Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimovjanová vybojovala na SP v Karlových Varech skvělé 10. místo

Zimovjanová vybojovala na SP v Karlových Varech skvělé 10. místo
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 12.09.2022 | přečteno: 839×

Olympijské hvězdy ovládly karlovarské lázeňské centrum, ve kterém se v neděli 11. září konal závod Světového poháru v olympijském triatlonu. Z vítězství se radovali Maďar Csongor Lehmann a Francouzka Leonie Periaultová, bronzová medailistka z olympiády v Tokiu. Nejlepšími Čechy byli Tereza Zimovjanová (10.) a Jan Volár (24.).

Karlovarské lázeňské centrum přivítalo už pošesté prestižní závod Světového poháru v olympijském triatlonu. Trať, která je považována za nejkrásnější i nejtěžší v kalendáři Světového triatlonu, obklopily tisícovky fanoušků, kteří hnali vpřed nejen české reprezentanty. „Fanoušci byli skvělí a strašně moc mi pomohli především v tom těžkém stoupání,“ řekl Jan Volár. „Celý závod měl úžasnou atmosféru,“ potvrdila i Leonie Periaultová.

Po 1500m plavecké části, která se odehrála ve volnočasovém areálu Rolava, byla jediná česká účastnice ženského závodu až na 41. pozici. Na nejrychlejší plavkyně ztratila minutu a třičtvrtě. Do cyklistické části o délce 40 km vstoupila jako první skupina pěti triatlonistek, mezi kterými byly i Periaultová nebo vítězka závodu mistrovství světa Summer Rappartová.

Zimovjanová se dostala do třetí skupiny, se kterou se jí pak podařilo dostihnout závodnice před sebou a vytvořily početnou druhou skupinu. „Začátek cyklistiky byl hodně náročný, ale pak už se jelo klidnější tempo a mohla jsem trochu šetřit síly do běhu,“ popsala Zimovjanová. Její 19členná skupina nedokázala během sedmi okruhů vedoucích nádherným lázeňském centrem smazat náskok vedoucí pětice a do druhého depa vstupovala se ztrátou jedné minuty.

Výborným během se pak Zimovjanová posouvala vpřed. Na desetikilometrové trati vedoucí kolem karlovarských kolonád atakovala dokonce osmé místo! „Poslední ze čtyř okruhů byl ale hodně náročný, dostávala jsem křeče a předběhly mě dvě soupeřky. Nakonec jsem ale spokojená, protože nejlepší desítku jsem měla jako cíl,“ usmívala se. „Moc jsem si ten závod užila také díky skvělé divácké kulise, která je ve Varech vždycky úžasná. Diváci křičeli, bušili do zábran, že přes ten hukot nebylo nic slyšet,“ dodala.

Z vedoucí skupiny si pro vítězství doběhla Francouzka Leonie Periaultová, stříbro vybojovala Italka Bianca Seregniová a bronz si odváží Američanka Summer Rappaportová.

„Byl to nádherný závod! V Karlových Varech se závodí na krásné trati a celé město je úžasné. Zdejší trať je díky sedmi náročným stoupáním hodně těžká, ale přesně to mi vyhovuje,“ usmívala se Periaultová.

Do závodu mužů nastoupilo nabité pole 70 závodníků, jehož součástí byli také čtyři Češi. Na břeh rolavského koupaliště vybíhal jako první Slovák Varga. David Martin šel z vody jako 27., Jan Volár 31., Tomáš Zikmund 45. a Radim Grebík 59.

V prvních okruzích cyklistické části se na čele zformovala 21členná skupina, kterou měl nadosah také Jan Volár. „Odtáhl jsem na kole sám celou úvodní pasáž po rovině, kvůli tomu mi pak ale nezbylo dost sil do kopce, ve kterém jsme je mohli dostihnout. Mrzí mě to, protože kdybych se tam dostal, bojoval bych pak ve zbytku závodu o úplně jiná místa,“ řekl Volár.

Zařadil se tak do druhé početné skupiny, která držela pozice na 22. až 45. místě a ve které pracoval společně s Martinem a Grebíkem – do druhého depa přijeli se ztrátou přibližně 40 vteřin. Tomáš Zikmund se během cyklistické části postupně propadal a jezdil s velkou ztrátou na konci závodního pole. Běžeckou část pak nedokončil a ze závodu odstoupil.

Jako první vypálil do běžecké části Maďar Csongor Lehmann, který pak zůstal ve vedení s Američanem Matthewem McElroyem a Němcem Lassem Lührsem. Až v posledních stovkách metrů rozhodl maďarský reprezentant o svém triumfu. Pro stříbro si doběhl McElroy a bronz zůstal německému triatlonistovi.

„O téhle chvíli jsem snil. Karlovarskou trať mám opravdu rád, proto tu závodím už třetí rok v řadě,“ usmíval se v cíli Lehmann. „Na kole jsme pracovali vážně tvrdě, abychom si udrželi náskok před druhou skupinou. Pak jsem věděl, že v běhu to bude proti McElroyovi a Lührsovi opravdu těžké, protože jsou to skvělí běžci. Proto jsem si řekl, že zkusím nastoupit až v posledních stovkách metrů, což se mi povedlo.“

Volár vstoupil do desetikilometrového běhu skvěle, když se dokázal rychle posouvat závodním polem vpřed. „V posledním okruhu už to nebylo úplně ono, takže jsem zase jednu pozici ztratil, ale stejně mám pocit, že dnes jsem toho v běhu víc předvést nemohl,“ řekl Volár, který byl podruhé v řadě v Karlových Varech nejlepším českým mužem. Po loňském 15. místu si nyní připsal 24. příčku.

Další dva čeští reprezentanti pak doběhli hned za sebou – Grebík proběhl cílovou rovinkou před zaplněnou tribunou jako 41., David Martin byl v cíli na Divadelním náměstí jako 42.

Světový pohár v olympijském triatlonu, Karlovy Vary, 11. září

Muži: 1. Csongor Lehmann (Maď.) 1:51:10, 2. Matthew McElroy (USA) 1:51:20, 3. Lasse Lührs (Něm.) 1:51:42 … 24. Jan Volár 1:54:18, 41. Radim Grebík 1:57:49, 42. David Martin 1:58:20

Ženy: 1. Leonie Periaultová (Fr.) 2:05:04, 2. Bianca Seregniová (It.) 2:05:46, 3. Summer Rappaportová (USA) 2:06:29 … 10. Tereza Zimovjanová 2:07:30

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…_vary/546970

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 12.09.2022 09:19:41

Olympijské hvězdy ovládly karlovarské lázeňské centrum, ve kterém se v neděli 11. září konal závod Světového poháru v olympijském triatlonu. Z vítězství se radovali Maďar Csongor Lehmann a Francouzka Leonie Periaultová, bronzová medailistka z olympiády v Tokiu. Nejlepšími Čechy byli Tereza Zimovjanová (10.) a Jan Volár (24.).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.