Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

JIZERSKÁ 50: Norové Stadaas a Smedaas triumfovali, padl rekord 9200 účastníků

JIZERSKÁ 50: Norové Stadaas a Smedaas triumfovali, padl rekord 9200 účastníků
foto: ČEZ SkiTour

ČEZ Ski Tour | 12.02.2023 | přečteno: 2344×

Stejně jako loni překonala ČEZ Jizerská 50 své historické maximum. Letos se vznesla nad všechny vrcholy, neboť do jejích stop vyrazilo 9 201 závodníků! Loňské maximum se zvedlo více než o tisícovku lyžařských nadšenců a pomyslně se tak povzneslo nad nejvyšší horu světa Mount Everest. Prestižní tras vyprodaného hlavního závodu ovládli norští reprezentanti Kasper Stadaas a Magni Smedaas.

V neděli bylo na bedřichovském stadionu pořádně rušno, závodníci se řadili do stop už od brzkého rána. Ženská elitní vlna ČEZ Jizerské 50 odstartovala těsně před muži a za nimi už následovaly tisíce natěšených hobby běžců, kteří dělají tento závod tak unikátním. První vlny odstartoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Mezi mužskou světovou špičkou bylo hlavní otázkou, zda dosáhne na nevídanou sedmou výhru v řadě v seriálu Ski Classic dosavadní lídr Emil Persson ze Švédska. Vítěz Jizerské 50 z roku 2021 vyhlížel hlavního soupeře v Norovi Adreasi Nygaardovi, ambice na stupně vítězů si dělal také jeho krajan s českými kořeny Max Novak. Všem ale udělal čáru přes rozpočet Kasper Stadaas, který si udržel náskok až do cílové rovinky a finišoval s časem 2:05:50.

Mužský závod měl poměrně tradiční průběh: Kopec za kopcem třídil čelní skupinu, jejíž členové se mohli ucházet o cílový vavřín. Na nejtěžším stoupání na Kneipu jelo na čele 14 závodníků včetně favorita Emila Perssona a obhájce zlata Andrease Nygaarda. Dobrý závod jel i Max Novak, kterému předcházející ročník opravdu nevyšel, ale letos zvítězil na druhé vrchařské prémii.

Zhruba 15 kilometrů před cílem se nečekaně utrhlo duo z týmu Aker Daehlie Hoel a Stian Hoelgaard, ale na vrcholu Olivetské hory je soupeři dostihli. Nato do se do toho obul Kasper Stadaas (tým Radge Charge) a větší favority dokonale zaskočil. Vyletěl poslední mírná stoupání na trase a v závěrečném sjezdu si zvládl náskok pohlídat. Hrdinským výkonem si tak dojel pro jeden ze dvou největších úspěchů v kariéře. Ve sjezdu využil dobře připravených lyží a své tělesné stavby také druhý Andreas Nygaard. Bronz si vysprintoval Riege Amund a na aktivního Maxe Novaka zbylo až šesté místo. Z českých reprezentantů brali hezké 20. a 21. místo Jan Šrail a Fabián Štoček.

Mezi ženami visel otazník nad Magni Smedaas, která triumfovala na poslední zastávce SkiClassics, fenomenální Marcialonze. Norka nenechala nikoho na pochybách a dojela si i na ČEZ Jizerské 50 s časem 2:28:44 pro první místo, a navázala tak na svůj triumf z Itálie. “Byla jsem dnes trochu překvapená, ze začátku to bylo opravdu náročné. Poté jsem se ale začala cítit lépe a lépe a mé lyže jely rychleji a rychleji,” smála se v cíli nová šampionka ČEZ Jizerské 50. Dalším želízkem v ohni byla Švédka Ida Dahl, která neúspěšně obhajovala vítěznou pozici z loňského ročníku ČEZ Jizerské 50.

