Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SPECIÁL: Jak jet Jizerskou 50? Nechte si poradit od mistra světa

SPECIÁL: Jak jet Jizerskou 50? Nechte si poradit od mistra světa
foto: SkiTour

běžkuj .com | 15.02.2018 | přečteno: 17112×

Postavíte se v neděli na start Jizerské 50 vůbec poprvé? Martin Koukal, mistr světa v běhu na 50 km v roce 2003, bronzový medailista ze štafety na ZOH 2010 a čtyřnásobný účastník olympiády, pro vás nachystal návod, jak si s nástrahami trati poradit co nejlépe!

Stadion (start)

Na start je dobré přijít s dostatečným předstihem a co nejdříve si vyřešit hlavně mazání, návštěvu toalety a rozcvičení. Pokud startujete ve vlně s lyžemi v ruce, očistěte si před startem podrážku lyžáků od sněhu a ledu a potom se snažte jít po patách – rychleji se zapnete do vázaní a odjedete. První kilometry se snažte jet svým tempem, držet stopu a hlídat si hole. Tady se závod nevyhrává, ale můžete ho prohrát.

Nová louka

Tady pozor na přejezd silnice a následující sjezdík, je tady většinou ještě pořádně husto a sníh přes silnici bývá hluboký.

Blatný rybník

Máte za sebou 5 km, tady už většinou končí největší postartovní tlačenice, na rovince od Nové louky je dobré vydýchat startovní stres, protože od rybníka začíná dlouhé stoupání na Rozmezí.

Kristiánov

První občerstvovací stanice – máte za sebou první část stoupání na Rozmezí, využijte ji k občerstvení a krátkému odpočinku před dalším stoupáním.

Jizerka

Polovina tratě a další občerstvovací stanice, jenom pozor, abyste samým natěšením na občerstvení neztratili koncentraci příliš brzo, sjezd na Jizerku bývá hodně rychlý a s rozbitou… ústy se blbě jí i pije.

klikněte pro zvětšení
klikněte pro zvětšení

Promenádní

Psychicky náročný úsek – vidíte daleko před sebe a trať tady sice mírně, ale nepříjemně stoupá. Pokud se cítíte dobře, svádí to k tomu za to vzít. Z vlastní zkušenosti bych radil ještě síly pošetřit.

Smědava

Klíčové místo závodu – jednak je zde občerstvovačka a druhak i mazací servis, vzhledem k tomu, že stoupání na Knajpu je dlouhé a prudké, v případě, že vám vosk nefunguje, nechte si domazat – ušetřené síly vám ve zbytku závodu bohatě vynahradí zde ztracený čas. Ve stoupání na Knajpu za to můžete začít brát, v elitě se tady často rozhoduje závod… Ale nezapomeňte, že vám musí síly vydržet až do cíle. Takže pořád ještě s rezervou!

Olivetská hora

Poslední těžší stoupání na trati, pokud ještě máte síly můžete ve stoupaní na Olivetskou horu zahájit svůj zdrcují závěr.

U Buku

Už jste skoro doma, do cíle už je to jen dolů, bacha ale na předčasnou radost – v závěrečném sjezdu na stadion jsou dvě zatáčky a nechcete přece potěšit diváky ukázkovým kotrmelcem. Pokud kolem sebe máte soupeře, můžete jim zde ukázat své taktické a rychlostní schopnosti.

Stadion (cíl)

Stadion je místo, kde si to můžete užít, případně ještě předvést exkluzivní finiš. Máte dobojováno a můžete přijímat gratulace, nebo zpytovat svědomí a začít chystat odvetu na příští rok.


ČEZ JIZERSKÁ 50

Datum: 18. 2. 2018

Délka: 50 km/ 937 m převýšení

Trasa: Závod se jede klasickou technikou, okruhový, vedoucí po tzv. Jizerské magistrále

Ročník: 51.

Pořádá: Ski klub Jizerská padesátka, RAUL

Ředitel závodu: Martin Koucký

Účast 2017: 4093

Kapacita 2018: 4800

Vítěz 2017: Morten Eide Pedersen

Vítězka 2017: Kateřina Smutná

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

běžkuj.com muž 15.02.2018 13:18:58

Postavíte se v neděli na start Jizerské 50 vůbec poprvé? Martin Koukal, mistr světa v běhu na 50 km v roce 2003, bronzový medailista ze štafety na ZOH 2010 a čtyřnásobný účastník olympiády, pro vás nachystal návod, jak si s nástrahami trati poradit co nejlépe!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.