Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Šest nejpoužívanějších fitness strojů, když nelze běhat venku

PORADNA: Šest nejpoužívanějších fitness strojů, když nelze běhat venku
foto: archiv

komerční prezentace | 20.11.2022 | přečteno: 4141×

Babí léto je minulostí a nastává období, kdy běhat venku už nejde tak jednoduše jako na jaře či přes prázdniny. Zima, brzká tma, bláto, plískanice, ledovka… Důvodů, proč nevyběhnout, přibývá. A nejsou to jen výmluvy a slabší mentální odolnost, leckdy potřebují od běžeckého tréninku vysadit i ti nejostřílenější. Nabízí se možnost vyzkoušení fitness přístrojů na doma. Věděli jste, že tyto poměrně drahé přístroje si lze i zapůjčit na zkoušku na www.pujcovnafitness.cz ?

Fitness trénink se dá rozdělit na posilování a aerobní trénink, neboli tzv. kardio. Posilování se provádí například s činkami, na posilovacích strojích nebo jen s hmotností vlastního těla a cílem je zvětšení svalové hmoty a tvarování těla. Aerobní či kardio cvičení může být například běh, jízda na kole, veslování, běh na lyžích, ale i chůze. Kýženým výsledkem je zlepšení kardiovaskulární zdatnosti a spalování tuků a sacharidů.

Pokud jste se rozhodli pro kardio cvičení, nejprve je potřeba si vybrat správný fitness čili kardio stroj. A to nejen s ohledem na prostorové možnosti vašeho bytu, ale především vzhledem k tomu, čeho chcete dosáhnout se svým tělem.


Pro čtenáře Behej.com nabízí www.pujcovnafitness.cz exkluzivní akci: Při zapůjčení libovolného fitness stroje dostanete ke každému měsíci pronájmu týden navíc ZDARMA. Stačí do poznámky při online rezervaci uvést kód BEHEJPLUS7. Akce platí při zapůjčení stroje do 31.12.2022.


Jestli vám jde jen o shození pár kil, zpevnění celé postavy nebo jen některých partií, získání kondice po dětech, kompenzaci sedavého zaměstnání, či zda cvičíte v rámci rehabilitace. Zároveň zvažte, jestli nebude v domácnosti využívat stroj i někdo jiný. Strojů je celá řada, a ne každý ví, k čemu je který dobrý. Věnujte čas zkoušení těchto strojů a zjistěte, který je nejúčinnější a pro vás nejvhodnější. Přinášíme vám přehled šesti nejpoužívanějších fitness strojů.

Běžecký pás

Běh je asi nejkomplexnější a nejpřirozenější lidský pohyb, proto běžecké pásy patří mezi jedny z nejoblíbenějších kardio strojů vůbec. Navíc na něm můžete nejen běhat, ale i chodit. Tím je vhodný i pro seniory a lidi v rekonvalescenci. Používá se jednoduše, pouze stisknete tlačítko start a šipkami si nastavíte rychlost nebo sklon, nebo vyberete některý z přednastavených programů. Běžecký pás je výbornou zimní alternativou, pokud jste zvyklí běhat přes léto venku. Zkuste třeba HOUSEFIT SPIRO 20 iRun, který má elektricky ovládaný zdvih běžecké plochy, což je velmi oblíbená a požadovaná funkce jak začátečníky, tak zkušenějšími běžci. Současně je tento model ve velmi kvalitním a bytelném provedení ještě skladný a nezabere vám mnoho místa. Přitom unese běžce s hmotností až 135 kg!

TIP: Pokud chcete celkově shodit pár kilo a zároveň pracovat na své fyzické kondici, běžecký pás je pro vás to pravé.

Eliptický trenažér

Eliptický trenažér, nazývaný též crossový trenažér, orbitrack, eliptical či elliptical. patří mezi nejoblíbenější kardio stroje. Při cvičení zapojíte nejen spodní, ale při uchopení madel i horní část těla. Cvičením si tak posílíte srdce, svaly nohou, hýždí, zad, ramen a paží. Navíc oproti jiným sportům šetří záda a klouby. Cvičit na něm dokáží všechny věkové kategorie od dětí až po seniory. Eliptické trenažéry se zadním setrvačníkem umožňují provádět kroky dlouhé 30–40 cm. Bývají méně rozměrné a lépe skladné. Elipticaly s předním setrvačníkem mají velmi bytelnou konstrukci, a jsou tak vhodné rovněž pro těžší osoby. Cvičení na nich je přirozenější a šetrnější pro klouby díky kratší vzdáleností mezi nášlapy.

