Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Amazfit T-Rex 2 zarazí nízkou cenou, ale snese přísná měřítka

RECENZE: Amazfit T-Rex 2 zarazí nízkou cenou, ale snese přísná měřítka
foto: Amazfit

Radek Narovec | 08.07.2022 | přečteno: 1626×

Garmin vs. Coros. Tak vypadal poslední roky souboj o post lídra mezi nadupanými sporttestery s funkcemi pro pokročilé. V tichosti se k nim ale přiblížil třetí zezadu, a dost možná ten nejméně očekávaný – čínský Amazfit. Jeho novinkový T-Rex 2 své soky kousne hodně bolestivě do zátylku zničujícím poměrem cena vs. kvalita. AKTUALIZOVÁNO O TEST VE VODĚ A NA KOLE

Amazfit je značkou čínské firmy Zepp Health kótované na burze v New Yorku. Možná jste dříve vnímali značku Huami, jejíž produkty se vyráběly ve stejných dílnách. Aby toho nebylo málo, software Zeppu nedávno začal absorbovat ten nesoucí označení MiFit. Krapet nepřehledné, ale tím se nenechte zmást.

T-Rex 2 stojí za pozornost určitě, zejména pokud vám přístroje Garminu, Corose, ale i jiných značek přijdou prostě už moc drahé. A ony jsou, snadno překročí 15–20 tisíc korun. To je pořádná investice, zejména pokud víte, že za rok bude jejich hardware zastaralý… Amazfit nyní přichází se špičkovým přístrojem za cenu výrazně pod 6000 Kč. Jak to?!? Není někde zakopaný pes? Proč je to tak levné?!?

Skvělá GPS, vysoká kapacita baterie, schopnost přežít extrémní mrazy i horka, hmotnost srovnatelná či dokonce nižší než zaběhlé modely konkurence, možnost synchronizace se Stravou, a tudíž otevřené pole pro datovou analýzu, velký a ostrý dotykový displej usnadňující ovládání přehršle funkcí… Končí doba, kdy musely být špičkové sporttestery drahé!

Designem T-Rex 2 hodně připomíná Fenixy od Garminu, operační systém, resp. ovládání hodinek zase ty, jež využívají WearOS od Googlu, ev. třeba Samsungy. Prostě Amazfit nic moc nevymýšlel a neexperimentoval, spíše se rozhodl nacpat do přístroje to nejlepší a zároveň zmáčknout ziskovou marži soupeřů někam k nule.

Co musíte oželet? Třeba možnost pracovat s přístrojem, resp. jím naměřenými daty na monitoru počítače. Amazfit nemá desktopovou aplikaci a práce s tolika daty či prohlížení tras běhu na mobilu, to prostě není to pravé ořechové. Jakkoliv je apka Zeppu vcelku zdařilá a až na výjimky i kvalitně přeložená do češtiny. Stejně jako hodinky samotné, kde se nám moc líbila i pohotová nápověda u některých složitějších funkcí či sportovních veličin.

Skvělý je displej, dotykový Amoled s rozlišením 454×454 px a vysokou svítivostí aktuálně představuje to nejlepší, co na trhu dostanete. Zamrzí jen obyčejné sklíčko, tady se asi hodně šetřilo. Ale práce s menu pomocí prstu funguje bezvadně třeba i ve vodě. Pokud nejste fandy dotykáče, máte k dispozici čtyři tlačítka po stranách s podobnou logikou ovládání známou hlavně u Garminu.

Baterie má udávanou kapacitu 500 mAh. Obdobný údaj řada konkurentů vůbec neuvádí, takže stěží porovnáte, ale na netu najdete neoficiální odhady, že Amazfit nabízí až o polovinu víc než ostatní. Firma dává přepočet výdrže na hodiny provozu v mnoha scénářích, v tom nejextrémnějším případě s úsporným režimem GPS až 58 hodin. Naopak při zapnutí superpřesného měření to je 26 hodin, což je stále v limitu pro Radka Brunnera na Spartathlonu a hobík při ironmanu nemusí být ve stresu, že se mu hodinky vypnou půl hodiny před cílem. Při běžném užívání a hraní si s nastaveními vydrží přístroj v pohodě více než týden bez dobíjení, které je navíc pohodlné a rychlé – během dvou hodin jste z nuly na plné kapacitě.

Design? Ryze sportovní, materiálově vesměs polymer a silikon. Nenadchne to fandy fashion designových přístrojů, ale toto je mašinka pro vyznavače outdooru, tak jí prostě něco odpustíme. Pět senzorů pohybu, další pro sledování srdeční frekvence a kyslíku v krvi. Připojení k mobilu přes Bluetooth 5.0 BLE. Co rozhodně datové analytiky nepotěší, je nemožnost připojení externího hrudního pásu či wattmetrů. Aspoň prozatím.

