Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Inov8 RoadX 233 - silniční premiéra krosového specialisty

TEST: Inov8 RoadX 233 - silniční premiéra krosového specialisty
foto: Inov-8

behej.com | 30.04.2011 | přečteno: 14371×

Britská značka Inov-8 je štikou v rybníku mezi výrobci běžeckých bot. Vsadila na novátorství, a to přednostně v krosové obuvi. V letošním roce ale rozšířila sortiment, když svou modelovou řadu obohatila o čistě silniční modely. Po dvouměsíčním testování hodnotíme tuto premiéru opatrnou známkou 2– s poznámkou, že tato silnička je opravdu jiná.

I z katalogu je znát, že se Inov-8 nadále profiluje hlavně jako bota do terénu, protože její nové – a notně netradiční – silničky najdete až na samém konci, a to ještě uvedené rozsáhlým povídáním o odlišné filozofii. Kdo Inov-8 zná z krosů, orienťáku nebo trailu, bude určitě velmi zvědav, zda se značce podaří přenést pocit úchvatné lehkosti a akcelerace i na silnici.

Snad neprozradíme příliš brzy pointu, když řekneme, že se to podařilo jen zčásti. Skoro by se až chtělo říci, že na konceptu krosové a silniční boty musely ve firmě pracovat dva zcela odlišné týmy. Silnička je zcela odlišná od krosovky, což pochopitelně není „šokující“ zjištění, ale míra odlišnosti v rámci jednoho vývojového centra je vskutku nevídaná.


INFORMACE VÝROBCE

Lehká, rychlá a pohodlná silnička pro závody (10 km) i delší trénink. Hmotnost 233 gramů (UK 8), střední tlumení, rozdíl mezi patou a špičkou 6 mm, velikosti UK 4–12 (unisex), barevné provedení kombinace červená-bílá. Doporučená maloobchodní cena 3150 Kč.


Testovaný Road-X 233 patří zhruba do středu nabídky silniček této značky. Na pohled zajímavý design, téměř plochá podešev, nízká hmotnost 233 gramů ve velikosti UK8, střední tlumení. Nutno ale hned podotknout, že tato hmotnost je na poměry Inov-8 spíše vyšší, naopak „střední“ tlumení je v porovnání s tradičními značkami hodně nadneseno – v dobrém slova smyslu bota netlumí téměř vůbec!

Je tedy jasné, že po botě sáhnou hlavně vyznavači minimalismu – tedy bot, které respektují chodidlo jako nejlepší nástroj pro běh, tlumení a odraz. Nečekejte žádné prvky na kontrolu supinace nebo pronace a z technologií lze nalézt jen prvek v podešvi spojující patu se špičkou. Bohužel toto je zrovna místo, které považujeme za jednu ze slabin této boty.

První dojem při vklouznutí do boty bývá zpravidla ten nejsilnější. Musíme však upozornit, že Road-X 233 je případ lásky, kterou je třeba hodně dlouho budovat. Zprvu si budete připadat poněkud divně. Uvnitř boty je místa tolik, že vás okamžitě přepadne obava z puchýřů při dlouhém běhu. Budete při zavazování zápolit s poněkud neminimalistickým jazykem a rovněž na tkaničkách výrobce nešetřil.

Na závodní botu svršek trochu překvapí nezvyklým nadbytkem materiálu a má rovněž záměrně širší střih, aby příčná klenba mohla volně pracovat při dopadu a odrazu. Toto řešení uvítají zejména běžci se širším chodidlem, ale i to úzké je dobře drženo plastovými pásky na boku spojenými se šněrováním. Prodyšnost je nadprůměrná, snad jen gumové pokrytí části špičky na silnici postrádá výraznější smysl a trochu na prodyšnosti ubírá.