TIP: Velkou výhodou eliptických trenažérů je dynamický pohyb bez tzv. mrtvého bodu, díky čemuž dochází k minimalizaci zátěže kolen. Cross trenažér si tak oblíbí i lidé trpící bolestmi kloubů.

Rotoped

Rotoped je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších fitness strojů pro domácí cvičení, je vhodný pro všechny a vyhovuje celé rodině. Jízda na něm příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, zvyšuje kapacitu plic a celkovou vytrvalost. Tento typ tréninku umožňuje především komplexní posilování všech svalových partií dolních končetin, a je tak vhodný nejen pro udržování kondice, spalování tuků a prevenci zdravotních komplikací, ale také při rekonvalescenci po úrazu, srdečních příhodách nebo kloubních potížích.

TIP: Díky cvičení na rotopedu si rychle zlepšíte fyzickou kondici, zformujete postavu, zejména nohy, a také zhubnete.

Cyklotrenažér

Spoustu lidí si plete cyklotrenažér s rotopedem. Zatímto rotoped je primárně určený pro hubnutí, cyklotrenažér je vhodný pro aktivní sportovce, především cyklisty. Má přesnější nastavení zátěže, tvrdší a užší sedlo a dokonaleji simuluje jízdu na kole. Další variantou je stojan, do kterého upevníte své vlastní kolo. Válec, po kterém se pohybuje zadní kolo, je brzděn magnetickým nebo vzduchovým odporem. Taktéž lze využít vlastní převody, díky čemuž dosáhnete požadované zátěže.

TIP: Cyklotrenažér je skvělým fitness strojem, trenažérem jízdy na kole, který je s oblibou využíván i jako suchá příprava cyklistů mimo sezónu.

Veslařský trenažér

Tento stroj je poněkud méně známý, a přitom velmi komplexně účinný na procvičení horní i dolní poloviny těla. Je také ideální pro protažení zad po celodenním sedavém zaměstnání a zlepšení celkového držení těla. Cvičení na veslařském trenažéru má relaxační účinky a při správné technice spaluje tuky. Právě správná technika cvičení je důležitá a jen při jejím dodržení dosáhnete posílení svalstva celého těla. Optimální pohyb “záběru” na trenažéru by měly zahájit nohy, následně trup a pak až samotné ruce.

TIP: Pravidelným tréninkem na veslařském trenažéru si posílíte zároveň ruce, nohy, záda, hýždě, břicho i bedra.

Recumbent

Je to vlastně horizontální rotoped s pohodlným sedlem a opěrkou pro záda, často doplněný madly. Slouží pro rekonvalescenci a je vhodný i pro seniory. Celou horní část těla máte v klidu a při cvičení zapojujete jen nohy. Poloha na recumbentu je ideální pro čtení nebo sledování televize a je vhodná pro osoby s problematickými zády či narušenou stabilitou.

TIP: Recumbent s opěrkou poskytuje pohodlnější posez s opřenými zády a je ideální jak pro trénink kondice a hubnutí, tak pro rehabilitace po úrazech či při snížené hybnosti.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 02.11.2022 10:07:22

Babí léto je minulostí a nastává období, kdy běhat venku už nejde tak jednoduše jako na jaře či přes prázdniny. Zima, brzká tma, bláto, plískanice, ledovka… Důvodů, proč nevyběhnout, přibývá. A nejsou to jen výmluvy a slabší mentální odolnost, leckdy potřebují od běžeckého tréninku vysadit i ti nejostřílenější. Nabízí se možnost vyzkoušení fitness přístrojů na doma. Věděli jste, že tyto poměrně drahé přístroje si lze i zapůjčit na zkoušku na www.pujcovnafitness.cz ?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.