Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Řenč, Kočař i Vabroušek. Sezona středních triatlonů startuje v Račicích

Řenč, Kočař i Vabroušek. Sezona středních triatlonů startuje v Račicích
foto: Czechman

Jaroslav Kára | 05.06.2020 | přečteno: 2592×

Nemůžete se dočkat startu triatlonového sezony? Je to tady. A ve velkém stylu. V sobotu v jedenáct hodin dopoledne se do vody veslařského kanálu v Račicích ponoří i hvězdy českého středního a dlouhého triatlonu. Na startu halfironmanu s názvem Triatlon Labe Aréna 70.3 se sejdou Tomáš Řenč, Lukáš Kočař, David Jílek i Petr Vabroušek.

Závod pro ně připravil Jan Kubeš, který stojí za Hamrman Tour, a členové triatlonové skupiny BeTri, s nimiž plave a stali se impulzem k akci. „Někteří z nich závodí, další pomáhají. Závody tak pořádají závodníci závodníkům,“ vysvětlil Kubeš, který se těší na hvězdné obsazení.

„Bude to nabitý závod. Nevím, kde by se tihle čtyři potkali spolu a s nimi třeba ještě Lukáš Pazdera. Mám z toho obrovský respekt a doufám, že kluci mají tachometry, aby si počítali kola,“ usmál se ředitel závodu.

S pořádáním středního triatlonu přišel v době, kdy se kvůli opatřením z důvodu koronavirové pandemie přesunul na září Czechman, který tradičně sezonu zahajuje. „Organizuji Hamrmana a zároveň trénuji lidi, kteří neměli žádné závody, jež povedou postupně k vrcholu. Neměli se kde rozzávodit, chyběla jim motivace. Jelikož jsem taky pár půlek jel, tak vím, že závodník musí mít cíl, aby se do tréninku těšil, zvyšoval dávky a nestagnoval. Zaznamenal jsem poptávku a můj cíl byl svěřencům a všem dalším umožnit účast na závodě,“ popsal.

Račickou Labe Arenu zná, proto tam směřoval své úsilí. „Velmi intenzivně jsem se zajímal o nemoc Covid-19 a svými poznatky jsem přispíval k fungování krizového štábu Libereckého kraje. Viděl jsem, jak se vyvíjí v jiných zemí a řádově o čtrnáct dní dřív jsem věděl, jak může reagovat vláda, že nebudou žádné akce, nebo se budou omezovat. Tušil jsem, že bude strašně těžké pořádat něco mimo nějaký areál. Udělal jsem si analýzu všech možných v České republice a Labe Arena mi vyšla jako nejoptimálnější,“ vysvětlil Kubeš.

Triatlonový záměr vyzkoušel při otvíráku sezony, když v sobotu 23. května na kanále v Račicích uspořádal Sprint Triatlon Labe Aréna, na který sjelo osmdesát závodníků. „Mým cílem není brát jiným triatlonům lidi, náš píseček je fakt malý, ale když se zrušil triatlon v Poděbradech, měli jsme dvě stě padesát lidí připravených závodit. Udělal jsem otvírák pro osmdesát lidí, s organizačním týmem jsme se vešli do stovky, přitom poptávka byla větší,“ líčil Kubeš.

Při sobotním polovičním ironmanu se závodníci ve vodě po 950 metrech otočí a poplavou zpět ke startu, pak následuje 18 pětikilome­trových okruhů na kole v prostoru veslařského areálu a tamtéž absolvují pět běžeckých okruhů, z nichž každý měří 4,2 kilometru.

„V sobotu bude kolem stovky lidi. Vyzkoušel jsem si, jak se jich v areálu pohybuje osmdesát, abych měl jistotu, že se dá uhlídat desetimetrový drafting. Mým cílem je uspořádat závod, který i ve zkrácené době příprav bude mít kvalitu, jakou se snažím držet i na Hamrmanovi. Chci, aby si lidi odnesli dobrý zážitek ze závodění. Zjistili, v jaké jsou fazoně, a poměřili se s dalšími devětadevadesáti lidmi,“ objasnil ředitel klání.

Víkendový program v Račicích ovšem nekončí halfironmanským kláním, protože v neděli se uskuteční další dva podniky. V jedenáct hodin dopoledne tam odstartuje olympijský triatlon a ve čtvrt na dvě Sprint Triatlon Labe Aréna. V prvním se postaví na start nejméně padesát závodníků, ve druhém patrně o deset víc. „Kdyby se konal Czechman, tak závod neudělám, ale vycházel jsem z predikce, že na osmdesát procent nebude. Původně jsem chtěl udělat triatlon místo Czechmana, aby lidi měli možnosti rozjet se na Moraviamana. Pro některé to byl vrchol sezony, na který trénují půl roku a potřebují si vyzkoušet, jak na tom jsou. Bohužel i Moraviaman se zrušil,“ uvedl.

Kubeš má ovšem v plánu také dlouhý triatlon, který plánuje na sobotu 27. června jako náhradu za zrušeného Moraviamana. „Lidé na něj trénují a chtějí závodit. Můžeme ho udělat, ale nejsem schopný ho zafinancovat bez startovného, takže je možné, že nebude. Teď máme jedenačtyřicet lidí, potřebujeme jich aspoň padesát, abych naplnil rozpočet. Vypadá to, že bude Slovakman, takže záleží, kolik lidí půjde na něj. Jsem nadšenec, neživím se tím, dělám závody pro lidi, které se snažím udržet v tréninkovém módu, protože někdo závod bere jako cíl, aby mohl za dva tři měsíce jít na další. Pomáhá mi skupinka dobrovolníků kolem skupiny BETRI,“ doplnil.

