Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Repre bude letos sázet hlavně na štafety, vrcholem je Lahti

Repre bude letos sázet hlavně na štafety, vrcholem je Lahti
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 31.10.2016 | přečteno: 8136×

Se zkušeným duem Lukáš Bauer, Kateřina Smutná i s velkým množstvím mladých talentů vstoupí česká reprezentace v běhu na lyžích do nové sezony. České závodníky čeká zima tradičně nabitá závody Světového poháru, vrcholem bude mistrovství světa ve finském Lahti, které je na programu od 21. února do 5. března.

Také v nadcházející sezoně se česká reprezentace bude moci spolehnout na tradičního lídra a legendu běhu na lyžích Lukáše Bauera. Devětatřicetiletý medailista z mistrovství světa i olympijských her se rozhodl pro prodloužení kariéry a půjde do zimy, která už bude dle jeho vlastních slov opravdu tou definitivně poslední.

„Příprava probíhá bez problémů. Poslední soustřední na Dachsteinu mi naznačilo, že rychlost tam pořád je, byť jsem zase o rok starší,“ říká Bauer, jenž hodlá kromě Světového poháru obrážet také závody maratónské série Ski Classic. Především však chce udělat tečku za úspěšnou kariérou na světovém šampionátu v Lahti. „Jednoznačným cílem je mistrovství světa a konkrétně 15 kilometrů klasicky,“ vyhlíží nejzkušenější člen národního týmu, kterého budou v reprezentačním družstvu A doplňovat Martin Jakš, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Jakub Gräf, Michal Novák a Petr Knop.

Zkušenost do českého týmu přinesla také Kateřina Smutná. Úspěšná běžkyně na lyžích, která posledních 13 let závodila za Rakousko, se už dlouhou dobu netajila touhou vrátit se zpět do Česka. Od jara byla domluvena s Úsekem běžeckých disciplín SLČR, velký comeback poté definitivně potvrdila Mezinárodní lyžařská federace FIS na červnovém kongresu v Mexiku, a v zimě tak bude Smutná opět závodit pod českou vlajkou.

Třiatřicetiletá závodnice bude mít kolem sebe množství mladých a talentovaných závodnic v čele s Petrou Novákovou, Sandrou Schützovou, Karolínou Grohovou, Annou Sixtovou a Kateřinou Berouškovou. „Věřím, že můžu holkám pomoct v tréninku, předat jim nové zkušenosti a motivovat je, aby se nebály tvrdě trénovat. Na českou partu jsem se moc těšila a jsem ráda, že to vyšlo,“ říká Smutná, která si v září suverénně dojela na Ještěd pro mistrovský titul ČR na kolečkových lyžích. „Je to pro mě dobrý start. Dařilo se mi také na testech, i v těch kratších jsem stačila o hodně mladším holkám. Myslím, že na sezonu to vypadá celkem dobře,“ dodává s úsměvem.

„Katka je pro mě jako asistent trenéra, holkám se snaží hodně pomoci a ukázat tu správnou cestu,“ vyzdvihuje roli Smutné trenér ženské reprezentace Radim Duda. „V přípravě máme, řekl bych luxusně, sedm děvčat. Rozdělili jsme to na dvě družstva, A se bude zúčastňovat Světového poháru, B bude jezdit po Kontinentálním poháru. Hlavním cílem je v rámci stmelení týmu postavit opět kvalitní štafetu. Myslím, že máme dobře nakročeno k tomu, abychom se ve světě umísťovali do osmé příčky. Mým přáním je skončit do šestého místa na mistrovství světa,“ řekl trenér Radim Duda.

Navázat na úspěšné výsledky se bude snažit Petra Nováková, která v minulé sezoně vybojovala bronzovou medaili na mistrovství světa do 23 let a ve Světovém poháru si dojela pro své zatím nejlepší šesté místo. „V minulé sezoně jsem si potvrdila, že mohu podávat kvalitní výkony a měřit se i s výbornými zahraničními lyžařkami. Chci udělat vše, co bude v mých silách, aby nadcházející sezona nebyla horší než ta uplynulá. V závodech Světového poháru budu bojovat o pozici v elitní desítce a ztratit se nechci ani na mistrovství světa,“ plánuje Nováková.

Spokojený s letní přípravou byl také trenér mužské reprezentace Lukáš Krejčí. „Starší závodníci měli částečně individuální přípravu, ti mladší po celou dobu trénovali společně. Na rozdíl od loňska se nám vyhýbaly jakékoliv závažnější zdravotní komplikace, za což jsem velice rád. V rámci přípravy jsme stihli všechno tak, jak jsme si naplánovali. Co se týče toho hlavního cíle, tak na mistrovství světa bychom rádi skončili ve štafetě do šestého místa,“ popisuje Krejčí.

Běžci na lyžích mají za sebou suchou přípravu i tradiční a důležité společné soustředění na Dachsteinu. Na začátku listopadu vyrazí kompletní reprezentace do švédského Gällivare, kde jsou na programu FIS závody, které pro český tým poslouží k nominaci na úvodní závody Světového poháru. Ten startuje ve finské Ruce 26. listopadu.

„Našim reprezentantům přeji do nadcházející sezony mnoho sil, úspěchů a pevné zdraví. Chtěl bych také poděkovat partnerům, sponzorům, resortům Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany a samozřejmě státu za podporu, které si nesmírně vážíme. I přesto bohužel máme finanční potíže. Největší problém je v přechodu z juniorské do seniorské kategorie. Peníze od státu míří hlavně na mladé sportovce, jakmile ale přejdou mezi dospělé, potýkají se s nedostatkem peněz,“ říká předseda Úseku běžeckých disciplín SLČR Pavel Benc.

„Stát by na své reprezentanty neměl zapomínat. Lyžování dělá České republice ve světě dlouhodobě výbornou reklamu, o čemž jsme se mnohokrát přesvědčili v minulosti. Pevně věřím, že budeme mít od státu takové podmínky, abychom mohli dělat České republice skvělé jméno i v budoucnosti,“ dodává.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 31.10.2016 19:23:58

Se zkušeným duem Lukáš Bauer, Kateřina Smutná i s velkým množstvím mladých talentů vstoupí česká reprezentace v běhu na lyžích do nové sezony. České závodníky čeká zima tradičně nabitá závody Světového poháru, vrcholem bude mistrovství světa ve finském Lahti, které je na programu od 21. února do 5. března.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.