Běh samotný ale většinu počátečních obav postupně zaplaší. Pokud jste nováčky v minimalismu, budete asi zklamáni. Bota vám nijak nepomůže, není pohodlná, jak jste byli zvyklí u tradičních bot, a ani odraz není ničím podpořen. Rozptýlit vás může i nepříjemný zvuk „plácání“ boty o zem. Trochu jsme se i obávali tužší a nižší konstrukce paty. Zbytečně. Jak je bota „nudná“ při prvních desítkách kilometrů, s postupem času k ní nacházíte vztah a důvěru. Zpočátku poněkud tvrdá pata se tlakům poddá a nevadí ani při táhlých stoupáních. Nemáte ani trochu dojem, že vám bota diktuje styl dopadu. Zmiňovaná volnost uvnitř boty v její přední části není synonymem pro „plavání“ chodidla. Oproti polozávodním modelům jiných značek volí Inov8 odolnější materiály podešve, čímž prodlužuje užitnou hodnotu boty.

Boty testovali dva běžci – středně rychlý hobby běžec nízké hmotnosti (64 kg) a středně těžký výkonnostní běžec (80 kg). Oba se nezávisle na sobě shodli na výsledné celkové známce 2-, což může být trochu kruté hodnocení, ale plyne zejména z vědomí, že pro terén tato značka umí nabídnout čistou jedničku.

Pro značku Inov-8 je to první krok na silnici a je zjevné, že výrobce bude ve vývoji nadále pokračovat. Hodily by se jemné pomocné prvky při záběru a odrazu samotném, krosový specialista zamilovaný do Inov-8 si bude stěžovat na vyšší tuhost a menší cit pro povrch a závoďáci asi nepřijdou na chuť tuhým paprskům v podrážce, na které noha hodně nepříjemně dopadá v momentě, kdy již únava maří pokus běžce dopadat čistě na přední část chodidla. Pozor také na to, že rovná a tenká podešev nepočítá s tím, že na silnici budou ležet kamínky a štěrk. Případné větší nerovnosti budete muset pochytat chodidlem, to je ale úděl všech minimalistických bot. Opačně chválíme širší podešev v přední části, která zvyšuje stabilitu nohy.

I když to nemá velkou váhu při hodnocení boty samotné, oceňujeme velmi pečlivě připravený katalog, včetně výukového programu pro přechod od „patařského“ stylu běhu k přirozenějšímu běhu přes přední část chodidla. Výrobce o botě nic nezamlčuje a ani ceny nejsou mimořádné. Velmi si považujeme i velkou vstřícnost českého distributora, který dokonce sám vyzval k odhalení všech chyb a nedostatků a na některé dokonce sám upozornil. To je příklad hodný k následování, milí konkurenti!

ZÁVĚR

Model Inov-8 Road-X 233 můžeme doporučit zejména pro kratší tempové tréninky a závody s tím, že pokud v ní najdete zalíbení, vyzkoušejte posléze i „extrémnější“ modely této značky, která se bezesporu zasloužila o výrazné oživení nabídky běžeckých bot.

KLADY

  • nová a pořád ještě průkopnická filozofie konstrukce boty
  • unikátní design svršku i spodku
  • spolehlivost
  • lehkost

ZÁPORY

  • tuhost střední části podešve
  • absence některých prvků, které by umocnily odraz
  • poněkud fádní dojem při běhu

KOMENTÁŘ DOVOZCE K TESTU:

Novinková silniční kolekce Inov-8, která si od dubna odbývá svoji světovou premiéru i na českém a slovenském trhu, má jasně a zřetelně nabídnout zákazníkovi alternativu k tradičním botám ostatních výrobců. Jde o minimalistický koncept obuvi, který poskytuje chodidlu přirozený pohyb – tzn. dostatečná šířka obuvi v klenbové části pro pohodlný a nestresující pohyb chodidla při odrazech, při velmi dlouhých distancích a sebězích, lehkost obuvi a v neposlední řadě také možnost různé volby úrovně tlumení – to všechno jsou parametry celé silniční kolekce Inov-8.