Přístroj šlape na vlastním operačním systému Zepp OS, vše je rychlé, nezaznamenali jsme pády nebo chyby. Omezená je nabídka externích aplikací, které lze doinstalovat do přístroje. Tady je třeba zmiňovaný Garmin o kilometry napřed. Naopak pokud si rádi hrajete s ciferníky (a ostrý a velký displej Amazfitu k tomu vybízí), budete nadšeni. Klidně si z T-Rexu uděláte během chvilky Coros nebo Rolexky…

Nabídne uváděných 158 sportovních režimů (jsou šachy ještě sport?), některé z nich údajně pozná sám bez nutnosti ručně něco nastavovat za chodu.

GPS je skvělá, hodinky si najdou satelity během třetinového času, co konkurence. Záznam na mapě neukazuje žádné zásadnější prohřešky typu probíhání budov či běhu po hladině. Sedmikilometrový úsek běhu s T-Rex 2 a Garmin Fenix 6 vygeneroval stejnou vzdálenost i data o srdeční činnosti. Během srovnávacího testu si Amazfit vedl překvapivě dobře i při plavání na otevřené vodě, včetně plavání podél břehu se záhyby. Vadou na kráse bylo jen nafouknuté číslo swolf (ukazatel efektivity záběru), rovněž hodnoty zaznamenané v bazénu s protiproudem byly nereálně vysoké. Ale přesná čísla negeneruje nyní prakticky žádný sporttester na trhu.

Co se týče nepřesností u sledovaných veličin, jeden z testerů, kterému před měsícem v laboratoři naměřili VO2max 52 a zmiňovaný Fenix 6 tuto veličinu dopočítává na 46, byl šokován údajem vyprodukovaným T-Rexem: pouhých 42 ml/kg/min. Tomuto tématu se chceme věnovat do hloubky separátně, prostě na data pozor, mohou být krajně nepřesná a dost pošramotit i doporučení pro trénink či odpočinek. T-Rex konkrétně používá vlastní metriky a algoritmy nesoucí značku PeakBeats, k tomu přidává zdravotní index PAI, jímž se vás snaží přimět nejen maximalizovat výkon, ale i myslet maličko na celkovou pohodu a zdraví.

Suma sumárum: Je toho opravdu hodně, co nás nadchlo, ale současně je toho i dost, kde (aspoň zatím) zvedáme varovný prst. O co jde? Amazfit totiž vypustil do světa přístroj s řadou přislíbených funkcí, které má přinést budoucí update (ten nejbližší by měl přijít již počátkem července). Mapové podklady, lepší navigace, import tras, tréninkové šablony, ale třeba i hodinkami ovládaná kamera GoPro. Kdy to vše bude? Bude to grátis? V jaké kvalitě? Nevíme. Aniž bychom chtěli živit paranoiu ze sledování, nelze neupozornit na fakt, že Amazfit je čínská firma, a dosud nemá ani dlouhou historii v oboru špičkových sportovních gadgetů, aby se dala smysluplně posoudit třeba kvalita zákaznického servisu.

Hodnocení: 96 % (pozn.: zatím netestováno při plavání a triatlonu)

Doporučená cena: 5590 Kč

Aktuální cena na trhu:

(+) šokující poměr cena vs. kvalita

(+) skvělý dotykový displej a baterie

(+) přesná a rychlá GPS

(+) možnost exportu dat do Stravy a Relive

(-) údaj o VO2max hodně mimo

(-) nelze připojit externí čidla

(-) absence mapových podkladů v hodinkách

(-) chybí desktopová aplikace s analýzou tréninku a tréninkové plány

Konkurence:

GARMIN FENIX 7: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1021592231

GARMIN ENDURO (nemá mapy): https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/933111038

GARMIN FORERUNNER 955: https://www.garmin.com/cs-CZ/p/777655

GARMIN EPIX 2: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1025050172

COROS VERTIX 2: https://serve.affiliate.heureka.cz/…p/1008164279

POLAR GRIT X PRO: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/988789649

Anketa

Vnímáte nejnovější Amazfit T-Rex 2 jako dobrý nákup za cenu pod 6000 Kč?

ano
 
40 hl.
ne
 
14 hl.
Celkem hlasovalo 54 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 08.07.2022 12:26:27

Garmin vs. Coros. Tak vypadal poslední roky souboj o post lídra mezi nadupanými sporttestery s funkcemi pro pokročilé. V tichosti se k nim ale přiblížil třetí zezadu, a dost možná ten nejméně očekávaný – čínský Amazfit. Jeho novinkový T-Rex 2 své soky kousne hodně bolestivě do zátylku zničujícím poměrem cena vs. kvalita. AKTUALIZOVÁNO O TEST VE VODĚ A NA KOLE
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.