Ženy se musely poprat s měkkým mokrým sněhem, mlhou a vlhkostí. Hlavní favoritka Smedaas jela atypický závod: místo toho, aby si hlídala čelní skupinu s Idou Dahl nebo Emilií Fleten, pohybovala se chvíli za skupinou, další chvíli se ocitla naopak v čele závodu. V úseku kolem Krásné Máří Smedaas využila rychlých lyží a také závětří vítěze sprintu Alvara Myhlbacka, který startoval o čtvrt hodiny později a na trati se s nejrychlejší ženou potkal. Nicméně Karolina Hedenström a Slind Silje Oeyre se držely v těsném kontaktu, a nakonec dojely na druhém a třetím místě. Nejlepší Češka Sandra Schützová skončila osmá.

56. ČEZ Jizerská 50 byla zvlášť pikantní pro Nora Morte Eide Pedersena, který v Bedřichově oslavil 100. start v seriálu Ski Classics se symbolickým číslem 100 na své hrudi. “Jsem šťastný, že jsem jako první v historii Ski Classics dosáhl 100. účasti. Doufal jsem ale v umístění na pódiu,” shrnul své pocity v cíli.

Na startu závodu nechyběla ani legendární běžkařka Kateřina Neumannová, která vybojovala pro Českou republiku historicky první olympijské zlato z běžeckého lyžování v Turíně 2006. Veteránka ve středu oslaví životní padesátku, což si opravdu zasloužilo oslavit Padesátkou! Přivítali jsme také další zajímavé osobnosti ze světa sportu, kultury i zdravotnictví. Padesátky se zúčastnili například kardiochirurg Jan Pirk, lékař Tomáš Šebek, herci Jakub Kohák a Ondřej Sokol nebo fotbalisté David Lafata a Bořek Dočkal.

Všichni závodníci se museli popasovat s pošmourným severočeským počasím, které je pro Jizerské hory typické. Mlhavo a vlhko s teplotami lehce nad bodem mrazu, to byl skutečně těžký oříšek pro všechny servismany. Vybrat vosky do těchto podmínek je obzvláště složité, navíc se během jízdy může typ sněhu měnit. Servismani se s tím však vypořádali znamenitě. Přestože výsledné časy byly o poznání pomalejší než loni, viděli jsme další vydařenou ČEZ Jizerskou 50.

SOBOTA

Předposlední den 56. ČEZ Jizerské 50 započal brzy ráno Jizerskou 25 klasicky. Oblíbený závod si v nepříliš vlídném počasí užilo 1 230 účastníků, kterým občasné mrholení vůbec nezkazilo náladu. Odpoledne bylo ve znamení rodinné ČT Jizerské 10, závodu pro širokou veřejnost. Na start se mimo jiné postavil legendární veterán Stanislav Řezáč se svým synem Alešem. Porazil synátor několikanásobného vítěze Padesátky?

Na startu tradiční Jizerské 25 jsme mohli vidět horké adepty na vítězství, jako například Adama Matouše, Luďka Šellera nebo Adélu Ročárkovou. Nebylo žádným překvapením, že právě poslední dva jmenovaní trasu vedoucí přes Novou Louku, Čihadla a Hřebínek nakonec skutečně ovládli. Luděk Šeller si spravil náladu po smolném pádu v cílové rovince včerejšího sprintu a vyhrál s luxusním náskokem v čase 1:05:04. Necelých deset minut po něm dojela vítězka Volkswagen Bedřichovské 30 volně Adéla Ročárková a připsala tak na své konto další triumf.

Počasí nepřálo ani závodníkům na kratší ČT Jizerské 10, na kterou vyjelo také duo Stanislav a Aleš Řezáčovi. Na počátku jejich výkonu stála pikantní výzva otce se synem o to, kdo dojede do cíle desítky první. Letitá zkušenost a roky závodění pomohly Stanislavu Řezáčovi zdolat cílovou pásku jako první s časem lehce pod 30 minut. Svého syna nechal 43 vteřin za sebou a ukázal, že je na zítřejší Padesátku skvěle připraven.

