Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový pohár běžců na lyžích startuje. I se sedmi českými reprezentanty

Světový pohár běžců na lyžích startuje. I se sedmi českými reprezentanty
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 25.11.2015 | přečteno: 7842×

Martin Jakš, Eva Vrabcová Nývltová, Aleš Razým, Petra Nováková, Jakub Gräf, Karolína Grohová a Petr Knop. Sedm jmen čítá česká nominace na první dva závody Světového poháru, který startuje již tento pátek ve finském Kuusamu. Lyžařský areál Ruka bude v rámci úvodní minitour hostit tři disciplíny ve třech dnech – klasický sprint, bruslařský distanční závod s intervalovým startem a závěrečný stíhací závod klasickou technikou.

O start na úvodním podniku sezony přišel kvůli zranění v tréninku Lukáš Bauer, kterého trápí bolesti v oblasti žeber, Dušan Kožíšek se pak připravuje na bruslařské sprinty, které jsou na programu Světového poháru až v prosinci v Davosu a Toblachu.

Česká reprezentace má za sebou závodní rozjezd v podobě víkendových FIS závodů ve švédském Gällivare, které zároveň sloužily pro nominaci právě na Světový pohár. Dařilo se v nich zejména Karolíně Grohové, která dojela třetí v sobotním sprintu, a Petře Novákové, která vybojovala druhé místo v nedělním distančním závodě na 10 km volně a čtvrté ve sprintu. „Viděla jsem, že na tom nejsem špatně, což před startem Světového poháru hodně pomůže, byť tam to bude ještě o něčem jiném,“ říká 22letá závodnice z Karlových Varů, která v loňské sezoně dokázala ve Světovém poháru pravidelně bodovat a ráda by na podobné výkony navázala i v letošním ročníku. „Chtěla bych hlavně zajíždět vyrovnané výsledky. Do Kuusama se těším především na bruslařskou pětku, ráda bych v distancích bodovala,“ hlásí před startem SP, do kterého na úvod zasáhne i zmiňovaná Grohová a také Eva Vrabcová Nývltová, bude-li zdravotně v pořádku. „Po návratu z Dachsteinu jsem měla antibiotika a od té doby je to špatné, nemohla jsem pořádně trénovat. Jeden den je to dobré, druhý den zase horší, takže čekám, jak to bude dál,“ posteskla si šestá žena celkového pořadí poslední Tour de Ski.

Původně byla ve hře ještě Sandra Schützová, která se ale ve Švédsku potýkala s problémy svalového charakteru a do prvních závodů nezasáhne. Příští týden v Lillehammeru proto zřejmě nebude startovat česká ženská štafeta. „Směrem ke štafetě to momentálně nevidím optimisticky. Proto je zatím předpoklad takový, že by Karolína Grohová, která je dobrou sprinterkou, po Kuusamu odletěla domů a Eva s Petrou by pokračovaly do Norska, kde by se při absenci štafety jela jen distance, konkrétně skiatlon,“ upřesňuje trenér ženského výběru Petr Steinbach.

Kouč mužské reprezentace Lukáš Krejčí obsadí všechna čtyři možná místa, o která ve Švédsku bojovalo osm závodníků bez zdravotních komplikací. „Z mužského týmu pojedou Martin Jakš, Aleš Razým, Jakub Gräf a Petr Knop. Kvůli zranění po pádu v tréninku nám vypadl Lukáš Bauer, se kterým jsme původně počítali,“ říká Krejčí. Bauer v pondělí večer absolvoval vyšetření u docenta Pavla Koláře a počítá zhruba se čtrnáctidenním tréninkovým omezením. „Dostal jsem informaci, že je to svalová záležitost přenesená z místa úderu někam do oblasti mezižeberních svalů. Teď mě čeká fyzikální terapie, zejména budu chodit na magnet, aby se podpořilo vstřebání hematomu, který tam je.“

Nálada v českém týmu je před ostrým startem sezony plná očekávání, tratě ve finské Ruce ale reprezentanti dobře znají. „Jsou těžké, s prudkými stoupáními, což mi většinou celkem sedí. Doufám, že tomu tak bude i tentokrát. Kdybych zajel distance do 20. místa, bylo by to fajn. Nejvíc se těším na závěrečnou klasiku, ale je pravda, že tak to bylo vždycky a nakonec z toho byl skoro nejslabší závod,“ říká Martin Jakš, který loni dokázal v Ruce bodovat i ve sprintu a na klasické patnáctce skončil osmnáctý, což byl nejlepší český výsledek. Ve Finsku tehdy nechyběli ani Aleš Razým a Jakub Gräf, zato Petr Knop si odbyde v Kuusamu závodní premiéru. „Já jsem tam trénoval už minulý rok, ale bohužel jsem se nakonec nezúčastnil kvůli nemoci. Je to tam nahoru, dolů, což by mi mohlo vyhovovat, protože já mám rád těžké tratě. Ale úroveň samozřejmě bude hodně vysoká,“ říká nejmladší člen české výpravy.

Start prvního závodu netrpělivě vyhlíží Karolína Grohová. „Mám radost, že jsem si vybojovala účast na svěťáku a strašně moc se těším! Kuusamo mám hrozně ráda, i když tam asi tentokrát nebudou úplně severské podmínky, zatím hlásí docela teplo. Ale bude tam sprint, což je pro mě super, a potom bruslařská pětka, to je taky skvělý. No a desítku nějak zvládnu!“ směje se 25letá závodnice, která společně s dalšími, především mladšími reprezentanty, splnila ve Švédsku svůj první letošní cíl – nominovat se na Světový pohár. Už v pátek ale na všechny ve Finsku čeká nová výzva…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 25.11.2015 15:02:33

Martin Jakš, Eva Vrabcová Nývltová, Aleš Razým, Petra Nováková, Jakub Gräf, Karolína Grohová a Petr Knop. Sedm jmen čítá česká nominace na první dva závody Světového poháru, který startuje již tento pátek ve finském Kuusamu. Lyžařský areál Ruka bude v rámci úvodní minitour hostit tři disciplíny ve třech dnech – klasický sprint, bruslařský distanční závod s intervalovým startem a závěrečný stíhací závod klasickou technikou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.