Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dachsman otevře Xterra Český pohár v terénním triatlonu

Dachsman otevře Xterra Český pohár v terénním triatlonu
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 24.06.2020 | přečteno: 2309×

Lužické hory se v sobotu 27. června stanou scénou pro první pohárový závod tohoto roku, jehož termínovou listinu radikálně poznamenala epidemie koronaviru. XTERRA – Český pohár v terénním triatlonu otevře závod Dachsman. O týden později pak odstartuje i pohár v olympijském triatlonu, který zahájí Triathlon Fest Račice.

Epidemiologická opatření poznamenala závodní kalendář XTERRA – Českého poháru v terénním triatlonu pouze ve dvou termínových změnách. Počet závodů se ale nezměnil, zůstalo jich šest. Série se rozeběhne závodem XTERRA Dachsman u Cvikova. Pokračovat bude známým podnikem XTERRA Krušnoman Most (2. srpna), třetí zastávkou bude závod Miladatlon v Ústí nad Labem (22. srpna) a pak přijde na řadu XTERRA Šindel Cup (30. srpna).

Vrcholem pohárové série bude závod světového a evropského poháru XTERRA v Prachaticích. Ten se měl původně konat 10.-11. července, vzhledem k cestovním omezením byl ale přesunut na 3.-5. září. „Narozdíl od většiny dalších velkých XTERRA závodů v Evropě jsme se rozhodli zariskovat a závod nerušit. Chceme závodníkům nabídnout alespoň jeden kvalitní závod ve střední Evropě i s ohledem na to, že se jedná kvalifikaci na mistrovství světa a zároveň mistrovství republiky,“ říká ředitel závodu Michal Piloušek.

Tečkou za sezonou v terénu by měl být duatlon HusMuž, který byl přeložen na 17. října a koná se v jihočeských Křišťanovicích.


V Kunraticích u Cvikova, kde tento víkend český pohár odstartuje, se představí kompletní česká špička v terénním triatlonu. V kategorii mužů bude hlavním favoritem Lukáš Kočař. Úřadující mistr republiky změnil před sezonou trenéra a v uplynulých týdnech ukázal, že má fantastickou formu. Na paty by mu měl šlapat především téměř domácí Ondřej Petr, vítěz loňského ročníku českého poháru XTERRA. Bez šancí rozhodně nejsou ani Jan Šneberger, nestárnoucí Pavel Jindra, loňský vítěz závodu Petr Cmunt nebo nadějný Jakub Merle.

Mezi ženami se představí jako hlavní favoritka Helena Karásková Erbenová, bronzová medailistka z loňského světového šampionátu na Havaji. Zkušená Jindra Zemanová bude chtít uplatnit technické dovednosti na horském kole. Skvělým plaváním bude určitě konkurovat mladá Pavlína Vargová, svěřenkyně Karáskové. A velkým překvapením může být první domácí start Anety Grabmüllerové, která žije v Norsku a v posledním roce se pomalu vrátila k vrcholovému sportu.

Na závodníky čekají v Lužických horách distance 700 metrů plavání, které se odehraje v Horním rybníce, dále 25 km na horském kole, při nichž dvakrát obkrouží Zelený vrch, a nakonec 7 km běhu.


Jen o týden později pak odstartuje Český pohár v olympijském a sprint triatlonu, který vinou koronavirových opatření přišel o závody v Táboře a v Mělníce. Novinkou je naopak třídenní Triathlon Fest Račice, kterým pohár odstartuje o víkendu 3.-5. července.

V Labe aréně se na start postaví kompletní česká reprezentace, která se jinak domácích závodů účastní velmi výjimečně, protože musí upřednostňovat starty ve světovém poháru a na mistrovství světa. Diváci tak uvidí velmi nabité startovní pole, které se střetne v atraktivních závodních formátech – mimo jiné v super sprintu nebo ve štafetách.

V Račicích se uskuteční nejen závody dětí a elity, ale v programu jsou také starty pro rekreační triatlonisty, kteří mohou využít časovkářská kola s hrazdou. Vzhledem k tomu, že se jedná o první setkání olympijských triatlonistů po dlouhé pauze, bude mít závod také společenský rozměr – sobotní večer doprovodí hudební kapela InAction.

Více informací o Triathlon Festu Račice najdete zde: https://triatlon.cz/…e-triatlonu/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 24.06.2020 17:52:29

Lužické hory se v sobotu 27. června stanou scénou pro první pohárový závod tohoto roku, jehož termínovou listinu radikálně poznamenala epidemie koronaviru. XTERRA – Český pohár v terénním triatlonu otevře závod Dachsman. O týden později pak odstartuje i pohár v olympijském triatlonu, který zahájí Triathlon Fest Račice.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.