Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Co jíst před během? Kdy je vhodné běhat nalačno?

PORADNA: Co jíst před během? Kdy je vhodné běhat nalačno?
foto: Freepik.com

komerční prezentace | 05.10.2022 | přečteno: 5235×

Jídlo a běh, jak to řešit? Vyběhnout nalačno s pocitem lehkosti a riskovat, že nám po pár kilometrech takzvaně dojde? Pokud se najíst, tak jak, kdy a ideálně co, aby to odpovídalo zátěži a efekt tréninku byl maximální? A co po doběhu? Jak urychlíme svalovou regeneraci a obnovíme energetické zásoby?

Poslednímu jídlu před běžeckým tréninkem je vhodné věnovat určitou pozornost. Může ovlivnit naši fyzickou výkonnost, ale co je možná ještě důležitější, má vliv na to, jak se při běhání pocitově cítíme.

Jak by měla vypadat výživa před běžeckým tréninkem?

Poslední jídlo před během si naplánujte přibližně dvě hodiny před vyběhnutím. Nemělo by jít o těžké jídlo, možnými alternativami mohou být:

– sypané müsli, mléko a ovoce

– pečivo s žervé a vysokoprocentní šunkou

– sušené ovoce s jogurtem a oříšky

Alternativ je samozřejmě nespočet, ale orientačně by se mělo jednat o jídlo rozměru svačiny. Pakliže jdete běhat po hlavním jídle, nechte si časový odstup alespoň tří hodin.


CO SI ZAPAMATOVAT:

– Poslední jídlo zařaďte asi 2 hodiny před vyběhnutím.

– Těsně před tréninkem je možné konzumovat rychlé sacharidy.

– Běhu nalačno je vhodné uzpůsobit charakter tréninku.


V poslední hodině před vyběhnutím už se zaměřte jen na snadno stravitelné rychlé cukry, případně na menší množství ovoce. Nejlépe uděláte, pokud si konzumaci jednoduchých cukrů před běháním několikrát vyzkoušíte – ne každému totiž tato strategie svědčí.

Vyhnout byste se měli tučným a těžkým jídlům těsně před běháním, ideální není ani vypít nadměrné množství džusů či ovocných šťáv. Nepoběží se vám dobře a místo boje s nohama budete spíše bojovat se svým žaludkem.

Komplikace s názvem běhání nalačno

Situace se zdánlivě komplikuje v případě běhání nalačno. Ovšem jen na první pohled. Není totiž žádný problém jít běhat rovnou nalačno bez toho, aniž byste předtím cokoliv jedli. Je to běžná praxe i mezi těmi nejlepšími běžci, takže rozhodně není čeho se bát.

Důležitá poznámka! Při běhání nalačno pravděpodobně nebudete tak výkonní jako při běhu po jídle. Dost možná ani nebudete schopni běžet v tak vysoké intenzitě. Ani jedno ovšem neznamená, že by trénink nalačno nebyl dostatečně kvalitní. On může být paradoxně klidně i kvalitnější tím, že tělo vystavujete mimo ideální podmínky. Je dobré s tím dopředu počítat a charakter tréninku tomu uzpůsobit.

Nezapomeňte na výživu po doběhnutí

Po doběhnutí si nezapomeňte naplánovat vyvážené jídlo. Tělo díky tomu začne okamžitě obnovovat své energetické zásoby, urychlíte tím také svalovou regeneraci.

Pro běžce jsou základem komplexní sacharidy, mohou pocházet z pečiva, obilných vloček nebo z přílohy typu brambor či rýže. Také bílkoviny hrají důležitou roli, výzkumy ukazují, že i vytrvalci profitují z potréninkového příjmu bílkovin díky rychlejší svalové regeneraci.

Co si z toho vzít?

Přibližně dvě hodiny před během je vhodné zařadit menší jídlo s obsahem bílkovin a převážně komplexních sacharidů. Těsně před běháním je možná konzumace rychlých sacharidů, naopak těžká a tučná jídla jsou nevhodná.

Při běhání nalačno je vhodné uzpůsobit trénink tak, aby byl méně intenzivní a spíše kratší (do 1 hodiny). Po doběhnutí je vhodné přijmout vyvážené jídlo založené na kombinaci komplexních sacharidů a snadno stravitelných bílkovinách.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 07.09.2022 10:15:48

Jídlo a běh, jak to řešit? Vyběhnout nalačno s pocitem lehkosti a riskovat, že nám po pár kilometrech takzvaně dojde? Pokud se najíst, tak jak, kdy a ideálně co, aby to odpovídalo zátěži a efekt tréninku byl maximální? A co po doběhu? Jak urychlíme svalovou regeneraci a obnovíme energetické zásoby?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.