Pohodový závod ČT Jizerská 10 si užilo přes 1 500 lyžařů včetně rozmanitých rodinných týmů. Trasa vedla příjemným terénem přes Královku a Hrabětice a pro všechny nováčky v běžeckých stopách byla ideální volbou pro nastartování jejich budoucích závodních úspěchů.

Doprovodný program pokračoval mší v bedřichovském kostele Sv. Antonína, kde všichni přítomní uctili památku zesnulých horolezců z expedice Peru 1970. Právě mezi horolezci této osudové výpravy byli mnozí zakladatelé celé ČEZ Jizerské 50, která na ně nikdy nezapomene. Sobotní den zakončila kapela Mirai v Liberci, kde se představila v rámci ČEZ Energy festu a zahrála své nejoblíbenější hity. I přes nepřízeň počasí nalákala mnoho diváků na náměstí Dr. E. Beneše pod nasvícenou radnici.

V neděli vypukne to, na co se všichni od začátku ČEZ Jizerské 50 těší, a to hlavní závod na 50 kilometrů. Můžete se těšit na opravdovou lyžařskou show, o kterou se postarají elitní závodníci z celého světa. Hned po nich vyjedou do stop více či méně zkušení lyžaři, a právě s nimi, s hobíky, odstartuje největší závod v klasickém lyžování v Čechách.

PÁTEK

Páteční dopoledne bývá na Jizerské 50 tradičně vyhrazeno dětským závodníkům. Mini Jizerská Pojišťovny VZP byla vyprodaná a startovní pole praskalo ve švech, viděli jsme přes 400 dětských závodníků. Do stop Firemní štafety vyrazili mistři světa i olympijští medailisté. Zlatým hřebem byl ORLEN Benzina Sprint se světovou elitou. Večerní pieta u pomníku oficiálně zahájila celou akci.

Dětské závody mají na Jizerské 50 dlouhou tradici a jsou stále oblíbenější. „Jsme rádi, že se nejen úplně naplnila kapacita dětských závodů, ale další mladí běžkaři vyrazili na trasy pro dospělé jako je třeba ČT Jizerská desítka. Celkově se do našich závodů vydá asi 1100 dětských běžkařů, což znamená, že nám tady rostou potenciálně další nadšenci do tohoto sportu,“ uvažoval v úterý před závodem ve studiu ČT Sport čelní organizátor David Douša. Do závodů se zaregistrovalo 417 mladých nadšenců.

Odpolední T-Mobile Jizerská firemní štafeta byla podívanou pro opravdové fajnšmekry a střetem lyžařských generací. Není to tak dávno, co svoji kariéru ukončila hvězda biatlonu Gabriela Soukalová, která do závodu zvala i svoji maminku. Stejně jako loni nechyběl ani mistr světa na padesátku bruslením Martin Koukal. Nejlepší česká běžkařka všech dob, Kateřina Neumannová, vyrazila do závodu se svou 19letou dcerou Lucií. Sjeli se zkrátka ti nejlepší čeští zimní sportovci posledních let.

Jednu z nejzkušenějších štafet reprezentovaly ženy. Společně s maminkou Gabriely Soukalové vyrazily do stopy i Blanka Paulů a Květa Jeriová-Pecková. Sešla se tak kompletní stříbrná štafeta z olympijských her v Sarajevu 1984.

Poté se rozjela skutečná běžkařská diskotéka. Do stop nastoupili jak hlavní kandidáti na trofej z hlavního závodu na 50 km, tak specialisté na sprint. Prize money v hodnotě 100 000 Kč si odnesli Alvar Myhlback ze Švédska a Norka Magni Smedaas. Prvních 6 mužů a 6 žen si rozdělili celkovou prémii 400 000 Kč.

