Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Nákrčníky s nanovlákny poslouží i mimo zimní měsíce

TEST: Nákrčníky s nanovlákny poslouží i mimo zimní měsíce
foto: archiv

Josef Smetana | 02.05.2021 | přečteno: 5581×

Věříme, že v brzkém dohledu je doba, kdy roušku či respirátor navždy odložíme. Prozatím je však i ve vlastním zájmu se nějakým způsobem chránit tam, kde je to nutné. Dojíždíte do lesoparku městskou dopravou? Na zastávce, v autobusu a vstupu do parku spousta lidí. Pokud si vezmu respirátor, čeká mě nevyhnutelně otázka – kam s ním při samotném běhání? Řešení může být až neskutečně jednoduché a zároveň dokonale praktické – nákrčník s nanovlákennou membránou.

Snad je v dohlednu i začátek závodů a dalších setkávání běžců. Při prezentaci, na společném rozcvičení, na startu a třeba i na krátké úvodní části trati může být řešením použití právě nákrčníku. Jaká je vlastně nabídka? Lze v nich skutečně popoběhnout? Důkladně jsme otestovali pětici modelů a přinášíme postřehy z jejich použití pro sport, volnočasové aktivity i běžné nošení. Který obstál nejlépe?

Nákrčníky používáme jako běžci dlouhodobě pro jejich multifunkčnost. Z nákrčníku je v mžiku čelenka, z čelenky dvojitá čepička nebo třeba kukla. Využití nalézá i v dnešní době, pro sportovce tak obtěžující a omezující. Použití jako náhrada respirátoru nahrává především jednoduchost a praktičnost. Nákrčník mám na krku, na zastávce a v MHD si jej nasadím, krátké proběhnutí mezi davem lidí bez problémů udýchám a v lese či parku už běžím bez zakrytí úst. Jednoduché, praktické, hygienické.

K dokonalosti použití nákrčníku dotahuje jedna z mála pozitivních skutečností vztahujících se k naší zemi a pandemii jako takové. V oboru nanotechnologií patříme ke světové špičce! A právě nanomateriály dokážou zatočit i s takovým prevítem, jakým je vir. Lehkost, prodyšnost a účinnost nanomateriálů pak jen podtrhují smysl spojení takového materiálu s nákrčníkem a jeho využití při sportu. Zanedbatelná není ani ekologická stránka – respirátorů a roušek vidíme válet se v lese, parku i ve městě spoustu, nákrčník nikdy!

Samotný nákrčník je obvykle z funkčního materiálu (Coolmax, Merino). Je tak příjemný na obličeji i krku, i když se zpotíte. Nákrčník boduje i praktičností – nemusíte jej dávat do kapsy, nasazení na ústa je rychlé a hygienické.

Na co si dát při výběru pozor? Při praní dochází k poškození membrány i ke snížení její účinnosti, výrobci udávají použitelnost v rozsahu 15 až 30 pracích cyklů. Životnost nákrčníku se všitou membránou můžete prodloužit použitím speciální dezinfekce na bázi ethanolu. Praní nákrčníku pak lze provést třeba jen jednou za týden. Na nutnost výměny filtru z nanovlákenné membrány by mělo poukazovat i pocitově zhoršené dýchání, dojde k zanesení filtru. Vyměnitelný filtr není pratelný a měl by se měnit po cca 12 hodinách používání.


O NANOVLÁKNECH V NÁKRČNÍCÍCH

Nanovlákenná je pouze mambrána, ne celý nákrčník. Membrána je v nákrčníku pevně všitá (Respilon, Nanospace) a je tedy pratelná. Případně je možné ji vyměňovat cca po 12 hodinách (Nanogaiter, Purtana). Membrána je jakousi hustou sítí nanovláken vytvářejících filtr s vysokým záchytem viru (až 99 %). Nanovlákenná membrána má pro sport zásadní výhodu v tom, že se nesnižuje účinnost záchytu viru ani při svém zvlhnutí, v tom je zásadní rozdíl od respirátoru.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…?

