Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistry republiky v běhu na kolečkových lyžích jsou Jakš a Vrabcová Nývltová

Mistry republiky v běhu na kolečkových lyžích jsou Jakš a Vrabcová Nývltová
foto: Daniel Pavlis

Daniel Pavlis | 26.09.2015 | přečteno: 7675×

Jejich nadvláda na kolečkových lyžích trvá od roku 2011 a ani letos nebyli tihle dva poraženi. Martin Jakš a Eva Vrabcová Nývltová si na mistrovství republiky připsali shodně páté vítězství v řadě a opět dokázali porazit své největší soupeře – Lukáše Bauera, respektive Petru Novákovou.

V závodě mužů se ale překvapivě mezi dva zkušené reprezentanty a členy liberecké Dukly dokázal dostat ještě 22letý Adam Fellner z Fenix Ski Teamu Jeseník. „Je dobře, že někdo z mladých kluků takhle vystrčil růžky,“ říkal po dojezdu už pětinásobný český mistr Jakš. „Já to nepočítám, ale samozřejmě každý triumf je příjemný a jsem za to rád. Dobrý výsledek na kolečkových lyžích člověka nakopne a potvrdí, že ta suchá příprava je dobrá a ubírá se správným směrem. Důležité ale je, závodit dobře v zimě.“

Na prvním hlášeném mezičase byl mezi nejrychlejšími a od dalšího už jeho náskok jen narůstal. Martin Jakš byl průběžným vedoucím mužem závodu na 15 kilometrů s intervalovým startem při každém průjezdu stadionem ve Vesci a čtyři okruhy zvládl v čase 30 minut a 50 sekund. „Když se hlásí, že náskok narůstá, tak je to vždycky příjemný. Já jsem si v průběhu závodu říkal, že bych jednou rád zažil něco takového ve Světovém poháru,“ usmíval se 29letý český reprezentant, který porazil o 48 sekund Adama Fellnera, o další dvě sekundy pak v závodě volnou technikou zaostal bronzový Lukáš Bauer. „Já jsem se trošku připravoval na to, že to bude slabší, protože bruslení šlo v létě jasně do pozadí v porovnání s klasikou a zejména soupaží. Ale jsem spokojený, protože ztráta na Martina Jakše oproti loňsku zůstala prakticky stejná, výrazná změna v přípravě se na výsledku neprojevila, tak jsem takový klidnější. To, že jsem byl loni druhý a letos třetí vůbec neřeším, protože ve výborném světle se tady ukázal Adam Fellner z Jeseníků. Ukázal, že je schopný se na tyhle závody připravit,“ ocenil výkon vicemistra republiky nejzkušenější český reprezentant.

Postavení ženské jedničky potvrdila ve veseckém areálu Eva Vrabcová Nývltová, která stejně jako Martin Jakš vedla na všech mezičasech a svůj náskok dokázala neustále navyšovat. Přesto po dojezdu přiznala, že úplně jednoduché to pro ni na desetikilometrové trati nebylo. „Ve druhém kole se mi nejelo dobře do jednoho kopečka, ale jsem ráda, že jsem tu krizi zvládla. Ukázalo mi to, co je potřeba dotrénovat do zimy, ty rezervy jsou tam velký. Naštěstí vím co a jak a prostor na to je, takže když bude sloužit zdraví, tak to myslím bude dobrý,“ říkala optimisticky po závodě, ve kterém o necelých 30 sekund porazila Petru Novákovou. „Samozřejmě je to pro mě povzbuzení, vidím, že jsem lyžování nezapomněla a že i forma je dobrá, přestože běhám. Takže teď jen to udržet, vylepšit a pak se v zimě můžou dít věci!“ říká odhodlaně 29letá závodnice, která se v neděli bude snažit vybojovat republikový titul i v jiné než lyžařské disciplíně – silničním běhu. Tenhle double se jí ostatně podařil už v loňském roce, kdy dokázala zvítězit v Liberci i v Běchovicích.

