Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Úsek běžeckých disciplín pořádá školení trenérů III. třídy

Svaz lyžařů ČR | 09.11.2015 | přečteno: 2392×

Poslední listopadový víkend se v Trutnově uskuteční první ze dvou částí školení za účelem udělení trenérské licence III. třídy. Tato podzimní část je určená i těm, kteří potřebují prodloužit své stávající licence B či C. Třídenní školení proběhne od 27. do 29. 11. ve Sportovním centru Wellness Olymp (Summus Vita) a nabídne řadu zajímavých přednášek se zaměřením především na mládež. Organizačně ho zajišťuje Úsek běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR, přihlášky je třeba zaslat do 15. listopadu na email jitka.bartonova@czech-ski.com.

Na úvod školení zazní přednáška Vlasty Zlesákové o anatomii a fyziologii, vývojových obdobích ve sportovní přípravě nebo rozvoje pohybových schopností a dovedností. Hned první den se dostane i na metodiku tréninku žactva, životní tréninkový cyklus nebo tréninkový plán žactva. To jsou témata přednášek Jana France, který navázal na vynikající materiály pana Suka a pana Ilavského a stávající metodiku práce s mládeží rozvinul do praktických ukázek a návrhů realizace v tréninku. Následovat bude workshop o tvorbě tréninkových plánů, tedy praktická ukázka toho, jak deklarované tréninkové cíle přetavit do struktury tréninkového plánu.

V sobotu se v Trutnově vystřídá hned pět lektorů, mezi nimiž bude i trenér juniorské reprezentace Petr Michl nebo Martin Nosek z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, autor multimediální učebnice běhu na lyžích. Tato dvojice se zaměří na techniku běhu na lyžích včetně video ukázek a nácviku techniky nejen v zimě, ale i v létě. Následovat bude gymnastická a kondiční příprava dětí v teorii i praxi, kterou účastníkům přednese PhDr. Jaroslav Krištofič (FTVS), autor mnoha odborných publikací nejen na toto téma. Pestrý program druhého dne uzavře Filip Tomáš tématy jako je regenerace u dětí a mládeže, kompenzační cvičení žactva a večerní přednáškou o diagnostice a rozvoji specifických svalových skupin v běžeckém lyžování a strečinku. Sobota je tak nabitá nejen významnými osobnostmi, ale i praktickými cvičeními, při nichž se zapojí také posluchači.

V neděli si účastníky semináře určitě získá pan Přemysl Wolf, zkušený odborník na vztahy a vazby mezi trenéry a sportovci. Řeč bude také o výkonnostních testech a opodstatnění jejich zařazení do přípravy mládeže. „V průběhu letošního roku jsme se ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci, jmenovitě s panem Václavem Bittnerem, detailně zaměřili na každoroční testy mládeže především z pohledu možnosti jejich interpretace a analýzy. Naším cílem do budoucna není dělat jen testy pro testy, ale zaměřit se na to, co nám mohou testy sdělit a jak můžeme jejich výsledky interpretovat a přenést do dalších tréninkových postupů,“ říká sportovní ředitel ÚBD Aleš Máslo.

Poslední den školení je na programu i stručné představení koncepce činnosti Úseku běžeckých disciplín, ale také písemný test z oblastí probíraných na školení. „Cílem semináře samozřejmě není jen si to odsedět, ale současně prokázat, že tři dny nabité významnými lektory a podnětnými tématy byly pro účastníky přínosné nejen tím, že nakročí k zisku licence C, ale především že si odnesou zajímavé příklady pro zkvalitnění jejich trenérské činnosti.“

Podmínkou pro udělení trenérské licence III. třídy je účast na této podzimní části, účast na následné zimní části (o termínu budete včas informováni) a úspěšné napsání závěrečného testu v obou částech školení. Zájemci o prodloužení trenérské licence B a C mají povinnost účasti na všech přednáškách, neplatí ale lektorné a licence jim bude prodloužena na základě absolvování pouze této podzimní části a úspěšného napsání testu.

Přihlášku je možné stáhnout zde a je potřeba ji zaslat nejpozději do 15. 11. na adresu jitka.bartonova@czech-ski.com. Podrobný harmonogram školení je ke stažení zde, objednat je možné i ubytování a stravu.

Podmínkou pořádání školení je účast minimálně 10 osob.