  • bakterie mají obvykle velikost v rozmezí od 200 do 1 000 nanometrů, viry od 20 do 400 nanometrů
  • virus SARS-CoV-2 má udávanou velikost 80 až 150 nanometrů
  • nanotechnologie má testované zachycení částic 100–300 nanometrů


RESPILON R-SHIELD LIGHT

Varianta nákrčníku s pevně všitou nanovlákennou membránou v praktické černé barvě. R-shield je dostupný ve velikostech pro dospělé a děti. Střih je do klasického tubusu, doplněný o tvarovatelný pásek pro nos a gumičku se zadrhovadlem na zátylku. Samotná nanovlákenná čtyřvrstvá membrána (99,99 % polypropylen, 0,01 % PVDF) je jednoduše všitá v oblasti nosu a úst. Materiál nákrčníku je příjemný na dotek, v testu vykazoval velmi slušnou prodyšnost. Navíc při běhu nijak přehnaně nenasákne potem. Chválíme prodloužený tubus, více materiálu na krku jsme oceňovali v chladnějším počasí. Skvělá je nízká hmotnost, pouhých 34 g včetně membrány! Dokonalé usazení je podporováno tvarovatelným nosním páskem, který je navíc zevnitř lehce polstrovaný. Nákrčník po vyprání poměrně rychle osychá. Povedené je také miniaturní pouzdro, které lze dokoupit za příplatek 200 Kč.

Hodnocení: 93 %

(+) jednoduché použití

(+) celková odolnost

(+) praktické ochranné pouzdro

(-) pevný nosní klip nemusí vyhovovat každému

Hmotnost: 34 g

Cena: 900 Kč

Délka tubusu: 35 cm

Vyměnitelný filtr: NE

Prodyšnost: ***

Komfort při běhu: ****

Běžné nošení: *****

Univerzálnost použití: ****


NANOGAITER S VYMĚNITELNÝM FILTREM

Povedený nákrčník s vyměnitelným filtrem nás zaujal svým nápaditým střihem. Především kolem nosu je vše do detailu propracované a především pohodlné. Je potřeba si ale trochu pohrát s usazením na nose, chvíli trvá, než najdete optimální pozici, aby nebylo nutné pevněji utahovat gumičku se zadrhovadlem a zároveň šátek neodstával od nosu. Po vychytání je ale pohodlné i dlouhodobé nošení. Tubus je poměrně úzký, o to lépe ale drží na svém místě. Zároveň je poměrně krátký, ale pro použití v teplém počasí je to naprosto v pořádku. Trochu zdlouhavější je výměna filtru. Pomocí plastových patentek se filtr upevní ve všité kapse ze síťovaného materiálu. Membrána pak ale skvěle drží na svém místě, neposune se ani při manipulaci s šátkem. Dýchání usnadňuje výrazná perforace nákrčníku přes ústa. Nákrčník je dodáván se třemi kusy náhradních filtrů. V prodeji je za stejnou cenu i varianta s pratelným filtrem pro minimálně třicet pracích cyklů.

Hodnocení: 91 %

(+) propracovaný střih

(+) varianta pro všechny kteří nesnesou pevný klip nosu

(+) vyměnitelný filtr

(-) velké zadrhovadlo

Hmotnost: 41 g

Cena: 890 Kč

Délka tubusu: 26 cm

Vyměnitelný filtr: ANO

Prodyšnost: ***

Komfort při běhu: ***

Běžné nošení: *****

Univerzálnost použití: ***


PURTANA ALL SEASON

Lehký a vzdušný nákrčník z příjemného materiálu Merino. Pocitově nejpříjemnější na obličeji z testovaných nákrčníků, a to i při dlouhodobém nošení. K přednostem můžeme zařadit nastavitelný nosní klip. Díky širšímu tunýlku pro jeho uchycení je možné doladění do optimální pozice, tak aby bylo nošení příjemné a zároveň nebylo nutné výraznější dotažení zadrhovadlem. Vyměnitelný filtr je uložený v kapse ze stejného materiálu, jako je celý tubus (80% vlny merino). Povedené je uchycení filtru pomocí látkových knoflíčků, jen je při výměně potřeba trochu více trpělivosti. Výhodou pak je, že látkové knoflíčky nikde nepřekáží ani netlačí. Přes volnější uchycení drží membrána pěkně na svém místě, jen občas je nutné srovnání při prvotním provlečení nákrčníku přes hlavu. Při opětovném vyhrnování na ústa se již membrána nijak neshrnuje, nasazení je tak rychlé a bezproblémové.