Hned po sprintu se závodníci i diváci sešli u zdejšího pomníku, kde proběhlo slavnostní zahájení a uctění památky zesnulých horolezců z expedice Peru 1970. Jako poslední se ve stopách na stadionu projeli historičtí lyžníci v dobových kostýmech: „Kam se hrabou Norové, kam se hrabou Švédové, takhle jezdí naši lyžníci,“ ocenil tradici přímo na stadionu moderátor Adam Nedvídek. Večer byl zakončen kulturou v Jablonci nad Nisou, kde zazpíval písničkář Pokáč v rámci prvního ČEZ Energy festu. Sobota bude patřit především široké veřejnosti, která netrpělivě čeká na oblíbenou Jizerskou 25 a rodinný závod ČT Jizerskou 10. Poslední jmenovaný závod je určen pro všechny začínající lyžaře a těší se stále větší oblibě nejen u jednotlivců, ale i u rodin s dětmi.

ORLEN Benzina Sprint rozpoutal na bedřichovském stadionu ohnivou atmosféru

Devátý ročník ORLEN Benzina Sprintu zvedl ze sedaček všechny diváky. Na rudě nasvíceném stadionu v Bedřichově se strhla atraktivní podívaná o prize money v hodnotě 400 000 Kč. Na startovní čáře se objevila světová sprinterská elita jako Ida Dahl, Ida Palmberg, Johannes Ekloef nebo Emil Persson. Vítěz a vítězka si odnesli prémii 100 000 Kč.

Letos organizátoři sprint okořenili o nově zařazené semifinále, díky tomu si diváci na stadionu i před televizními obrazovkami mohli vychutnat ještě více lyžařských soubojů. Nechyběla ani česká želízka v ohni, jako například Jan Šrail nebo Sandra Schützová, která postoupila do semifinále z prvního místa.

Do ženského finále postoupily dvě Češky. Sanda Schützová ukázala, proč měla v kvalifikaci nejlepší čas a Tereza Beranová potvrdila, že sprintum rozumí. Mužské finále mělo hned dvojnásobnou mužskou účast. První rozjížďku zvládli s přehledem Luděk Šeller a Adam Matouš. Po startu se zařadili na čelo pelotonu, díky čemuž pohodlně projížděli záludnou zatáčkou a v cílové rovince si doklouzali pro postup.

V ženském finále potvrdila výtečnou aktuální formu Norka Magni Smedaas. Vítězka Marcialongy si v závěrečném kole vytvořila náskok, který v cílové rovince udržela. V nabité konkurenci se parádně dokázala prosadit i Sandra Schützová, v cílové rovince dokonce soupeřila se Smedaas, ale nakonec dojela druhá. Na třetí místo dosáhla loňská vítězka Ida Dahl. Druhá Češka ve finále Tereza Beranová dojela pátá.

“Velmi se mi to líbilo, byl to velice zajímavý závod a skvělá možnost, jak se dostat před nedělním závodem na 50 km do závodního tempa,” uvedla vítězka Smedaas. “Jsem velmi spokojená, normálně mám problém s taktikou ve sprintech, ale tentokrát se mi to povedlo,” pochvalovala si druhá Schützová.

V mužském finále situaci po většinu závodu kontroloval Luděk Šeller, v poslední zatáčce šel dokonce do čela, ale v cílové rovince se dostal do skrumáže a přes nohy soupeře nepříjemně upadl. V tlačenici se nejlépe zorientoval mladičký Švéd Alvar Myhlback, který měl nejrychlejší čas v kvalifikaci. Teprve 16letý borec ukazuje, že má na to stát se brzy závodníkem světového formátu.

“Vůbec jsem to nečekal, dostal jsem se na místo teprve půl hodiny před startem. Je to velká zábava soupeřit se zkušenějšími závodníky,” pochvaloval si vítěz. Druhý dojel Amund Riege z Norska, třetí byl jeho krajan Vebjoern Moen. Na slušeném sedmém místě finišoval Adam Matouš. Přestože ORLEN Benzina Sprint lze považovat za pomyslný zlatý hřeb večera, program pokračuje oficiálním slavnostním zahájením u pomníku. Zde proběhne uctění památku horolezců z expedice Peru 1970 a následně vyjedou do stopy historičtí lyžníci.

