Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kožíšek vyrovnal své maximum, ve sprintu desátý. Nováková po zranění končí

Kožíšek vyrovnal své maximum, ve sprintu desátý. Nováková po zranění končí
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 06.01.2015 | přečteno: 7297×

Skvělý a černý den zároveň prožili čeští běžci na lyžích při třetí etapě letošní Tour de Ski. Dušan Kožíšek vyrovnal při sprintu volnou technikou své letošní výsledkové maximum a stále se může podepsat pod nejlepší výsledek českých běžců této sezóny. Petra Nováková naopak slavit nebude. Po nadějné kvalifikaci musela ze závodu i z celé Tour de Ski odstoupit kvůli zranění ramene.

Dušan Kožíšek prožívá sezónu, v jakou už možná ani nedoufal. Dveře do áčkové reprezentace si znovu pootevřel začátkem prosince, když ovládl sprint kategorie FIS ve švýcarském Ulrichenu. A pak už to šlo ráz naráz. Světový pohár ve švýcarském Davosu a první body ve sprintu volně za 28. příčku. Další Světový pohár, stejné místo, stejná disciplína, jen výsledek ještě o třídu lepší, sprinter Kožíšek se vrátil na výsluní desátým místem.

A mimořádnou formu si drží i v novém roce. Do elitní desítky nakoukl i ve třetí etapě Tour de Ski, kterou byl sprint volně ve švýcarském Val Müstair. „Tady mi to vyšlo líp takticky. V Davosu jsem se tam neměl kudy prodrat, tentokrát na to byl prostor po celé trati,“ srovnával Kožíšek.

Do bodované třicítky postoupil ve Val Müstair jako jedenadvacátý. Z následného čtvrtfinále se pohodlně probil jako druhý, společně s legendárním Petterem Northugem. Stopku vystavilo jedinému českému zástupci v rozjížďkách až semifinále, které Kožíšek dokončil až jako předposlední. Na vítězného Itala Pellegrina však ztratil jen necelou vteřinu.

„Jel jsem za Northugem, protože jsem čekal, že pak bude něco kout a že pojedu za ním. Nechal tam ale zbytečnou díru a na průjezdu do druhého kola se mi nedařilo se ho držet, ale v tom prudkém stoupání jsem šel přes něj vnějším obloukem a dostal jsem se tam docela dobře,“ popisoval jilemnický rodák napínavý souboj. „Takticky mi to vyšlo, akorát na konci na přechodu nás tam pak přespurtoval ještě jeden a to mě asi stálo postup, protože zezadu se tam ještě nakonec nacpal právě Northug. Uteklo mi to asi o pár centimetrů,“ litoval. Na postup do velkého finále scházely čtyři setiny.

Třetí etapou Tour de Ski pro sprintera Kožíška skončila, následující závody už přenechá distančním specialistům. Vedle deváté příčky ze sprintu si odváží ještě 51. místo z prologu a 61. z klasické patnáctky. „Svoje vystoupení na Tour hodnotím dobře. Čekal jsem možná, že ten prolog bude lepší, ale přeci jen prioritou je pro mě sprint a ta pětka už je relativně dlouhá,“ řekl Kožíšek, kterého čeká jen pár dnů volna. Už o víkendu se chce na start vrátit. „Asi se zúčastním nějakých závodů na Jizerské padesátce, možná klasického sprintu, firemních štafet a pak uvidím, co dál,“ plánuje.

Petra Nováková to měla ve Val Müstair rozjeté nadějně

Skvělým devátým místem se v kvalifikaci blýskla i Petra Nováková. O další postup se měla ve čtvrtfinále porvat se Švýcarkou Bonerovou či norským tandemem Hagaovou a Östbergovou. Mladá Češka však stihla jen pár mocných záběrů, než se s bolestivou grimasou chytila za rameno a zůstala paralyzovaně stát. „Petra si při záběru po startu vyhodila pravé rameno. S tím měla problémy už dřív, byla s ním na operaci,“ popsal nešťastné okamžiky pro českou výpravu šéf realizačního týmu Lukáš Sacher.

Petra Nováková, nejmladší závodnice, která dokončila loňský ročník, se tak při letošní Tour de Ski do cíle na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis nepodívá. „V Tour každopádně končí, ale víc budeme vědět až po vyšetřeních v Čechách. Ještě dnes odjede domů, vyšetření jsou v plánu během zítřka,“ doplnil Sacher.

Vedle Kožíška a Novákové už v Tour de Ski nepokračuje ani Aleš Razým, který nedokončil minulou etapu. „Aleš je aktuálně z formy. Teď je nejdůležitější, aby se dobře připravil jak na mistrovství republiky, tak na mistrovství světa. S jeho aktuálním stavem nemělo cenu, aby v Tour pokračoval. Stále platí, že je pro nás klíčové mistrovství světa a tam by měl Aleš předvádět výkony, které normálně předvádí,“ vysvětlil Sacher.

Čechům tak v nejnáročnějším etapovém závodě sezóny zbývají už pouze dvě jména. Martin Jakš a Eva Vrabcová Nývltová. Ani jednomu se při volném sprintu nepodařilo probít do bodované třicítky. Jakš skončil 31. a postup mu utekl o 17 setin. Vrabcová Nývltová byla 47.

Vítězi sprintu volnou technikou se stali Ital Pellegrino a Norka Björgenová. Už zítra je na programu pokračování. V italském Toblachu se pojedou závody na 5 a 10 km klasicky.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 06.01.2015 17:44:41

Skvělý a černý den zároveň prožili čeští běžci na lyžích při třetí etapě letošní Tour de Ski. Dušan Kožíšek vyrovnal při sprintu volnou technikou své letošní výsledkové maximum a stále se může podepsat pod nejlepší výsledek českých běžců této sezóny. Petra Nováková naopak slavit nebude. Po nadějné kvalifikaci musela ze závodu i z celé Tour de Ski odstoupit kvůli zranění ramene.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.