Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: adidas 4DFWD. Unikát, všemocný univerzál, nebo slepá ulička?

TEST: adidas 4DFWD. Unikát, všemocný univerzál, nebo slepá ulička?
foto: adidas

Radek Narovec | 05.05.2021 | přečteno: 9846×

Jak se běhá v botách z 3D tiskárny? Novinka z dílny adidas, která technologicky navazuje na loňskou řadu 4D, zatím vzbuzuje více otázek než odpovědí. Vztah k ní si budete muset tvořit po delší čas. Stejně tak budete hledat její správné určení, protože výrobce ho neodhalil. Přesto si myslíme, že 4DFWD si vaši pozornost zaslouží. Minimálně pro skutečně revoluční způsob výroby a sympatický ekologický záměr – bota je vyráběna z recyklovaného plastového odpadu.

U většiny bot víte hned po prvním nazutí a vyběhnutí, jestli vás uchvátí, nebo ne. Na třicátém kilometru víte bezpečně, jestli si zaslouží vaši důvěru. Po měsíci možná korigujete pohled, protože jste botu vyzkoušeli i mimo její rajón. Po roce máte jasno v tom, kolik toho snese a jak moc se vrací případná vyšší investice do pořízení. Lišíme se stylem běhu, preferencí tempa či jeho stálosti, samozřejmě hmotností těla. Jinou míváme roční kilometráž, jiný stav konta a ochotu dávat do našeho koníčku peníze. Podle toho všeho si vybíráme onu “správnou” botu. Rozuměj správnou pro nás.

Někteří výrobci, adidas nevyjímaje, se již delší dobu snaží vymyslet koncept boty pro všechny na všechno. Má to své výhody – nemusíte mít botník pro třicet párů bot -, ale i nevýhody. Šance, že si zamilujete vysoce univerzální botu, je ale logicky malá. Museli byste přesně odpovídat parametrům výrobních testerů.

Ale zpátky k novince adidasu. 4DFWD vás určitě nezklame. Můžete v ní běhat svižně, poslouží skvěle i jako bota na den poté – když potřebujete po maratonu výklusem znovuzahřát svaly a odplavit metabolity. Zejména když s ní poběžíte po absolutní rovině, ideálně po kvalitním asfaltu, je hodně fajn. Super svršek, možná krapet méně prodyšný, ale jinak zcela ok. Vysoké tlumení a přitom znatelná snaha vás popostrčit směrem dopředu.

Ovšem fyziku neoklameš. 333 gramů (UK 8,5) je prostě znát a po pár kilometrech se projeví bez ohledu na systém dopředné energie vtělené výrobcem speciální mezipodešvi vytištěné na 3D tiskárně. Sklon 11,3 mm, výška pod patou 32,5 mm a pod špičkou 21,2 mm botu předurčuje spíše těžším běžcům, ale ani hbití střízlíci ji rozhodně neoznačí za línou a pomalou.

adidas je hodně skoupý na informace o určení této boty, která se v omezeném množství dostane na trh v půli května a následně pak až po letní olympiádě. Označení “everyday trainer” je současně nicneříkající a současně mnohomluvné. Kdo běhá denně? Patrně nejspíš jogger, výkonnostně laděný běžec rozhodně ne a ten navíc hodně střídá kilometráž, tempo a terén. Napovědět by mohly i propagační animace, kde je zachycena noha dopadající na patu. Ovšem i “špičkař” či běžec s došlapem někam na střed chodidla nemusejí vzdychat, koncept podrážky je hodně univerzální a bota si poradí prakticky s jakýmkoliv dopadem. Ten je pocitově měkký, trochu to připomíná první modely Mizuno Rider. Takže aby to nebylo jednoduché, tuhle botu ocení i nabušený středotraťař, který si v ní dá dobře do těla mimo dráhu. „Motor“ v podobě přenosu došlapové energie do dopředné funguje a svádí k tomu protáhnout krok a nechat se unášet. Než vám dojdou síly a do cíle bude ještě pár kilometrů…

Co se týče povrchu, 4DFWD sice zvládne zpevněné cesty, ale nepatří tam. Ucítíte na nich každý vyčnívající kámen. Rychle zpátky na silnici, tam se cítí nejlépe. Velikostně monstrózní mezipodešev s velkým přesahem dozadu je spíš parníkem na asfalt, pozor tedy i na nerovnou krajnici. Nebojte, není to bota nestabilní, ale nerovnost a ostré kameny pocítíte.

Hledáme-li správnou cílovku, zbystřit by možná měli silniční ultras. 4DFWD je enormně pohodlná, a pokud vám nebude vadit její vyšší hmotnost a maličká lenivost (materiálu pod nohou je prostě hodně), poslouží fakt dobře. Neměli jsme bohužel možnost testovat ji po delší dobu, tak máme otazníky ohledně její životnosti. Firma na naše dotazy neodpověděla, pokud se odpovědí dočkáme, tento text velice rádi doplníme.

Cena 200 euro (aktuálně 5168 Kč) je docela řacha. Boty na objemový trénink dnes běžně překračují 4000 Kč, ale takto nadprůměrně vysokou cenu u 4DFWD odůvodníte spíše u bot, které vás donesou k osobákům. Anebo vás chytne jejich design, případně výdrž. Nebudeme si nic nalhávat, v případě 4DFWD to spíš bude o desátku zavedené značce a potřebě se prezentovat tím, že máte na nohou něco extra. Na trhu určitě najdete boty s lepším poměrem cena vs. užitek.

HODNOCENÍ: 92 %

(+) při běhu pomáhá

(+) vysoká míra tlumení

(+) fakt hodně pohodlný svršek

(-) spíše těžká bota

(-) hodně nejasné určení

(-) vysoká cena

Další informace o botě naleznete na webové stránce výrobce: https://news.adidas.com/…5ee3985a304a

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 05.05.2021 09:17:41

Jak se běhá v botách z 3D tiskárny? Novinka z dílny adidas, která technologicky navazuje na loňskou řadu 4D, vzbuzuje více otázek než odpovědí. Na první dojem nezklame, ale ani neuchvátí. Vztah k ní si budete muset tvořit po delší čas. Stejně tak budete hledat její správné určení, protože výrobce ho zatím neodhalil. Přesto si myslíme, že 4DFWD si vaši pozornost zaslouží. Minimálně pro skutečně revoluční způsob výroby a sympatický ekologický záměr – bota je vyráběna z recyklovaného plastového odpadu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.