Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jaké kolo v zimě? Gravel biking, fat biking nebo třeba elektrokolo?

Jaké kolo v zimě? Gravel biking, fat biking nebo třeba elektrokolo?
foto: Jesenický zimní triatlon

Michal Piloušek | 04.01.2018 | přečteno: 3377×

V posledních několika letech cyklistickou scénu zasáhlo hned několik velmi silných trendů, které navíc masivně podporují výrobci kol. Jejich využití je samozřejmě celoroční, ale právě v zimě možná přijde vhod některý z modelů. Tak tedy fat bike, elektrokolo nebo gravel bike?

Prvním takovým trendem byl nástup Fat Biků, tedy horských kol určených původně k jíždě ve sněhu. Postupem času se tyto tlustá velká kola dostala ze sněhu i do běžného terénu a své uplatnění našla například v písku. Ale kdo si Fat Bike někdy zkusil, asi ví, že jízda na něm je pěkná makačka. Vůbec najít dobře udusanou sněžnou cestu není jednoduché, a když už jí najdeme většinou stejně přijde místo s hlubším sněhem, kde se začneme bořit a kolo je pak dost neovladatelné. Další nevýhodou je pak sezonní využití, kdy každý biker na jaře sáhne zpět po klasickém horském kole. Nicméně pro horala, který má k dispozici dostatek cest určených původně pro bruslení na lyžích, kam je povolen vjezd kol, je Fat Bike dobrou volbou pro zimní tréninky.

Dalším velkým trendem jsou elektrokola. Dávno jsou pryč doby, kdy se jednalo o turistický trend, není problém koupit elektrické full odpružené enduro nebo lehkou silničku. Nástup elektrokol není stále u konce a začíná být partný už i u zkušenějších cyklistů, kteří elektrokolo používají na sklonku kariéry k prodloužení výletů nebo k vystoupání na místa, kam je klasický bike už nedoveze. Elektrokola jsou navíc skvělým doplňkem pro rodinou vyjížďku, kdy ten slabší může pohodlně stačit tempu rychlejšího nebo si zapřáhnout vozík s dětmi a nedřít jako kůň.

Zápornou vlastností se tak vlastně kromě vyšší váhy stává hlavně pořizovací cena, která u dražších kol směle konkuruje nejdražším modelům běžné cyklistické produkce. Zajímavou zimní alternativou bude elektrokolo pro závodníka, který si už nechce nic dokazovat a chce si za každých podmínek užít dlouhou vyjížďku.

Posledním trendem je nástup semi silničních kol zvaných Gravel Bike. V USA už poměrně rozjetý trend se pomalu přesouvá i k nám. Ostatně kvalita místních cest přímo vyzývá k užití silnějších plášťů a pohodlných vlastností speciálně vyvýjených rámů. Gravel bike by měl zvládnout přejet lesní, štěrkové nebo písčité cesty, ale měl by zároveň na silnicích letět. Zpřevodování a osazení kotoučovými brzdami je potom uzpůsobeno i strmějším výjezdům a sjezdům, něž které vám dovolí klasická silnička. Geometrie rámů je zaměřena především na pohodlí jezdce a na některých modelech ji doplňuje i hybridní systém pružení (Cannondale, Specialized, Trek). Ve Spojených Státech se již naplno rozjíždí i série závodů na Gravel bike kolech a také první Gravel triatlony. V Česku je zatím průkopníkem závod v Novém městě na Moravě, na první triatlon zatím čekáme.

Gravel bike je super pro sportovce, který chce v zimě bez problému brázdit silničky třetí a horší třídy, kde je nános štěrku nebo místy zbytky sněhu a ledu. V létě se pak kolo neztratí a může být vítaným zpestřením cyklistické přípravy.

Každý si musí vyzkoušet všechny možnosti sám a zvolit si pro sebe to pravé zimní kolo. Nabídka půjčoven se rozrůstá a není tak problém všechny kategorie kol vyzkoušet i od různých výrobců. Využijte třeba jarní prázdniny k podobnému testu a z fádní lyžařské dovolené se vám stane bikový víkend snů!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 04.01.2018 13:09:43

V posledních několika letech cyklistickou scénu zasáhlo hned několik velmi silných trendů, které navíc masivně podporují výrobci kol. Jejich využití je samozřejmě celoroční, ale právě v zimě možná přijde vhod některý z modelů. Tak tedy fat bike, elektrokolo nebo gravel bike?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.