Užitečné odkazy:

Fotogalerie na webu

Fotogalerie na Facebooku

Příběh 56. ČEZ Jizerské 50 na Instagramu

ČTVRTEK

Poprvé od roku 2004 se na ČEZ Jizerské 50 závodilo ve čtvrtek. Zatímco Volkswagen Bedřichovská 30 je už stálicí a své pevné místo má v programu už od roku 2001, závod ČSOB Jizerská 17 měl letos premiéru. Organizátoři připravili trasu po T-Mobile Magentové stopě, která není náročná a může si ji vyzkoušet i začátečník. Do sluncem zalitých tratí vyjelo více než 770 závodníků.

Závodní program 56. ročníku ČEZ Jizerské 50 začal ve čtvrtek o půl druhé výstřelem do závodu na 30 kilometrů bruslením. Na tradiční závod se vydalo 514 závodníků ve třech startovních vlnách. Podmínky všem závodníkům mimořádně přály. Mrazy posledních dní a dostatek sněhu umožnilo perfektně připravit tratě, a tak mohli všichni prodat svoji techniku. Slunečné počasí s teplotami kolem –6 °C se postaralo o jedinečný běžkařský zážitek.

Všechny čekal náročný průjezd kolem vodní nádrže Josefův Důl následován táhlým stoupáním na Čihadla. Tady už to mohl každý rozparádit, protože se do cíle až na výšlap na Olivetskou horu jelo z kopce, nebo po rovině. Jako první proťal cílovou pásku Fabián Štoček, nejrychlejší ženou byla Adéla Ročárková Boudíková.

Hned pár minut na to zažil Bedřichov a 261 závodníků milou premiéru. Běžkaři preferující kratší distance se pustili do ČSOB Jizerské 17. Měli před sebou dobré vyhlídky, neboť je čekaly hned dvě občerstvovací stanice. Těsně nad Hřebínkem, kde byla druhá občerstvovací stanice, se napojili na trasu třicítky, ale ušetřili si náročný výšlap na Olivetskou horu. První historické vítězství na ČSOB Jizerské 17 si připsali Oskar Poluha a Zuzana Kocumová, bývalá olympionička a mnohonásobná účastnice Jizerské 50.

V pátek 10. 2. čeká bedřichovský stadion mimořádně nabitý program. Ráno bude patřit dětem všech věkových kategorií na Mini Jizerské Pojišťovny VZP. Uvidíme ty, co dělají první krůčky na lyžích až po poctivě trénující dorostence. Poté do akce nastoupí hned několik hvězd ze sportovního a kulturního prostředí v rámci T-Mobile Jizerské firemní štafety. Ta je skvělou akcí, při které se nejen stmelí pracovní kolektiv, ale jsou na ni pozváni i zajímaví hosté. Zlatým hřebem programu bude ORLEN Benzina Sprint, ve kterém se představí největší hvězdy dálkových běhů. Nikde jinde si je nebudete moci vychutnat takto zblízka. Závody na krátkém okruhu slibují množství osobních soubojů a nečekané zvraty.

Ale ani to nebude konec běžkařského programu! Ten vyvrcholí pietou za zesnulé horolezce, na jejichž počest závod nese přídomek Memoriál expedice Peru 1970. Následně vyjedou do své krasojízdy historičtí lyžníci ve slušivých kostýmech z dob dávno minulých. Páteční večer bude zakončen kulturou v Jablonci nad Nisou, kde zazpívá Pokáč na prvním koncertě ČEZ Energy fest.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

skitour žena 10.02.2023 17:36:09

Poprvé od roku 2004 se na ČEZ Jizerské 50 závodilo ve čtvrtek. Zatímco Volkswagen Bedřichovská 30 je už stálicí a své pevné místo má v programu už od roku 2001, závod ČSOB Jizerská 17 měl letos premiéru. Organizátoři připravili trasu po T-Mobile Magentové stopě, která není náročná a může si ji vyzkoušet i začátečník. Do sluncem zalitých tratí vyjelo více než 770 závodníků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.