Hned na začátku je potřeba říct, že parametry této přísně silniční obuvi jsou nutně zcela odlišné než parametry obuvi krosové – a tato obuv se také bude jinak chovat. Testovaný model Road-x 233 se dá nazvat přechodovým či univerzálním modelem, jež má pomoci při přechodu od nesmyslně přetlumené obuvi k obuvi tlumené minimálně. Bota, která má napomoci běžcům dostat se postupně zpátky ke zdravému a efektivnímu způsobu běhu. Hodnocení takovéto boty z tradičního a dlouho zažitého úhlu pohledu je nutně složité, protože bota je skutečně „jiná“. Pokud jsme většinu života běhali v přetlumených a pevně sešněrovaných botách, přechod k tomuto typu obuvi není jednoduchý. Nezbude než přecházet postupně, trpělivě posilovat ochablé svaly a šlachy a formovat svůj běžecký styl. Kdo se na tuto cestu vydá, stejně tak postupně objeví podstatu silniční obuvi Inovejt.

Problematika tlumení v botě je velmi obsáhlá a diskuze kolem ní jistě budou dál pokračovat. Pokud bych měl situaci nějak ilustrovat, představme si silnici, kde na jedné krajnici jsou přetlumené boty a na druhé krajnici je běh na boso. Prostor mezi těmito krajnicemi je velmi široký a dnes si již každý může vybrat vhodnou obuv pro danou aktivitu. A to je asi to nejdůležitější. Neříkejme znovu lidem, co mají dělat – dejme jim možnost výběru. Právě proto nabízíme tento přechodový model Road-x 233 pro běžce, kteří se pravidelně pohybují a model Road-x 255 pro začátečníky. Další, již skutečné minimálně tlumené modely Road x-lite 155 (v Evropě dostupný od května) nebo Bare-x 150 a Bare-x 200 (v prodeji celosvětově od září), pak již budou skutečné minimalistické lahůdky, které doplní sortiment silniční kolekce a jistě nadchnou všechny vyznavače minimalistických bot, popřípadě milovníky „běhu na boso“.

Martin Marek, produktový manažer Inov8 ve firmě Vavrys, která produkty této značky dováží

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 01.05.2011 18:44:58

Britská značka Inov-8 je štikou v rybníku mezi výrobci běžeckých bot. Vsadila na novátorství, a to přednostně v krosové obuvi. V letošním roce ale rozšířila sortiment, když svou modelovou řadu obohatila o čistě silniční modely. Po dvouměsíčním testování hodnotíme tuto premiéru opatrnou známkou 2– s poznámkou, že tato silnička je opravdu jiná.
Odkaz na článek

avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 01.05.2011 23:07:27

Co si ma clovek predstavit pod „Hodily by se jemné pomocné prvky při záběru a odrazu samotném“ u minimalistic­ke boty?

Jaky typ doslapu maji recenzenti? Je evidetni, ze cloveku behajicimu pres patu se takove boty sikovat nemuzou.

avatar

ŽIVANICE

Celkem 740 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:43 (2009)
půlmaraton: 1:14:56 (2009)

Olaff muž 22.05.2011 18:30:39

moc mě láká je vyzkoušet. absencí jemných prvků pro záběr bych se nijak nebál (hovoříme o botech určených na silnici).ani ten „příliš fádní pocit při běhu“, pod kterým si opravdu, ale opravdu nevím co představit, mě nijak neodrazuje. včera jsem našel tátovy boty ve kterých se běhalo asi někdy v sedmdesátých letech. ty měli opravdu „jemné“ prvky pro záběr. takové šlupičky s vrškem jehož tvar určí až noha. nemají moc daleko k baletním piškotům. i ony mají jistou tuhost střední části podešve. v podstatě něco hodně podobného co má na nohách J. Kocourek v dubnovém běhej na fotce na straně 53. v porovnání s těmito je testovaný model (viděl jsem ho na vlastní oči vloni na stánku při kunratické) hodně odpružený. jen je škoda, že cena u českých prodejců je 600 kč vyšší než na nejmenovaném anglickém onlineshopu (o to včetně poštovného). >> voracem, 01. 05. 2011 23:07:27

Motto: Omnia mea mecum porto
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.