Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Světového poháru poprvé zasáhne Dušan Kožíšek

Do Světového poháru poprvé zasáhne Dušan Kožíšek
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 10.12.2015 | přečteno: 7940×

V rámci přípravy na novou sezonu absolvoval společná soustředění reprezentace i liberecké Dukly, některé tréninkové bloky si ale řídil sám. Dušan Kožíšek stejně jako loni strávil nějaký čas v Norsku, aby mohl dřít na slavném Holmenkollenu se známými sprintery, na svou parádní disciplínu se až do středy připravoval i v italském Livignu.

„Snažil jsem se jezdit rychlé úseky v bruslení, nasimulovat alespoň částečně závody a směřovat celý trénink k bruslařskému sprintu, který mě teď čeká na Světovém poháru v Davosu a Toblachu,“ říká český rychlík. Spolu s ním bude v Davosu startovat Karolína Grohová, jejíž silnou stránkou je také sprint, ve kterém dokázala bodovat hned na úvod SP, Petra Nováková, která má za sebou životní výsledek ve skiatlonu, Martin Jakš čekající na první body a Miroslav Rypl, který si ve Švýcarsku odbyde svou velkou závodní premiéru.

Dušan Kožíšek si už závodní rytmus vyzkoušel během finální fáze přípravy, ve které absolvoval i dva sprinty – jeden klasický v Gällivare a druhý bruslařský minulý pátek v Santa Caterině. „Bral jsem to jako dobrý trénink a rozzávodění na Světový pohár, na který už se těším, byť vnitřní nervozita ohledně postupu tam také je. Dlouhou dobu jsem nezávodil, musím nějak trefit tempo a rozvrhnout síly tak, aby to bylo co nejrychlejší,“ ví dobře zkušený reprezentant, který v loňském ročníku Světového poháru dvakrát skončil v bruslařském sprintu desátý. Poprvé to bylo právě v Davosu. „Běhá se mi tam dobře, historicky jsem tam výsledky měl, včetně pátého místa v roce 2008. Kromě dvou sezon, které byly celkově nevydařené, jsem tam pokaždé postoupil, loni vlastně dvakrát, tak doufám, že se mi na to letos podaří úspěšně navázat.“

První start v novém ročníku SP čeká Dušana Kožíška v neděli, kdy jsou na programu sprinty, už v sobotu se ale na trati představí jeho reprezentační kolegové Martin Jakš a Miroslav Rypl, které čeká 30 kilometrů volnou technikou. Pro 23letého Rypla půjde o velký závodní debut, ve Světovém poháru zatím startoval jen jednou a ve sprintu – v rámci národní skupiny v lednu 2013 v Liberci. „Jsem moc rád, že jsem dostal šanci startovat. Bude to velká premiéra, ve skatu ani v intervalovém startu jsem nikdy 30 kilometrů nejel. Těším se na atmosféru Světového poháru, konečně to nebudu sledovat jen u televize. Byl bych rád, aby mi závod sednul a uvidíme, na jaký výsledek to bude stačit!“ říká vimperský rodák závodící za libereckou Duklu. A trenér mužské reprezentace Lukáš Krejčí dodává: „Chci, aby Míra dostal příležitost, protože v přípravě podával dobré výkony. V Davosu očekávám, že se bodově prosadí jak Martin Jakš v distanci, tak Dušan Kožíšek ve sprintu.“

Bodově i výsledkově se zatím nejvíc daří Petře Novákové, která na úvodní minitour ve Finsku skončila osmnáctá a v sobotu v Lillehammeru zajela životní výsledek v podobě šestého místa ve skiatlonu. „Tam se dařilo, ale ty závody už byly, musím se soustředit dál. V Davosu pojedu patnáctku intervalově, což je zase jiný závod oproti hromadnému startu, tak jsem zvědavá, jak se mi povede. Body bych určitě chtěla a chtěla bych se i pohybovat pod tou dvacítkou, co jsem zajela na bruslařské pětce v Kuusamu,“ hlásí před dalším startem 22letá závodnice karlovarského Slovanu.

Bodovat už dokázala i její reprezentační kolegyně Karolína Grohová, jejíž silnou stránkou jsou sprinty. A protože se v Norsku nejely, poslední závody SP vynechala a stejně jako Dušan Kožíšek se připravovala v Livignu. „Je dobře, že ve vysoké nadmořské výšce tráví delší dobu než ostatní závodnice, které startovaly v Lillehammeru, v tom si slibuju určitý náskok. Pilovali jsme hlavně starty, jezdily jsme kratší úseky,“ říká trenér ženské reprezentace Petr Steinbach, který by si přál, aby Karolína dokázala bodovat i v bruslařském sprintu. V tom klasickém na úvod sezony skončila 25letá závodnice na 24. místě.

V Davosu pojede každý z českých reprezentantů jen jeden závod – Karolína Grohová s Dušanem Kožíškem nedělní sprint, Petra Nováková, Martin Jakš a Miroslav Rypl sobotní distanční závod volnou technikou na 15, respektive 30 kilometrů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 10.12.2015 18:36:16

V rámci přípravy na novou sezonu absolvoval společná soustředění reprezentace i liberecké Dukly, některé tréninkové bloky si ale řídil sám. Dušan Kožíšek stejně jako loni strávil nějaký čas v Norsku, aby mohl dřít na slavném Holmenkollenu se známými sprintery, na svou parádní disciplínu se až do středy připravoval i v italském Livignu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.