Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Polar Grit X Pro. Líbivý, odolný, nadupaný a... levnější

RECENZE: Polar Grit X Pro. Líbivý, odolný, nadupaný a... levnější
foto: Polar

Josef Smetana | 26.11.2021 | přečteno: 8996×

Funkcemi nadupaný sporttester Polar Grit X Pro s deklarovanou armádní odolností hodnotíme excelentním skóre 94 %. Povedený design, který smazává ztrátu za konkurenty. Odolnost, která vynikne v opravdové divočině. Hodně slušná výdrž baterie, pro výkonnostního sportovce prakticky bez limitů. A také třeba šikovná funkce Hill Splitter. Ale co oceníte asi nejvíc, Grit X Pro boduje i nižší cenou v daném segmentu. AKTUALIZOVÁNO

Kdo bude z těchto „hodinek“ nejvíce nadšený? Rozhodně nejvíc aktivní multisportovec, který za týden zvládá plnohodnotně dva tři sporty klidně i ve více než pěti šesti aktivitách, nechce hodinky odkládat ani v práci nebo k obleku, nesundá je dokonce ani při opravě kola nebo lezení po skalách a na sportovní víkend pravidelně doma zapomíná nabíječku. Závoďák, který hledá své limity, trénuje občas až moc a hledá vyvážený poměr tréninku a regenerace.

Ale postupně. Nemůžeme začít jinak než designem. Model Grit X Pro totiž z kolekce Polaru vyčnívá jako žádný jiný. Povedený design podtrhuje výrazná luneta s vygravírovaným okružím kompasu. Za nás první hodinky od Polaru, které se opravdu líbí. Ani náhodou je nesundáte po tréninku z ruky. Elegantní design vhodně doplňuje řemínek s vrchní imitací textilie.

Ovládání je klasicky „polarové“ – tři tlačítka vpravo, dvě vlevo. Ty doplňuje dotykový displej. Tlačítka jsou velká, dobře hmatatelná, reagující až na domáčknutí. Na to si rychle zvykáme, výhodou je absence nechtěného zmáčknutí tlačítka při tréninku. Odezva dotykového displeje se nám zdá občas méně citlivá, je to ale poměrně individuální záležitost. Trochu méně přehledné je rolování v menu. V tom základním můžete rolovat tak, že se pomocí jednoho tlačítka dostanete zpět na začátek. Po otevření některé z položek, třeba nastavení, je ale možné rolovat pouze nahoru a dolů (s výjimkou režimu tréninků). Chvíli tak trvá, než si možnosti vžijete a přestanete tápat.

Řemínek je 22 mm široký, příjemně obepne i užší zápěstí. Chválíme dvojici poutek pro uchycení přesahu řemínku. Jedno z poutek lze navíc pevně zafixovat a usnadnit tak zapínání řemínku. Testujeme velikost M/L a řemínek je dlouhý tak akorát s možností jak výrazného povolení, tak utažení. Díky rychloupínací pružince je případná výměna dílem okamžiku.

Grit X Pro se pyšní armádní odolností. Snesou tedy drsnější zacházení, jsou voděodolné do 100 m, výrobce uvádí použití od –20 °C až po +50 °C. Z předchozích testů víme, jak praktické je pro sportovce safírové sklíčko. Rozdíl se samozřejmě promítne do ceny, ale když drobné šrámy a oděrky schytá případně pouze luneta a sklo zůstává jako nové, je taková odolnost nejen pro další čitelnost dat k nezaplacení.

Polaru se povedlo v rámci kategorie skvěle vybalancovat hmotnost hodinek (79 g). Při běžném nošení vnímáte, že „něco“ na ruce máte, při sportu to ale nijak neomezuje. Grit X Pro necháváme na ruce i na horském kole, klidně i v náročnějším terénu plném kořenů. Při běhu o nich víme, ale nijak nepříjemně.

