Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se vyrábí triatlonový speciál Pardus Gomera TRI

Jak se vyrábí triatlonový speciál Pardus Gomera TRI
foto: Pardus

komerční prezentace | 29.04.2019 | přečteno: 4077×

Mají triatlonové speciály atakující hranici tří set tisíc korun odpovídající vliv na sportovní výkon? Zatímco se vývoj a inovace top modelů promítají do finální ceny, na trh jsou i modely cenově dostupné, které nabízejí také hodně muziky. Na českém trhu to je například značka Pardus z distribuce Equinox Europe.

Equinox Europe působí na celoevropském trhu 10 let. Za svou existenci si firma vydobyla jedno z předních postavení zejména v oblasti zapletených karbonových kol pro silnični cyklistiku a triatlon. Na rozdíl od konkurence – dle slov Milana Šimka, ředitele Equinox Europe – vynechávaji tradiční distribuční řetězec a kola prodávají bez prostředníků rovnou z továrny. Kromě lákavé ceny si zákazníci pochvalují hlavně osobní péči a podrobné seznámení s produktem na testovacích jízdách.

Dělat byznys není ale jen o dobré ceně a zázaznické péči, říká Šimek. Aby sám lépe porozuměl výrobnim procesům, vypravil se osobně do továrny, kde Pardus vzniká.

Jako bojová stíhačka

Použitý UMH (Ultra High Modulus) karbon splňuje přísné nároky pro použití v letectví. Pardus přístup nazývá Air Wing Resin System, kdy rám musí být schopný odolat zátěži 1,4 machu, tedy 1,4 násobku rychlosti zvuku.

Při tvarování je využito technologie EPS (Expandable Polystyrene System), tedy navršení vrstev karbonu na polystyrenové jádro. Vlivem tepla se ve formě jádro roztáhne a vytlačí přebytečný kompozit z konstrukce, což pomáhá výrobě pevného a lehkého rámu. Po dokončení tvrzení je polystyren chemickou cestou odstraněn.

Snížení hmotnosti a zvýšení pevnosti je dosaženo i přidáním karbonových nanovláken (CNT, neboli Carbon Nano Tubes) opět za účelem nahrazení těžkého kompozitu. Celý proces probíhá v jedné formě (All In One Molding), rám proto neobsahuje žádné spoje.

Po vyrobení jsou rámy před lakováním kontrolovány nejen vizuálně, ale také neinvazivní ultrazvukovou metodou, která pomáhá odstranit případné skryté praskliny a vyřadit vadné kusy přímo v továrně.

Pardus pravidelně využívá vlastní laboratoře pro zátěžové testy, které splňují standardy UCI (a některé rámy hrdě nesou logo švýcarské certifikační autority).

Vítězství je v detailech

Plochý a robustní profil rámu je maximálně aerodynamický a díky masivní konstrukci kolem pedálů také velmi tuhý.

Karbonová řídítka mají rovněž plochý profil. Horní hrazda je umístěna na systému segmentů, které je možné přidávat nebo ubírat a tím měnit polohu posedu. V základní výbavě jsou zároveň držák na gely na rámu a láhev na vodu mezi řídítky.

Brzda je zapuštěna do plochého profilu vidlice, opět z aerodynamických důvodů. Kvůli dobré servisovatelnosti není zakrytována.

Při pohledu na zadní stavbu viditelně chybí čelist brzdy, která je ukryta ve spodní části rámu. Patrné je masivní napojení zadní stavby. Celek uzavírá aerodynamická sedlovka a box na nářadí, který je rovněž součástí sestavy.

Takže co je vlastně na Gomeře zajímavé pro triatlonisty? Celková aerodynamika a pevnost rámu, možnosti nastavení posedu, vybavenost úložnými prostory a 50 nebo 80 mm karbonová zapletená kola Equator v základní výbavě. Gomera také bojuje cenou, která činí dostupných 89 900 Kč na mechanické a 109 900 Kč na elektrické Ultegře.

Pardus Gomera si můžete vyzkoušet v Praze a Zlíně. Více se o nabídce kol této značky dozvíte z webu www.pardus-bike.cz nebo na telefonu +420 732 654 969‬.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 29.04.2019 16:00:57

Mají triatlonové speciály atakující hranici tří set tisíc korun odpovídající vliv na sportovní výkon? Zatímco se vývoj a inovace top modelů promítají do finální ceny, na trh jsou i modely cenově dostupné, které nabízejí také hodně muziky. Na českém trhu to je například značka Pardus z distribuce Equinox Europe.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.