Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Martin Jakš v prologu Tour de Ski dvanáctý

Svaz lyžařů ČR | 03.01.2015 | přečteno: 7057×

Dvanáctá příčka patří českému běžci na lyžích Martinu Jakšovi po první etapě letošní Tour de Ski. Český závodník ztratil na vítězného Švýcara Daria Colognu čtrnáct vteřin. Druhý v prologu volnou technikou v Oberstdorfu byl Švéd Halfavrsson, třetí Nor Northug. Další Češi nebodovali.

Martin Jakš prokázal na špinavém německém sněhu vyzrálost zkušeného závodníka. Na prvním i druhém mezičase figuroval až ve druhé polovině startovního pole, ale nenechal se vybláznit a postupně zrychloval.

„Byl to trošku cíl. Míra (reprezentační trenér Petrásek) mi kladl na srdce, ať nevyrazím vyloženě pomalu, ale ať si nechám rezervu na druhé kolo, protože tam se bude rozhodovat, ta trať je tu náročná,“ popisoval Jakš po závodě. „Na druhou stranu, zatím u všech závodů, které letos jezdím, mám ty starty pomalejší a chtěl bych to zlomit. Abych hned na prvním mezičase nenachytal osm vteřin, ale byla to třeba polovina. I když kdybych dneska vyrazil o ty čtyři vteřiny rychlejc, možná by pak v cíli chybělo víc. Takže nakonec to bylo asi dobře odjetý,“ spekuloval.

Lyžař liberecké Dukly za sebou v těžkém terénu nechal i takové závodníky, jakými jsou Kanaďan Harvey, Rus Vylegzhanin, či druhý muž konečného loňského pořadí Nor Jespersen. „Bylo to trochu o hledání lepší stopy, ale během závodu už to vypadalo všude podobně a mně se jelo docela dobře. A dobře se i cítím. I když bych to nerad zakřikl, myslím, že to není tak úplně špatné,“ usmál se Jakš.

Do nedělní klasické patnáctky vyrazí s půlminutovou ztrátou. „To bude asi výrazně náročnější. Tím, že je to stíhačka, tak jsou tam takový kramle na začátku, než se sjede ten balík. Jsem rád, že jsem aspoň trošku vepředu a nemusím nějak extra dojíždět,“ těší se Jakš na další etapu. Aby ne, právě na klasické patnáctce zajel zatím nejlepší výsledek letošní sezóny. Těsně před Vánocemi byl v Davosu jedenáctý. „Taky bych rád věřil, že to klapne (smích). Zatím mám letos z klasiky dobrý pocit a jediné co, tak bych byl rád, aby zůstaly tyto podmínky a nezačalo do toho sněžit,“ přeje si dvanáctý muž průběžného pořadí letošní Tour.

A klidně by si před druhou etapou mohl ještě polepšit. Obhájce loňského triumfu Sundby, který v prologu skončil desátý, neprojel ve druhém okruhu vyznačeným koridorem a i když si nijak nepomohl, hrozí mu penalizace. „Zatím se čeká, jak jury rozhodne, mohl by dostat nějaké vteřiny navíc, nebo to bude žlutá karta. I mistr tesař se někdy utne,“ komentoval Sundbyho omyl šéf českého realizačního týmu Lukáš Sacher.

Dalším Čechům se do bodované třicítky proniknout nepodařilo. Dušan Kožíšek skončil 51., Aleš Razým deset příček za ním.

Vynikající formu ukázal hned na úvod nejslavnějšího běžeckého seriálu jeho trojnásobný vítěz Dario Cologna. Na čelních pozicích se držel nejen na všech mezičasech, ale i v cíli. Druhý Calle Halfvarsson ztratil na fenomenálního Švýcara pět vteřin, třetí Peter Northug pět a půl.

Výsledky prolog muži

1. Cologna (Švýc.) 9:54,2, 2. Halfvarsson (Švéd.) +5,0, 3. Northug (Nor.) +5,5, 4. Chernousov (Rus.) +7,0, 5. Hellner (Švéd.) +8,2, …, 12. Jakš +14,2, 51. Kožíšek +34,8, 61. Razým (všichni ČR) +39,2

Průběžné pořadí Tour de Ski (po 1 ze 7 závodů)

1. Cologna (Švýc.) 9:39,2, 2. Halfvarsson (Švéd.) 9:49,2, 3. Northug (Nor.) 9:54,7, 4. Chernousov (Rus.) 10:01,2, 5. Hellner (Švéd.) 10:02,4, …, 12. Jakš 10:08,4, 51. Kožíšek 10:29,0, 61. Razým (všichni ČR) 10:33,4

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 03.01.2015 19:22:56

Dvanáctá příčka patří českému běžci na lyžích Martinu Jakšovi po první etapě letošní Tour de Ski. Český závodník ztratil na vítězného Švýcara Daria Colognu čtrnáct vteřin. Druhý v prologu volnou technikou v Oberstdorfu byl Švéd Halfavrsson, třetí Nor Northug. Další Češi nebodovali.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.