Výdrž baterie můžeme pasovat na jednu z nejsilnějších zbraní Grit X Pro. Při prvním tréninku po patnácti kilometrech silničního běhu vykazovala baterie stále 100 %. To je skoro až úsměvné, ale výdrž baterie je opravdu výborná, celý systém je nastavený tak, že při pěti šesti aktivitách budete nabíjet hodinky jednou týdně. Pochválíme nabíjecí modul na principu magnetu. Hodinky pěkně „zaplují“ na své místo, kabel je navíc dostatečně dlouhý pro odložení hodinek přesně tam, kam potřebujete. Povedená spojka na suchý zip případně zkrátí kabel na potřebnou délku.

Z nových funkcí si naši oblibu rychle získává Hill Splitter. Načítání kopců a seběhů je praktické nejen při samotném tréninku, ale také při vyhodnocení na Polar Flow. Celá trasa je rozdělena na rovinaté úseky, kopce a seběhy. Můžete tak pěkně srovnávat třeba tempo nebo watty v jednotlivých segmentech tréninku. Watty Polar měří po svém, pokud tedy používáte Stryd, nelze hodnoty srovnávat. Přehledné je zobrazení kopců a seběhů po tréninku, včetně celkového součtu stoupání a klesání. Počtem stoupání nebo celkovou délkou stoupání lze pak lépe porovnávat jednotlivé tréninky nebo třeba i závody. Povedené!

Za minus, zejména u outdoorových hodinek, považujeme přetrvávající absenci topografických map. Lze využít navigaci po vlastní trase nebo vybrat trasy na Polar Flow, včetně navigace k výchozímu bodu trasy, nebo lze použít Komoot, kde se po propojení s Polar Flow otevře jeden region zdarma (ostatní nutno zakoupit). Avšak i při propojení s Komoot probíhá stále jen navigace po trase, bez mapových podkladů. To Garmin umí již dlouho a nyní jej dokonce hodlá předběhnout Coros!


Doplnění původní recenze:

Polar Grit X Pro stále hodnotíme jako povedený produkt s líbivým designem. A právě nadmíru povedený design vyvažuje drobnosti, které bychom raději viděli jinak. Například volby ciferníku, které jsou u jiných značek téměř nekonečné. Nabídka Polaru je poměrně osekaná a chvíli vám neomezená volba, kam která data na ciferníku umístíte, chybí. Pokud ale preferujete heslo “v jednoduchosti je síla”, nastavení od Polaru není moc co vytknout. Včetně rozvržení doplňkových dat, umožňující současné sledování času a vybraného parametru (aktivita, stav kardio zátěže, tepová frekvence, poslední tréninky, kvalitu spánku, nabídka tréninků FitSpark a počasí). Je na každém uživateli, kolik ciferníků použije. Každý ciferník má podstránku s dalšími podrobnými informacemi. Zprvu nepřehledné a složité používání se po zapracování stává oblíbeným a praktickým pomocníkem při sledování komplexních informací nejen k tréninku přímo v hodinkách. Kdykoli a kdekoli.

Trochu na vážkách jsme v hodnocení přesnosti měření srdeční frekvence pomocí optického sensoru na ruce. Zatímco někomu vygeneruje data téměř totožná s těmi z hrudního pásu, jiný získá z hodinek naprosto odlišnou sadu dat, která pochopitelně rozhodí i veškeré veličiny postavené na tepu. Na to si dejte pozor, chce to nejdřív vyzkoušet a hrudní pás určitě zakoupit, pokud to myslíte s tréninkem vážně. A to není jen věc týkající se Polaru.

Jedna z věcí, které nás u Polaru naopak dlouhodobě baví, je práce s mezičasy. Nejen jejich samotné přehledné zobrazení (lze nastavit individuálně), ale především odlišení přednastavených “autolapů“ a manuálně odmáčknutých mezičasů. Příkladem je trénink na přibližně dvacet kilometrů, který běháte tam a zpět. Neotáčíte se přesně na desátém kilometru, ale až u cedule s názvem obce. Trasa je tedy něco málo přes dvacet kilometrů, přesto vás baví porovnávat mezičasy tam a zpět. A to je právě u Polaru skvělé. Přestože odmáčknete mezičas na 10,1 km, stále vám to hlásí autolapy po jednom kilometru od startu, zároveň na přednastavené obrazovce vidíte porovnání manuálně měřených časů (běh tam a zpět).