Na víkend 11. a 12. července pořadatel opět chystá triatlonový víkend na Hamru na Jezeře. V sobotu halfironman, v neděli Hamrman Sprint a Hobby. „Už mám od policie přislíbené souhlasné stanovisko, příští týden začne podpisové kolečko a měl bych získat finální povolení, nic by nemělo uspořádání bránit. Musel jsem zatím pozastavit přihlášky, protože už mám 193 účastníků a ještě šest štafet. Musím si dát dohromady kapacitu tratě. Nekoukám na to, abych měl tisíc lidí, ale aby byl zážitek člověka ze závodu maximální,“ poznamenal Kubeš.

Moraviaman se neuskuteční poprvé od roku 2002, kdy jeho historie v Otrokovicích odstartovala. „Momentálně se spousta věcí nemůže. Závod by patrně šel udělat, ale tak hrozně moc by utrpěl, že by triatlonisté stejně byli naštvaní na nás, že jsme to neudělali jinak,“ uvedl ředitel tradičního dlouhého triatlonu Jiří Daněk.

S postupným uvolňováním opatření kvůli koronavirové pandemii plánoval, že uspořádá Moraviamana se startem ve vlnách. Nakonec ho pro letošek zrušil. „Nezačalo rozvolňování opatření, to jen média tvrdí, že se všechno může, ale skutečnost je trošku jiná. Dokážete si představit dlouhý triatlon, při kterém by na občerstvovacích stanicích muselo být všechno balené? Bez ionťáku, jen voda a například gel? Závodníci by se nemohli v pětatřiceti stupních ani omývat vodou, protože by jí smývali pot a vytvářeli aerosol, kterým by se vířily bacily. Jenže Moraviaman bývá hodně horký a bez omývání vodou bychom šli do rizika, že ohrozíme závodníky. Triatlon je tak specifický dlouhý závod, lidé se při něm převlékají, jí u toho. Jenže podobných nařízení je fakt hrozně,“ popsal Daněk.

V případě nedodržení předepsaných povinností podle něj pořadatelům hrozí postih, ovšem nevědí jaký. „Nikdo doteď neví, co se všechno může a co nemůže. Když bude teplo a lidi se půjdou koupat na štěrkáč, napočítají je k nám. Nemohli bychom mít spíkra, protože by k sobě lákal lidi a museli bychom zvýšit kapacitu. Když to nedodržíte, dostanete pokutu. Ale jaký bude postih? Tisíc korun, deset tisíc, sto tisíc nebo milion?“ ptal se Daněk. Za zrušený letošní ročník všem závodníkům vrací startovné, Moraviaman se opět přihlásí v sobotu 19. července 2021. „Doufám, že nikdo nebude vymýšlet něco podobného jako teď, jsem z toho hodně špatný. Všichni se bojí oficiálně říct, jak to je,“ zlobil se pořadatel.

Mezi zrušené závody se zařadil také PálavaRace plánovaný na 19. července, ovšem v jeho případě nejde o přímý důsledek koronavirových opatření. „Ač jsme žili v domnění, že s kempem v Pavlově spolupracujeme historicky celkem dobře, bohužel jsme museli závod skrečovat. Vlastníci kempu se domnívají, že ušlý zisk za jaro nahradí tím, že budou mít maximální obsazenost. Náš závod to může podle jejich názoru ohrozit, asi nedochází k dostatečné finanční kompenzaci z naší strany, takže nedošlo k dohodě na organizaci letošního ročníku. Teď přesouvat závod kamkoli jinam je nesmysl,“ objasnil důvod hlavní organizátor Tomáš Novotný.

Přihlášeným závodníkům nabídl na revanš tři varianty: stoprocentní vrácení startovného, přesun na DoksyRace, který bude 13. září, nebo registraci na příští ročník PálavaRace. „Lidé bez ztráty získají zpět peníze, které nám zaplatili, nebo je prozávodí jinde,“ líčil Novotný.

Většina se kloní k převodu na DoksyRace, který stejně jako halfironman v Pavlově patří do seriálu československého poháru Czechman Tour. „Pálava měla být prvním závodem v termínovce, bohužel se nekoná, byť jsme všechna povolení i organizační věci měli zařízené, nedošlo k dohodě v lokalitě. DoksyRace bude, pokud se situace razantním způsobem nezhorší. Za podmínek, které jsou nyní, se závod dá odjet,“ podotkl ředitel.

Příští rok se chce na Pálavu opět vrátit. „Věříme, že se domluvíme za standardních podmínek. Pokud tomu situace bude nasvědčovat, chceme pokračovat. Pokud ne, budeme bohužel hledat alternativní lokality, ovšem v oblasti Nových Mlýnů chceme zůstat, protože se nám líbí. Triatlon se tam pokusíme určitě udělat,“ slíbil Novotný.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Eskymák muž 05.06.2020 22:05:52

Nemůžete se dočkat startu triatlonového sezony? Je to tady. A ve velkém stylu. V sobotu v jedenáct hodin dopoledne se do vody veslařského kanálu v Račicích ponoří i hvězdy českého středního a dlouhého triatlonu. Na startu halfironmanu s názvem Triatlon Labem Aréna 70.3 se sejdou Tomáš Řenč, Lukáš Kočař, David Jílek i Petr Vabroušek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.