Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AREÁLY: Karlovarsko nabídne vyžití na více než den

AREÁLY: Karlovarsko nabídne vyžití na více než den
foto: Jarmila Holasová, lanovka na Fichtelberg

Jarmila Holasová | 13.01.2015 | přečteno: 9400×

Karlovarsko je rozlehlejší než teplická část Krušných hor a nabízí víc běžkařských možností. Z Prahy a okolí je to poněkud dále, takže na jeden den se sem jet nevyplatí, ovšem víkend nebo i celý týden dovolené tu strávíte naprosto v pohodě.

Záleží na vaší volbě, odkud na běžkařské tratě vyrazíte, nebo možná spíš na tom, kde seženete ubytování. Pokud jsou dobré sněhové podmínky, může to být trochu problém, ale není nutné hledat ubytování v „profláknutých“ centrech, jako je třeba Boží Dar, běžkaři mohou vzít zavděk menšími místy jako je Pernink, Abertamy, Horní Blatná, Nové Hamry a podobně. Všechna tato místa jsou upravovanými stopami napojena na Krušnohorskou magistrálu a podle sněhových podmínek je možno naplánovat řadu okruhů ze všech těchto míst.

Opět máte řadu možností, jak své výlety obohatit nahlédnutím za hranice do Německa, kolem jednotlivých příhraničních lyžařských středisek na německé straně Krušných hor je vždy bohatá síť upravovaných lyžařských stop velmi pěknou přírodou a je i zajímavé tato příhraniční městečka navštívit, ale opět pozor – pravidelně klesnete poměrně hluboko do podhůří a bude vás čekat stoupání zpět na hřeben.

Z oblasti Perninku a Horní Blatné se tak nabízí cesta po magistrále směrem na Jelení s odbočkou na německé běžecké trasy kolem Johanngeorgen­stadtu. Můžete si projet některý okruh u Johanngeorgen­stadtu a zpět do Čech se vrátit třeba přes Henneberg, kde je příjemná hospůdka. Dojet můžete přes Weiterglasshütte až ke Klingenthalu, to je trochu dál, z Jelení asi 15 km, ale kdykoliv se můžete otočit zpět. Stejně se musíte vrátit po svých stopách, tady je upravená jen Krušnohorská magistrála, ale je to velmi příjemná, mírně zvlněná cesta. Zpět do Čech máte dvě možnosti – buď přechod u Jelení, nebo Henneberg. Záleží jen na vaší volbě, vyjde to nastejno, jak na kilometry, tak na stoupání a klesání, které vás po cestě čeká.

Z Horní Blatné nebo Perninku můžete dojet do Johanngeorgenstadtu i lesní cestou kolem Vlčí hory a pak údolím potoka k silnici, tato cesta je na každé mapě, ale není tu strojově upravená stopa, ovšem pravidelně je tu stopa projetá lyžaři. Tahle cesta je krátká a rychlá, dobře se svezete, můžete pak tento výlet zkombinovat s návštěvou bazénu nebo sauny v Potůčkách, a pokud se po sauně už nechcete znovu potit ve stoupání zpět, můžete se třeba vrátit autobusem nebo vlakem do Horní Blatné nebo Perninku.

Pokud zamíříte směrem na Boží Dar nebo budete vyrážet přímo z Božího Daru, neměli byste si nechat ujít výlet na Fichtelberg (druhý nejvyšší vrchol Krušných hor, jen o pár metrů nižší než Klínovec). Kolem Fichtelbergu vede perfektní okružní běžecká stopa začínající na lyžařském stadionu, která vás dovede celkem pohodlně až na vrchol. Z vrcholu vás pak čeká nádherný sjezd po cestě kolmo na vrstevnice, upravenou stopou zpět až k lyžařskému stadionu pod Fichtelbergem – mimořádný zážitek.

Pokud je dostatek sněhu, dá se po upravené stopě místo stoupání na Fichtelberg sjet až k vlekům u Oberwiesenthalu a odtud objet okruh v údolí. Zpět můžete vystoupat stejnou cestou, jakou jste sjeli dolů, nebo můžete dojet až do Oberwiesenthalu po stopě, městem projít s lyžemi v ruce a vystoupat po stopě podél silnice zase k lyžařskému stadionu.

Pokud od hraničního přechodu Hubertky vyrazíte opačným směrem na Tellerhäuser, můžete absolvovat krátký okruh víceméně po rovině a u Tellerhäuseru se hned vrátit zpět do Čech, nebo pokračovat až do Rittersgrűnu a zpět se vrátit další stopou, která vede po opačném úbočí rittersgrűnského údolí. Pěkná varianta, ovšem o něco delší, je stopou z Rittersgrűnu k Halbemeile, pak k hraničnímu přechodu Potůčky – Breitenbrunn a stopou na české straně přes Myslivny na Boží Dar. Tyto varianty jsou delší, záleží na konkrétní volbě cesty, ale všechny varianty pravděpodobně přesáhnou 30 km. Také se dají jet jen za dobrých sněhových podmínek, protože Rittersgrűn je opět poměrně nízko. Ale sjezd dolů po upravené stopě je velmi rychlý a pohodlný a patří také k velmi příjemným zážitkům (pokud se předem smíříte s tím, že všechno, co jste sjeli fofrem dolů, budete muset zase vystoupat nahoru).

V okolí Božího Daru je k dispozici síť upravovaných běžeckých stop různých délek, které můžete využít k různým variantám návratu nebo odjezdu na výlet do širšího okolí, nebo je můžete využít k intenzivnějšímu běžeckému tréninku. Nejdelší okruh měří přes 20 km, to už stojí za to. Všechny upravované stopy včetně těch v Německu najdete na lyžařských turistických mapách, navíc narazíte i na další cesty, kde stopu prošlápnou kolegové běžkaři.

Možnosti občerstvení najdete v jednotlivých střediscích zimních sportů, kiosky jsou výjimečné, vím vlastně jen o jednom, na magistrále mezi Horní Blatnou a Božím Darem, asi v polovině cesty, na křižovatce lyžařské magistrály a silnice z Abertam na Rýžovnu. Ale vzhledem k rozmístění jednotlivých středisek v principu každých cca 10 km na nějakou možnost občerstvení můžete narazit. Za kuriozitu považuji hospodu na Jelení, která nabízí jediné teplé jídlo, segedínský guláš s knedlíkem, a to šestkrát v týdnu (sedmý den je zavřeno), 52 týdnů v roce, už asi deset let.

LYŽAŘSKÉ TRASY KARLOVARSKÉHO KRAJE

AKTUÁLNÍ INFO

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova2 13.01.2015 12:21:05

Karlovarsko je rozlehlejší než teplická část Krušných hor a nabízí víc běžkařských možností. Z Prahy a okolí je to poněkud dále, takže na jeden den se sem jet nevyplatí, ovšem víkend nebo i celý týden dovolené tu strávíte naprosto v pohodě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.