Podobně když sledujete tradiční terénní trénink na okruhu něco málo přes tři kilometry, stále vidíte průměrné tempo v rámci jednotlivých autolapů, zároveň můžete bez narušení autolapů sledovat mezičasy jednotlivých okruhů. To je něco, s čím u jiných značek zápasíte – nutí vás upřednostnit autolapy nebo manuální mezičasy.

Velice zdařilá je funkce měření mezičasu poklepem na hodinky (lze ji aktivovat pouze v mobilní aplikaci). Při opravdu rychlých úsecích je hledání tlačítka občas problém. Klepnutí dvěma prsty na displej hravě zvládnete i při silné únavě. Není to sice žádná novinka, před osmi lety jej využívaly třeba hodinky Nike (vyrobené TomTomem) nebo později jedny z levnějších Timexů. Přesto je to vychytávka, v zimních rukavicích i praktická!

Zmíníme ještě nabídku tréninků Fitspark. Jedná především o doplňková cvičení, zejména kompenzační a silová cvičení povedeně doplněná animovanou ukázkou s důrazem na správnou techniku provedení každého cviku. Nabídka tréninků uživatele spíše tlačí ke všeobecné kondici, jako je síla nebo strečink, než k rozvoji speciálních běžeckých parametrů. Na výběr jsou dvě až čtyři cvičení (v kategoriích kardio, silový a podpůrný trénink) s označením toho nejvhodnějšího dle odpovídajícího aktuálního stavu kondice a únavy.

Hodnocení: 94 %

(+) elegantní design

(+) výdrž baterie

(+) armádní odolnost

(+) funkce Hill Splitter

(+) propracované měření mezičasů

(+) s funkcí Training Load Pro trénink nepřepísknete

(+) animované ukázky doplňkových cvičení přímo na hodinkách

(-) ne zcela intuitivní ovládání

(-) nemá podrobné mapy

(-) odezva dotykového displeje

(-) optický sensor srdeční frekvence není vždy přesný

Cena: 13 490 Kč (aktuální cena: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/988789647)

Nakupujte na Alza.cz: https://www.alza.cz/search.htm?…


ALTERNATIVY NA TRHU:

Garmin Fénix 6 Pro

(+) přehlednější desktopová aplikace, konektivita ANT+, podrobnější individuální nastavení

Cena: 16 690 Kč (Aktuálně: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/811633441)

Coros Vertix

(+) titanový rámeček, ovládání korunkou, pulzní oxymetr, vodotěsné do 150 m

Cena: 16 490 Kč (Aktuálně: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/789776987)

POZOR: Na trh má co nevidět přijít Vertix 2

Suunto 9 Baro

(+) chytré řízení úrovně baterie, barometrický altimetr, teploměr

Cena: 15 270 Kč (Aktuálně: https://serve.affiliate.heureka.cz/…/p/944685945)

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 12.11.2021 15:09:31

Funkcemi nadupaný sporttester Polar Grit X Pro s deklarovanou armádní odolností hodnotíme po dvou týdnech používání (v testu pokračujeme) excelentním skóre 94 %. Povedený design, který smazává ztrátu za konkurenty. Odolnost, která vynikne v opravdové divočině. Hodně slušná výdrž baterie, pro výkonnostního sportovce prakticky bez limitů. A také třeba šikovná funkce Hill Splitter. Ale co oceníte asi nejvíc, Grit X Pro boduje i nižší cenou v daném segmentu.
Odkaz na článek

avatar

Dan18 muž 05.04.2023 10:29:38

V pohode. Sú to veľmi dobré inteligentné hodinky. V popise sa píše, že batéria vydrží 7 dní. Je to pravda?

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.