Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Repre míří na Dachstein, Koukal přebírá rozvoj mládeže

Repre míří na Dachstein, Koukal přebírá rozvoj mládeže
foto: archiv SLČR

běžkuj .com | 13.10.2015 | přečteno: 7743×

Jaké jsou plány vedení českého běhu na lyžích a top reprezentantů? V pondělí se konala tisková konference Svazu lyžařů s účastí trenéra mužské repre, Lukáše Bauera a Evy Vrabcové Nývltové. Úsek běžeckých disciplín také komentoval letošní personální změny a představil koncepci pro další roky.

„Vrcholem budou určitě závody FIS Světového poháru, který zavítá na konci ledna i do Nového Města na Moravě, kde chystáme zároveň velkou prezentaci běžeckého lyžování v rámci Ski festivalu. Ještě předtím se na začátku roku odehraje tradiční Tour de Ski a finále Světového poháru obstará novinka v podobě březnové Ski Tour v Kanadě. Pro juniory a závodníky do 23 let bude vrcholem únorové mistrovství světa, pro dorostence pak zimní olympijské hry mládeže. Uspět chceme i v rámci závodů Kontinentálního poháru,“ vyjmenovává největší akce nadcházející zimy sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín Aleš Máslo.

Ten je ve funkci od letošního února a na tiskové konferenci prezentoval i hlavní body nové koncepce běžeckého lyžování v Česku. „Chceme být samozřejmě oporou reprezentaci a vytvořit jí adekvátní podmínky, stejně tak se ale chceme věnovat práci s mládeží, která je pro budoucnost běžeckého lyžování klíčová. Proto došlo k některým změnám zejména na úrovni sportovních center mládeže, ze kterých chceme vybudovat opravdu kvalitní střediska s odpovídajícím zázemím pro rozvoj mladých talentovaných sportovců.“ Koncepční práci s mládeží má nově na starosti bývalý vynikající reprezentant, mistr světa Martin Koukal.

Úsek běžeckých disciplín se snaží řešit i mnohdy těžký přechod z juniorské do seniorské kategorie, a to v rámci nového projektu tzv. SKI Akademie běžeckého lyžování, jejímž hlavním úkolem je poskytnout pomoc a podporu nadějným mladým lyžařům do 23 let, u kterých by jinak hrozilo, že by i přes jejich sportovní potenciál mohli s lyžováním skončit.

Čeští reprezentanti mají za sebou velkou část suché přípravy na novou zimní sezonu a nyní je čeká jedno z důležitých soustředění na Dachsteinu, kde proběhnou i pravidelné tréninky na sněhu. „Vzhledem k tomu, že je to první delší pobyt na sněhu, tak trénink bude spočívat v tom, že nahoře na Dachsteinu budeme najíždět objem a většina odpoledních tréninků bude dole v Ramsau. Ať už na kolečkové dráze nebo v běhu, zařazené budou také imitace a posilovna,“ popisuje plány Lukáš Krejčí, trenér mužského týmu, který čítá dohromady 11 reprezentantů. A to je další novinka pro letošní sezonu – reprezentační družstvo žen i mužů se nedělí na výběry A a B, k rozdělení dojde až těsně před prvními závody, kdy se družstva rozdělí na týmy pro Světový a Kontinentální po­hár.

O očekávaných vrcholech a ambicích v nové sezoně promluvilo devět českých reprezentantů včetně nejzkušenějších členů obou týmů – Lukáše Bauera a Evy Vrabcové Nývltové. „Pro mě bude vrcholem Světového poháru jednoznačně Nové Město na Moravě, kam se vrací distanční závody. Sice je to 15 kilometrů volně, ale věřím, že bruslit jsem nezapomněl. Štafety jsou pak vždycky specifické a pěkné. Dalším vrcholem bude Tour de Ski, doufám, že výsledky v předchozích závodech prokážu výkonnost, že budu nominovaný a těším se!“ hlásí Lukáš Bauer.

Prakticky se stejnými vrcholy počítá i jeho reprezentační kolegyně Vrabcová Nývltová. „Největším je určitě Tour de Ski, kde mi to možná trošku budou hatit sprinty, ale uvidíme. Pak samozřejmě Nové Město na Moravě jako český závod, a potom také Tour de Canada. O umístění teď mluvit nebudu, letos se na Tour de Ski budou soustředit všichni, takže uvidíme podle začátku sezony, jak by to asi mohlo být.“

s využitím tiskových materiálů Svazu lyžařů ČR

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

běžkuj.com muž 13.10.2015 11:10:36

Jaké jsou plány vedení českého běhu na lyžích a top reprezentantů? V pondělí se konala tisková konference Svazu lyžařů s účastí trenéra mužské repre, Lukáše Bauera a Evy Vrabcové Nývltové. Úsek běžeckých disciplín také komentoval letošní personální změny a představil koncepci pro další roky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.