Hodnocení: 90 %

(+) příjemný vzdušný materiál

(+) pohodlné usazení na obličeji

(+) 10 vyměnitelných filtrů v balení

(-) očekávatelná nižší odolnost materiálu

Hmotnost: 38 g

Cena: 1 190 Kč

Délka tubusu: 31 cm

Vyměnitelný filtr: ANO

Prodyšnost: ***

Komfort při běhu: ***

Běžné nošení: *****

Univerzálnost použití: ***


PURTANA FRESH

Celoročně použitelný nákrčník s delším tubusem z příjemného materiálu. Vyměnitelný filtr drží na správném místě odolná síťovina a čtveřice tkaniček s látkovými knoflíčky. Ty při první výměně trochu zlobí, po zapracování ale oceňujeme jejich praktičnost, nikde netlačí a nepřekáží na obličeji. Pevný nosní klip má v tunýlku možnost mírného posunutí a díky tomu lze dotvarovat pro optimální polohu uchycení na nose a tu změnit třeba při použití brýlí. Chválíme vhodně zvolenou velikost zadrhovadla, které s pomocí gumičky usadí nákrčník na obličeji. Dotahovat jej není nutné nijak silně, pěkně drží na svém místě i za běhu. V testu se nám nákrčník nejlépe osvědčil v mírně chladnějším počasí, materiál tubusu nijak přehnaně nenasákne potem, prodloužená délka zahřeje na krku. Oceňujeme praktickou barvu i celkovou odolnost.

Hodnocení: 89 %

(+) pohodlné nošení

(+) prodloužený tubus

(+) praktická barva

(-) pracnější výměna filtru

Hmotnost: 39 g

Cena: 890 Kč

Délka tubusu: 31 cm

Vyměnitelný filtr: ANO

Prodyšnost: **

Komfort při běhu: ***

Běžné nošení: *****

Univerzálnost použití: ***


NANOSPACE ANTIVIROVÝ ŠÁTEK LETNÍ

Kratší šátek z lehkého a prodyšného na dotek příjemného materiálu doplňuje poměrně hutná membrána s obsahem stříbra. Ochrana silnější membránou je účinnější, zcela jistě i odolnější proti mechanickému poškození, je ale zároveň pocitově hůře prodyšná, vyšší intenzitu běhu v ní udýcháte jen stěží. Výhodou je ale právě očekávaná celková odolnost a životnost membrány. Pro běžné nošení a chůzi je prodyšnost naprosto vyhovující. Chválíme povedený střih s vykrojením na zátylku, který podporuje vhodnost použití šátku pro teplé počasí. K dalším přednostem patří tvarovatelný nosní klip z hliníku. Ten je navíc prakticky vyjímatelný pro praní nebo v případě poškození. Líbilo se nám také ploché a dobře ovladatelné zadrhovadlo, které s pomocí tenké gumičky šátek dokonale usadí na obličeji. Daní za dobrou manipulaci se zadrhovadlem je jeho velikost, mohlo by být o něco menší.

Hodnocení: 87 %

(+) povedený letní střih

(+) vyměnitelný nosní klip

(+) příjemné usazení na obličeji

(-) bez dodatečného polstrování nosního klipu

Hmotnost: 37 g

Cena: 750 Kč

Délka tubusu: 26 cm vpředu, 12 cm vzadu

Vyměnitelný filtr: NE

Prodyšnost: **

Komfort při běhu: **

Běžné nošení: *****

Univerzálnost použití: **

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 03.05.2021 10:01:07

Věříme, že v brzkém dohledu je doba, kdy roušku či respirátor navždy odložíme. Prozatím je však i ve vlastním zájmu se nějakým způsobem chránit tam, kde je to nutné. Dojíždíte do lesoparku městskou dopravou? Na zastávce, v autobusu a vstupu do parku spousta lidí. Pokud si vezmu respirátor, čeká mě nevyhnutelně otázka – kam s ním při samotném běhání? Řešení může být až neskutečně jednoduché a zároveň dokonale praktické – nákrčník s nanovlákennou membránou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.