Společně s muži a ženami se na trať vydali také junioři a juniorky, na které čekala i stejná porce kilometrů. Juniorskou mistryní republiky se stala Anna Sixtová, která v celkovém pořadí skončila šestá. „Dneska se mi jelo dobře, ale třetí kolo už bylo dost těžký a bolelo. Jinak to tu ale mám ráda, jezdíme sem i často trénovat, tak mám ten okruh naježděný. V posledním týdnu jsme tu byli třikrát a jezdili zaměřovací tréninky,“ prozradila závodnice Ski Klubu Jablonec, která na druhou v pořadí Kateřinu Janatovou najela 51 sekund, na bronzovou Zuzanu Staňkovou pak skoro minutu a půl.

Podobný rozdíl byl i mezi juniorským mistrem republiky Michalem Novákem ze Slovanu Karlovy Vary a stříbrným Janem Pechouškem z Jeseníků. Na stupních vítězů je v rámci českého šampionátu doplnil Karel Macháč, v absolutním pořadí pak Polák Dominik Bury, který byl vůbec nejrychlejším juniorem závodu, byť o pouhé tři desetiny sekundy před Novákem.

O mistrovské tituly bojovali ve Vesci také starší dorostenci a dorostenky, jejich závody na 10 a 7 kilometrů zahájily sobotní klání. Jako první si tak mohl vychutnat triumf Tomáš Kalivoda z Fischer Ski Klubu Šumava Vimperk. „Jsem za to moc rád! Už jsem tady párkrát závodil v létě i v zimě a docela se mi ty tratě líbí. Ve čtvrtek jsem ještě jel takové těžší závody ve Vimperku, myslím, že mi svědčí, když jsem víc v zápřahu. Tam se v rámci závodu 5× Vimperkem běželo šestkrát 800 metrů a doběhl jsem za Jirkou Mánkem. Tak jsem mu to dneska oplatil,“ usmíval se v cíli čerstvý mistr republiky v kategorii staršího dorostu. Jeho oddílový kolega Jiří Mánek skončil třetí, stříbro bral Kim Žalčík z Jeseníků.

Nejrychlejší starší dorostenkou na kolečkových lyžích je pro letošní rok Tereza Beranová z Olfin Car Vella Trutnov, která najela na druhou Pavlínu Votočkou téměř půl minuty. „Jelo se suprově, nic nebolelo. Já byla poslední týden nemocná, tak jsem asi byla odpočatá,“ smála se Tereza po vyhlášení. Bronz ve Vesci ukořistila Dominika Hanušová.

Sobotní závodní den zakončily exhibiční štafety tvořené žáky a reprezentanty. Ti nejmenší tak měli možnost předávat či přebírat štafetu od čerstvých mistrů republiky Martina Jakše a Evy Vrabcové Nývltové, ale i Lukáše Bauera, Dušana Kožíška, Petry Novákové a Sandry Schützové. Závod se těšil velkého zájmu všech, kteří se přišli do areálu podívat, a pro malé běžce, kteří ho absolvovali buď na kolečkových lyžích nebo kolečkových bruslích, byl velkým zážitkem. „Ty děti byly nadšené, bavilo je to. Vždycky jsem rád, když se někde můžu takhle přidat a ten náš potěr trochu motivovat,“ říká Martin Jakš, který i zítra bude obhajovat mistrovský titul. V rámci republikového šampionátu se totiž pojede závod na kolečkových lyžích do vrchu s cílem na Ještědu. Hromadný start je na programu ve 13:15 v Janově Dole, pojede se klasickou technickou a závod je zároveň vyvrcholením seriálu běhů na kolečkových lyžích Silvini Skiroll Classics.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

dedrdeedd muž 26.09.2015 20:51:17

Jejich nadvláda na kolečkových lyžích trvá od roku 2011 a ani letos nebyli tihle dva poraženi. Martin Jakš a Eva Vrabcová Nývltová si na mistrovství republiky připsali shodně páté vítězství v řadě a opět dokázali porazit své největší soupeře – Lukáše Bauera, respektive Petru Novákovou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.