Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AREÁLY: Znáte běžecké trasy na Brdech?

AREÁLY: Znáte běžecké trasy na Brdech?
foto: Zdenek Krchák (ilustrační snímek)

Jarmila Holasová, Tereza Rozehnalová | 06.01.2015 | přečteno: 20303×

Každý asi aspoň tuší, že na běžky se dá vyjet téměř do kterýchkoli českých či moravských pohraničních hor. Ale možná vás ani nenapadne, že velmi pěkné běžkařské terény najdete i na dohled od hlavního města. Nevěříte? Zde jsou tipy na výlety v okolí Prahy.

Západně od Prahy na Brdech. Problém je, že nejvyšší vrcholy Brd dosahují výšky mezi cca 750 – 850 m, takže je třeba skutečně poměrně vytrvalého sněžení a teplot pod nulou, aby tu sníh vydržel a běžkaři měli šanci projet si kvalitní stopu. Nevýhodou také je, že na strojově upravené stopy můžete zapomenout. Naopak výhodou je snadná dostupnost a možnost vyjet si třeba jen na odpoledne.

Pokud pojedete autem, je nejlepším místem pro jeho odložení parkoviště u silnice mezi Řevnicemi a Mníškem pod Brdy. Najdete ho přesně na vrcholu stoupání silnice, tedy na hřebeni, kousek vedle přetíná silnici červená hřebenová turistická značka. A po ní můžete hned vyrazit směr Skalka a dál přes Stožec k Dobříši. Trasu budete muset přizpůsobit stavu sněhu, většinou bude lepší držet se pokud možno na hřebeni a samozřejmě ve vyjeté stopě. Konkrétní délku trasy si můžete stanovit sami podle svých možností.

Můžete také vyjet z Prahy vlakem, nejlépe se nám osvědčila trať Praha – Dobříš, do stanice Mokrovraty nebo Malá Hraštice a odtud zase směrem na hřeben u Stožce. Další varianta dopravy  je ze Smíchova autobusem do Kytína.

Při výběru konkrétní trasy vám pomůže turistická mapa, běžkaři většinou sledují hlavní turistické značené trasy. Většina z nich má asfaltový povrch, což nám sice nemusí  připadat nejlepší z řady důvodů, ale pokud se chceme svézt na běžkách a nemůžeme počítat se záplavou sněhu, má ten asfalt jasnou výhodu.

Trochu slabší je to také s občerstvením – na trase těžko na nějaké narazíte, jediná možnost je bufet na Skalce, bývá otevřený i v zimě, ale na 100% vám ho nezaručím. Další možnosti jsou buď na začátku nebo na konci vaší cesty v městečkách nebo vesnicích pod hřebeny. Takže radím – sváču a hlavně něco k pití raději s sebou.

Co si ale rozhodně užijete, bude příroda. Pro brdské lesy mám slabost od mládí, příroda je tu krásná. A na Skalku si určitě zajeďte, kostelík a klášter v sousedství procházejí postupně rekonstrukcí a jsou pořád hezčí (a možná bude otevřený i ten bufet…)

Další cíl pro běžkaře ve středních Čechách najdeme nedaleko Příbrami ve vojenském výcvikovém prostoru Jince. Jde sice o vojenský prostor, ale pro běžkaře (a pro cyklisty) přístupný je. Autem je nejlepší dojet na parkoviště nad obcí Orlov, kterou najdete asi 3 km západně od Příbrami právě na hranici vojenského prostoru. Za dobrých sněhových podmínek zaručeně narazíte na slušně projetou stopu hned u parkoviště.

Celý vojenský prostor je „prošpikovaný“ cestami, vy se určitě budete držet na projetých stopách, ale jaký konkrétní okruh zvolíte, to záleží jen na vás. Sněhové podmínky tu bývají o něco lepší než na Dobříšsku, je to tu přece jen trochu výš – ve vojenském prostoru Jince leží nejvyšší vrchol Brd – Tok (865 m n. m.).

Stejně jako na Brdy v okolí Dobříše si i sem vezměte určitě mapu, protože tady turistické značené cesty  nenajdete. Leda tak nějaké varování před ostrými střelbami, naštěstí hodně zrezavělé. Nenajdete tu samozřejmě ani bufet, natož hospůdku, ale hned při cestě zpět do Příbrami u silnice jedna pěkná hospůdka, kde i dobře vaří, je.

No a ještě jeden tip na zpáteční cestu – v Příbrami je plavecký bazén se saunou, kde můžete skvěle zregenerovat.

AKTUÁLNÍ INFORMACE Z REGIONU

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

holasrozeh 06.01.2015 12:38:35

Každý asi aspoň tuší, že na běžky se dá vyjet téměř do kterýchkoli českých či moravských pohraničních hor. Ale možná vás ani nenapadne, že velmi pěkné běžkařské terény najdete i na dohled od hlavního města. Nevěříte? Zde jsou tipy na výlety v okolí Prahy.
Odkaz na článek

avatar

Martin78 muž 07.01.2015 23:48:23

Osobně bych pohoří mezi Prahou a Dobříší označoval jako Hřebeny a jako Brdy až vzdálenější oblast s vojenským prostorem, ale přesnost ze zeměpisného pohledu není to nejdůležitější :-) Pro lyžaře – turistu je to tam bezesporu zajímavé, když tam jednou za čas napadne sníh, jenom se hodí mít lyže, na kterých už tolik nezáleží.

Tady je tip na jeden výlet na běžkách po Hřebenech (popis výletu i video), start je z parkoviště mezi Mníškem a Řevnicemi zmiňovného v článku.

Aktuální zpravodajství o podmínkách od Brdské stopy (odkaz pod článekem) je vynikajicí, to nadšení pánů z Brdské stopy mě baví. Zaměřují se primárně na vojenské Brdy, o Hřebenech bývalo vždy více zpráv v sekci Brdy a Hřebeny na Kamzasněhem.cz. Teď tam nic není, takže aktuálně se asi lyžuje jen ve vojenských Brdech :-)

avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 17.01.2015 23:34:59

>> Martin78, 07. 01. 2015 23:48:23

Což je zajímavé, protože je to stále z větší části ilegální 8-O

Teď ale na Brdech není sníh prakticky žádný :-(

Já jsem nedávno objevil lyžařské trasy u vesnice/městečka Těškov – to je víc na západ směrem k Plzni, na D5 sjezd Mýto. Tam jsou oficiálně vedeny a vyhlášeny, takže asi by býly bývaly i protaženy :-)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.