Jinak změna by byla z toho důvodu, že bych chtěl trasy prodloužit a zrychlit a myslím si, že při stejné, správné technice (asi bych volil boty s nízkým dropem) poskytují lehké (!) boty s přiměřeným (ale asi ne přehnaným) tlumením a trailovou podrážkou energetickou výhodu, protože 1) Při stejné technice a tedy stejné intenzitě dopadu tlumená bota poskytuje tu výhodu, že člověk nemusí dopad tlumit svaly na chodidle (a nějaký šok, který vyžaduje tlumení tam bude vždy, i při té nejlepší technice). Navíc se tento efekt asi projevuje i během delšího časového období 2) Bota v terénu nepodkluzuje (což bude aktuální zejména pro nadcházející sezónu). Tedy – dá se podle mě v pohodě běhat v botě bez jakéhokoliv tlumení a jakékoliv trailové podrážky, ale pokud při zachování techniky můžu v lepších botách běžet dál, déle a častěji, tak proč to nevyužít, obzvláště když rád trávím svůj volný čas venku? (A po finanční stránce to v delším časovém horizontu vyjde zhruba stejně, možná lépe pro dražší, hlavně když si člověk koupí loňský model/koupí je ve výprodeji s 30% slevou :) ) Takže asi tak :)

avatar

Žlababa muž 21.10.2019 10:46:21

>> ManOfSte..Copper, 18. 10. 2019 19:36:30

Když už jsem se do diskuze zapojil, tak snad bych ještě zareagoval. Podle mého názoru nejde jen o samotné chodidlo v otázce bosé chození-běhání, adaptace a návyky od dětství. Pokud neběháš od dětství, tak výrazná změna pohybového stereotypu bude vyžadovat čas na adaptaci, ať už se jedná o běhání bosky nebo běhání v botech. Noha (od kotníku dolů) se svým uspořádáním kostí, šlach i svalů je pro běh vymyšlena velmi dobře a schopnost adaptace na zátěž zvládá zdravý lidský organismus taktéž velmi slušně i v dospělosti. Mám teď na mysli především remodelaci kostní architektoniky s ohledem na nové zatížení, a posílení svalů. Je známo, že „problém“ který vznikne při došlapu v chodidle se přenáší v pohybovém řetězci výše – kotník – koleno – kyčel – střed těla .. Připadá mi ale lepší se na ten „problém“ podívat opačně, ne od chodila, ale tak nějak od hlavy :) nesprávné držení těla při pohybu obecně ti generuje problém právě od kontaktu chodidla se zemí. Chci říct, došlap přes patu, střed, nebo špičku je jen důsledek něčeho … Pokud se budeš zabývat jen došlapem a na něj se soustředit, změníš třeba z paty na špičku – nic tím nevyřešíš, není to totiž příčina, jen důsledek. Např. na dlouhých bězích je žádoucí měnit došlap a samozřejmě také s ohledem na sklon. Klidně běhej v obyčejných botech, pokud Ti to vyhovuje, vlastní zkušenost je asi nejlepší – třeba zjistíš, jak píšeš že se vyplatí kvalitnější boty, protože se ti nerozpadnou tak brzo. ps: Podle mého názoru nejnebezpečnější je pro nadšeného běžce, který začíná s rychlejším nebo delším během ta skutečnost, že hlava často předežene tělo. Tedy rychlý progres, rychlé zlepšení, hlava chce rychleji a dál, ale tělo potřebuje systematicky, pomalu a plynule zatěžovat, regenerovat. 2ps: mnoho běžců začalo s běháním naboso v dospělosti (včetně mě) a určitě to je možné. I nám, kteří už se dostáváme pomalu z puberty po 40ce není bosoběhání uplně zapovězeno :) A stejně tak mnoho běžců (včetně mě) se od běhání na boso rádi vrací nebo kombinují běh s botou která tě vysloveně šetří – např. na silničních bězích nebo ultratrailech.

Motto: Kdo uteče vyhraje
avatar

ManOfSte..Copper muž 22.10.2019 14:59:19

Tak všem děkuji :) to mi asi bude stačit :) prostě běhy s botama a bez bot nějak prostřídám

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.