Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak vybírat běžecké hole?

ZAČÁTEČNÍCI: Jak vybírat běžecké hole?
foto: Zdenek Krchák

Josef Smetana | 21.02.2015 | přečteno: 19685×

Pronikáte do tajů běžeckého lyžování? Pak jste možná zjistili, že pro další zlepšení by to chtělo něco přidat. Mohou to být právě běžecké hole, které pomohou zlepšit vaši lyžařskou techniku a potažmo samotný výkon na běžkách.

Na co se při výběru zaměřit? Kromě správné délky je to především materiál a pohodlné poutko s rukojetí. Pokud používáte tzv. kombi běžecké lyže (vhodné pro obě techniky – klasickou i bruslení), pak možná čekáte něco podobného také u holí. Není tomu tak.

Především z pohledu správné techniky je zapotřebí zvolit optimální délku pro danou techniku běhu na lyžích. Hůlky na klasiku jsou pro bruslení příliš krátké a naopak. Zjednodušeně lze říci, že pro klasickou techniku je vhodná délka holí (po zapíchnutí do sněhu, pokud stojí lyžař na lyžích) po ramena. Pro bruslení (skating) by hole měly sahat po bradu (u silově dobře disponovaných lyžařů klidně až k nosu). Platí pravidlo, že delší hole by měl zvolit pouze zdatnější lyžař.

Co se týká materiálu, je na výběr mezi karbonem a hliníkem. Pro hobby lyžaře a jízdu ve volném terénu jsou vhodnější hole s hliníkovým tubusem. Nejenže jsou levnější než karbonové, ale především při pádu nebo nečekaném hlubokém zapíchnutí hole se hliníková hůl pouze ohne. Její narovnání je poměrně jednoduché a nic nebrání v pokračování v jízdě.

Karbonová vlákna nabízejí větší tuhost a nižší hmotnost. To je ale „vykoupeno“ křehkostí materiálu a jeho snadnějšímu poškození. Po pádu a případném přisednutí je taková hůl „na odpis“. Na závodních tratích to není problém. Při horské tůře to již může být i nebezpečné. Na trhu jsou i karbonové hole s příměsí sklolaminátu, který zlepšuje odolnost holí.

Pro plnohodnotné využití běžeckých holí je nutné i vyhovující poutko s rukojetí. Ty rozhodují nejen o pohodlí (otlaky, nebo i puchýře), ale i o správném přenosu záběru do běžeckých holí. Kromě vyloženě turistických holí s klasickým poutkem se dnes výhradně používají asymetrická poutka s průvlekem pro palec. Výhodou je podpora zápěstí při odrazu a možnost uvolnění prstů po dokončení odrazu. Nejen mezi biatlonisty je oblíbený systém využívající uchycení hole přímo na rukavici.

Jako poslední při výběru běžeckých holí zohledněte zakončení hole. Tedy talířek s hrotem. Ty závodní jsou velmi malé a pro použití ve volném terénu nehodné. Zapichují se pak hluboko do sněhu a hrozí zlomení celé hole. Také samotné hroty jsou důležité, především na zmrzlém a zledovatělém podkladu. Ty levnější se brzy otupí a mohou při odrazu smekat. Průběžně je tedy kontrolujte a případně s celým talířkem vyměňte.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 22.02.2015 11:58:24

Pronikáte do tajů běžeckého lyžování? Pak jste možná zjistili, že pro další zlepšení by to chtělo něco přidat. Mohou to být právě běžecké hole, které pomohou zlepšit vaši lyžařskou techniku a potažmo samotný výkon na běžkách.
Odkaz na článek

avatar

CAFUFU muž 28.07.2015 12:08:39

Tak sem použil tu metodiku výběru délky holí a s tou tabulku dole se rozcházím o 10cm. Při výšce 185 cm mi klasiky vycházej 165 k ramenům (počítal sem podle rad v botech, lyžích a špička zapíchnutá ve sněhu), to samé u hůlek na scate, kde mi vycházejí 175 cm. A teď už je mi jasný proč se mi tak dobře běželo klasicky když sem musel na scatových lyžích na cca 8km úsek do stopy, protože nějakej strejda rozryl vedle stopy sníh nějakým skůtrem. Prostě si nechám hůlky ze scatu na klasiku a na scate koupím delší. A tu tabulku vyhoďte nebo si to zkuste a nedávejte tam stažený hovadiny z netu. D.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.